Farmache: Statul, nevoit să-şi vândă din participaţii pentru plata împrumuturilor

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 noiembrie 2009

Stere Farmache, preşedinte BVB

Stere Farmache, preşedinte BVB

După ce lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti a scăzut şi de zece ori faţă de vremurile bune din 2007, conducerea Bursei îşi întoarce ochii către stat, sperând că acesta o va ajuta să revină la vremurile de glorie. Oficialii Bursei mizează că statul, strâmtorat din cauza împrumuturilor de zeci de miliarde de euro de pe piaţa internă şi externă, va vinde participaţii din companiile deţinute, ca să îşi plă-tească datoriile.

Reprezentanţii Bursei nu au explicat, însă, de ce statul ar alege să îşi vândă din companii prin Bursă, după ce ani la rândul a ocolit piaţa de capital autohtonă, cu excepţia a două momente importante, când a listat bucăţi din "Transgaz" şi "Transelectrica".

"Este foarte probabil că oferta de companii de la Bursa de Valori Bucureşti va creşte semnificativ odată ce statul va decide să mai vândă din participaţiile sale ca să îşi plătească datoriile pe care le-a făcut, împrumutându-se", a declarat, ieri, Stere Farmache, preşedintele BVB, cu ocazia unui forum despre piaţa de capital autohtonă. Domnia sa a adăugat: "Sper, totuşi, că statul nu va face o vânzare pur şi simplu, aşa cum a procedat până acum, ci va dori să îşi privatizeze companiile prin Bursă".

Ţara noastră are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

În primele zece luni din acest an, statul a emis titluri de stat de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), ceea ce reprezintă de aproape cinci ori mai mult decât în întregul an 2008.

Preşedintele BVB a dat ca exemplu societatea energetică "Polska Grupa Energetyczna" care a derulat, luna trecută, o Ofertă Publică Iniţială (Initial Public Offer-IPO) la Bursa din Varşovia, de 1,4 miliarde euro, care a stârnit interesul investitorilor locali şi străini. Potrivit reprezentanţilor Bursei din Varşovia, statul polonez mai deţine 85% din acţiunile companiei în urma IPO-ului.

"Acesta este un exemplu care poate fi urmat cu uşurinţă de către statul român în procesul de privatizare al companiilor din portofoliu", a subliniat preşedintele BVB.

Dintre companiile energetice controlate de stat, cele mai targetate pentru listarea pe Bursă sunt "Nuclearelectrica" şi "Hidroelectrica". Cele două companii sunt considerate jucători strategici în sistemul energetic naţional.

MTF-uri pentru companiile-mamă ale unor societăţi private

Stere Farmache a subliniat, ieri, că cele mai importante companii autohtone din domenii cheie, precum cel al telecomunicaţiilor sau bancar, sunt controlate de multinaţionale, de obicei, extrem de reticente să-şi listeze sucursalele la Bursa de la Bucureşti, în condiţiile în care ele însele sunt deja listate la o Bursă internaţională şi au un canal de finanţare asigurat. Soluţia ar putea veni din dezvoltarea unor sisteme de tranzacţionare de tipul MTF (Multilateral Trading Facilities), unde să poată fi schimbate acţiunile multinaţionalelor care îşi desfăşoară activitatea în România.

Preşedintele Bursei a spus: "Cred că trebuie să ne gândim să tranzacţionăm aceste companii altfel decât prin modalitatea tradiţională - listare la Bursă. Companii precum Dacia Piteşti sau Romcim, preluat apoi de Lafarge, au fost listate pe piaţa de capital autohtonă şi delistate înainte sau după privatizare. Putem întoarce aceste acţiuni pe piaţa din România, prin mecanisme simple şi cu costuri de operare mai mici, ca să creăm lichiditate şi să dezvoltăm oferta de produse", a mai spus preşedintele BVB.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce smen mai pregateste Farmache dupa Sanevit, azomures, rompetrol, brd...cine il sustine pe asta in fruntea bvb? A nenorocit bursa si a incasat milioane de euro venituri nemuncite. Ce a facut cu paguba de un milion de euro pe care a aduso busei cu terenul pe care nu l-a mai luat/ Iata probe de coruptie.

    tranzacvtia pachetuluui de 30% din actiuni de la Fondul Proprietatea catre CEZ are iz paguba in dauna privata, caci s-a negociat intre Min Finante si CEZ in conditii obscure, in totala lipsa de transparenta si impotriva vointei actionarilor privati. pe restitutio.ro, portalul fostilor prorprietari se va prezenta analiza tranzactiei...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb