Toate cele 18 mari şi complexe bănci din SUA sunt destul de puternice ca să reziste unei recesiuni economice grave, având capacitatea să-şi continue operaţiunile într-o astfel de situaţie, fără să se prăbuşească, conform anunţului făcut recent de Federal Reserve (Fed - banca centrală americană).
Concluzia Fed vine după prima rundă a testelor de stres pe care instituţia le derulează anual şi care au arătat că cele 18 bănci mari au beneficiat de pe urma îmbunătăţirii economiei, anul acesta, având bilanţuri suficient de solide încât să reziste unei recesiuni globale severe, respectiv unei rate a şomajului din SUA în creştere (cu două cifre).
Fed îşi ajustează testele de stres în fiecare an, în funcţie de climatul economic. Potrivit celui mai sever scenariu din acest an, Fed a testat comportamentul băncilor în caz de recesiune globală profundă, o rată a şomajului în Statele Unite de 10%, faţă de nivelul actual de 4%, şi un declin al bursei de 50% faţă de vârf.
De asemenea, Fed a testat cât de bine ar putea să facă faţă cele mai mari bănci din SUA unei scăderi bruşte a preţurilor de pe piaţa imobiliară comercială, precum şi unor probleme majore pe pieţele datoriilor corporative.
Mai mulţi economişti şi directori de bănci au adus în atenţie creşterea substanţială a creditelor acordate companiilor în dificultate ca zonă de îngrijorare pentru sistemul financiar.
Capital One, societate americană cu operaţiuni bancare comerciale importante, pare să aibă cel mai important impact al unui scenariu sever, dar este, totuşi, mai mult decât bine capitalizată, conform Fed.
Aceasta a fost cea de-a opta verificare anuală a sectorului bancar din SUA, mandatată de Congresul american după criza financiară.
Fed a testat un număr mai mic de bănci în acest an, 18 în loc de cele 35 care au fost verificate în anii anteriori.
Congresul a adoptat o lege în 2018, care prevede necesitatea testării băncilor în funcţie de un anumit prag al activelor acestora.
Zilele viitoare, Fed va publica a doua parte a testelor sale. Acestea vor arăta dacă băncile mari din SUA vor putea să majoreze dividendele şi să răscumpere acţiuni.