• Mefin" deţine 13 hectare de teren într-o zonă semicentrală din Sinaia
Patronatul societăţii "Mefin" SA Sinaia este acuzat de sindicatele din combinat şi de Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal că doreşte să falimenteze întreprinderea, urmărind să scoată la vânzare proprietăţile imobiliare ale acesteia. Nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de conducere, sindicaliştii au anunţat pentru azi, la ora 11.30, o grevă de avertisment de două ore, iar în câteva zile va fi organizată şi greva generală.
Iuliu Doru, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Solidaritatea Metal, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că ţinta patronatului este lichidarea societăţii, deoarece "Mefin" deţine 13 hectare de teren într-o zonă semicentrală din Sinaia, unde preţul pe metru pătrat este de 50 de euro. Iuliu Doru crede că miza în acest caz o reprezintă cele 6,5 milioane de euro, cât ar câştiga compania cipriotă (care a cumpărat societatea românească) din vânzarea terenului.
Iuliu Doru susţine că o altă problemă a combinatului din Sinaia este şi relaţia dintre patronat şi sindicate. Domnia sa a afirmat că dialogul social este aproape inexistent, "patronii americani au un stil propriu de a discuta cu sindicatele".
Preşedintele sindicatului Sitec, Gigel Solomon, a prezentat situaţia companiei înainte de privatizare. Domnul Solomon a declarat că, dacă în anul 2001, "Mefin" avea o cifră de afaceri de 297 miliarde lei vechi, cu un profit de 60 miliarde lei vechi, în 2003, după privatizare, la aceeaşi cifră de afaceri, întreprinderea avea o pierdere de 28 miliarde lei vechi.
Gigel Solomon a declarat că investitorii sunt un grup de români, care au o firmă în SUA, dar care au cumpărat "Mefin" printr-o companie din Cipru, denumită "DCI Walbridge Partners". Tot domnia sa a spus că preţul cu care a fost vândută compania, trei milioane de dolari, a fost unul foarte mic. Din cele trei milioane de dolari cerute de APAPS, 1,3 milioane au intrat în contul statului, iar 1,7 au fost investiţiile stipulate în contract, susţine Gigel Solomon.
Deşi liderii sindicali afirmă că productivitatea angajaţilor a crescut cu 195% din momentul privatizării, conducerea societăţii nu a mai acordat creşteri salariale din 2005, nici măcar cât să acopere inflaţia. Acest aspect a dus la plecarea multor angajaţi, Iulian Doru declarând că din aproape 200 de ingineri câţi erau în momentul privatizării, acum au mai rămas doar 25.
Din cei 821 de salariaţi câţi are în acest moment "Mefin" Sinaia, 500 au salariul brut de şase milioane lei vechi, iar salariul mediu în companie este de 7,2 milioane lei vechi.
Preşedintele sindicatului Unit, Tudor Gheorghe, a denunţat "acţiunile de intimidare prin care conducerea încearcă să determine angajaţii să renunţe la grevă". Domnia sa declară că, în cursul zilei de ieri, conducerea "Mefin" a strâns semnături de la angajaţii care vor să participe la grevă, iar acest lucru este, în opinia domnului Gheorghe, de neadmis.
Tudor Gheorghe afirmă că sindicaliştii au încercat pe cât posibil să evite declanşarea grevei, însă după mai mult de o sută de zile de negocieri cu conducerea nu au ajuns la nicio înţelegere. În opinia sindicaliştilor, revendicările lor sunt de natură legislativă, ei cerând doar respectarea contractului colectiv la nivel de ramură.
Sindicaliştii vor cere AVAS şi rezilierea contractului de privatizare, pentru că nu s-au respectat clauzele privind investiţiile.
Tudor Gheorghe a mai dezvăluit că patronatul de la "Mefin" a oferit, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, anumitor salariaţi prime între o sută şi cinci sute de dolari, dar ca să primească aceste sume, angajaţii erau obligaţi să semneze un document prin care se angajau să nu părăsească întreprinderea în următorii 20 de ani. Domnul Gheorghe a spus că, în caz contrar, angajaţii sunt obligaţi să înapoieze această sumă, cu o dobândă de 9% pe an.
SC "Mefin" SA Sinaia are ca obiect de activitate mecanica fină şi este singura companie din ţara noastră care produce echipamente pentru motoare Diesel. În cazul în care compania va da faliment, sindicaliştii declară că toţi producătorii de motoare Diesel din ţara noastră vor fi obligaţi să importe produsele care le face acum "Mefin".
• DCI va pune, probabil, mâna pe activele "Mefin"
Tudor Gheorghe a prezentat ceea ce, în opinia sa, reprezintă o dovadă a intenţiei de falimentare a "Mefin". Preşedintele sindicatului Unit a declarat că "
Gigel Solomon ne-a declarat că George Barba şi John Racolta deţin 82% din "Mefin", iar fondul de investiţii "Broadhurst" aproximativ 3%. Domnul Solomon afirmă că George Barba este broker pe Wall Street, iar John Racolta - consul onorific al României în SUA, şi patron al "Walbridge". Tudor Gheorghe a declarat, pentru ziarul nostru, că "domnul Barba este administrator unic al
Până la închiderea ediţiei, conducerea "Mefin", contactată de ziarul Bursa, nu a reuşit să formuleze un răspuns la acuzaţiile sindicaliştilor.