Federaţia Sindicatelor Silva respinge punctul de vedere al ASFOR

G.D.
Miscellanea / 18 ianuarie 2023

Federaţia Sindicatelor Silva respinge punctul de vedere al ASFOR

Federaţia Sindicatelor Silva respinge punctul de vedere al ASFOR, în calitatea acesteia de reprezentant al agenţilor economici din domeniul exploatării forestiere, prelucrării primare şi a industrializării lemnului, care, în cadrul unei poziţii publice, atrage atenţia "asupra răspândirii în necunoştinţă de cauză sau cu rea intenţie a unor informaţii false, care aduc prejudicii actului de administrare şi valorificare a lemnului din fondul forestier naţional", conform unui comunicat remis redacţiei.

"Încercarea, din punctul nostru de vedere, nereuşită, de a înfiera cu mânie proletară mitingul, pe deplin justificat, al silvicultorilor, care nu au dorit altceva decât să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare şi faţă de tentativa de "privatizare" a activităţilor economice ale Romsilva, care ridică, din start, mari semne de întrebare, nu face altceva decât să demonstreze, încă o dată, că poziţia Federaţiei Silva este una corectă", menţionează Federaţia Sindicatelor Silva.

ASFOR vorbeşte de inducerea în rândul opiniei publice a unui sentiment de ură împotriva mediului de afaceri din România, acuzând organizatorii protestului că uită faptul că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private, şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri.

"Nimic mai fals, cât timp mitingul organizat de miile de silvicultori a vizat protejarea pădurilor aflate în patrimoniul public al statului şi nu se referea la fondul forestier privat.

Mai mult, ASFOR se declară oripilată de atacul incalificabil al sindicatelor la adresa mediului de afaceri care este, spune ASFOR, partener al Regiei Naţionale a Pădurilor şi al statului român!

Prin luările noastre de poziţie nu am făcut altceva decât să cităm, referitor la divizarea activităţilor regiilor autonome, din proiectul de lege, conform căruia, activităţile comerciale divizate vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii, fără a aduce nici un fel de atingere operatorilor economici care fac în prezent lucrări de exploatări forestiere.

Noi însă, nu putem să nu vedem că de ani buni se urmăreşte spargerea Romsilva şi privatizarea, nici pe departe în interesul României, a unei resurse de o valoare inestimabilă: pădurile României", subliniază sursa citată.

Federaţia menţionează că trebuie să ne amintim ce s-a întâmplat, după ce statul, din aceleaşi motive de competitivitate şi de aşa-zisă spargere a monopolului, a decis să privatizeze sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producţia şi distribuţia de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare şi maşini agricole, şantierele navale şi toate celelalte. Din păcate, şi de această dată, interesul naţional este ignorat, deşi pădurile sunt incluse în Legea siguranţei naţionale nr. 51/1991, care prevede, foarte clar, că orice acţiuni ce lezează interesele economice strategice ale României, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Federaţia Silva nu a făcut altceva decât să solicite, punctual şi argumentat, retragerea de către Guvernul României a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Mai mult, a cerut exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative, sistem de management ce are în vedere, în principal, maximizarea profitului şi înlocuirea acestuia cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor şi anume funcţia ecologică, funcţia socială şi cea economică.

"Suntem de acord cu cei de la ASFOR că sectorul forestier nu are nevoie de informaţii false, ci de profesionalism, coerenţă, predictibilitate şi egalitate între competitorii de pe piaţă", subliniază Federaţia.

Cetăţenii acestei ţări trebuie să ştie însă, foarte bine, că prin proiectul de lege iniţiat şi aprobat de Guvern, fără respectarea etapelor legale de consultare publică (ce mai contează aceste amănunte?), transmis apoi în procedură de urgenţă spre adoptare Senatului României, se dă o lovitură decisivă majorităţii regiilor autonome ale statului, forţând reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale, implicit Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva.

"Nu suntem la curent cu situaţia economică a celorlalte Regii autonome ale statului, însă Romsilva reprezintă încă de la înfiinţare, de 32 de ani, un pol de stabilitate şi profit, care şi-a depăşit cu mult, în ultimii ani, indicatorii stabiliţi prin planurile de administrare aprobate de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Din păcate, fără a intra într-o polemică cu reprezentanţii ASFOR, privatizarea Romsilva, vizată de prea mulţi ani, reprezintă nu numai o uriaşă greşeală, dar şi un atentat la adresa securităţii naţionale! Nu o spunem noi, ci chiar mulţi dintre actorii politici care s-au raliat demersului silvicultorilor!

Cine va răspunde şi cine va plăti dacă această reformă eşuează", mai menţionează Federaţia Sindicatelor Silva în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb