Cupa Confederaţiilor, cel mai scump antrenament cu public desfăşurat înaintea Cupei Mondiale de anul viitor, demonstrează că Rusia şi-a făcut foarte bine temele, iar FIFA apreciază din plin acest lucru. Organizarea este foarte bună, publicul este extrem de liniştit, ziariştii prezenţi la faţa locului nu se mai opresc din a lăuda arhictectura stadioanelor, de incidente nu se pune problema, aşa că FIFA simte că a scăpat de o primă mare povară (mai rămâne problema CM din Qatar - 2022) şi că marele cor al detractorilor deciziei de a acorda turneul final Rusiei se micşorează de la o zi la alta. Aşa stând lucrurile, şeful FIFA, Gianni Infantino, cunoscut drept un mare fan al preşedintelui Putin, are un mesaj, aproape publicitar, pentru iubitorii fotbalului din întreaga lume: "Am un singur mesaj: veniţi în Rusia. O să descoperiţi o ţară ospitalieră şi o să vedeţi cel mai bun fotbal din istorie". La festivitatea de deschidere a turneului, preşedintele rus, Vladimir Putin a ţinut să mulţumească FIFA şi lui Gianni Infantino pentru susţinerea idealurilor sportului şi încrederea pe care a arătat-o în capacitatea Rusiei de a organiza Cupa Mondială. Semnalul este clar, FIFA garantează pentru Rusia, iar Rusia susţine conducerea FIFA.
Rusia a obţinut în 2010 organizarea Campionatului Mondial de fotbal, care se va desfăşura între 14 iunie şi 15 iulie 2018, în unsprezece oraşe din partea occidentală a ţării. Bugetul iniţial alocat de către Moscova pentru această competiţie a fost de 14,5 miliarde de dolari, dar preşedintele rus a fost de acord ca totalul costurilor să poată ajunge la 30 de miliarde de dolari. Meciurile Cupei Confederaţiilor se joacă pe patru stadioane din patru oraşele: Zenit Arena (Sankt Petersburg), stadion nou, are o capacitate de 69.501 de locuri, Otkrîtie Arena (Moscova), stadion nou, poate primi 44.000 de spectatori, Kazan Arena (Kazan), renovat, are 45.015 de locuri, iar Olimpic Fişt (Soci), renovat, are 47.659 de locuri, iar cei prezenţi au fost uimiţi de dotările şi frumuseţea arenelor. Faptul că lucrurile decurg bine la acest turneu reprezintă o gură de oxigen pentru sportul rusesc, în condiţiile în care în ultimii ani Moscova s-a confruntat cu numeroase probleme legate de lupta anti-doping, mai exact de ocolirea ei.
O singură problemă există la Cupa Confederaţiilor, dar nu are legătură cu organizatorii turneului ci cu organizatorii jocului: arbitrajul video. Au avut loc până astăzi doar patru jocuri (Rusia - Noua Zeelandă 2-0, Portugalia - Mexic 2-2, Chile - Camerun 2-0, Germania - Australia 3-2) dar nemulţumirile legate de deciziile luate în urma arbitrajului video sunt foarte multe, aşa că şansele ca acesta să fie implementat pe scară largă sunt destul de mici şi nu doar din cauza accesului dificil la tehnologie în ţările mai sărace. Indiferent de câte contestări vor exista acum, arbitrajul video va fi folosit la Campionatul Mondial de anul viitor, pentru că preşedintele FIFA, Gianni Infantino, s-a grăbit să promită acest lucru la al 67-lea congres al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL), desfăşurat la Santiago de Chile, confirmând promisiunea făcută cu prilejul reuniunii de la Londra a International Board (IFAB).