Fitch a confirmat la "B minus" ratingurile a patru bănci greceşti

E.D.
Bănci-Asigurări / 14 mai 2014

Fitch Ratings a confirmat la "B minus" ratingurile pe termen lung ale principalelor grupuri bancare elene: National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank (Piraeus), Alpha Bank şi Eurobank Ergasias, cu perspectivă stabilă, informează Reuters.

De asemenea, Fitch a confirmat calificativele pe termen scurt la "B", ratingurile de viabilitate la "b minus" şi ratingurile de suport la "5".

Confirmarea vine ca urmare a profilului intrinsec de creditare al băncilor, reflectat în ratingurile de viabilitate "b minus". Acestea sunt influenţate de mediul operaţional în curs de stabilizare din Grecia, afectată de rata ridicată a şomajului şi cererea internă slabă, ceea ce afectează negativ profilele de risc ale băncilor.

Fitch se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Greciei de 0,5% în 2014. Băncile elene şi-au restructurat subsidiarele şi au îndeplinit cerinţele stabilite de Banca centrală a Greciei referitoare la gestionarea creditelor neperformante.

Chiar dacă băncile elene şi-au majorat capitalul după testele de stres, ele rămân vulnerabile la şocuri, mai ales din cauza nivelului ridicat al creditelor neperformante, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Luna trecută, Piraeus şi Alpha Bank au obţinut aproape trei miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului, majoritatea banilor venind de la investitorii străini. De asemenea, Piraeus a vândut bonduri pe trei ani de 500 milioane de euro, prima vânzare de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009.

În paralel, Grecia a revenit pe pieţele financiare internaţionale luna trecută, după o pauză de patru ani, prin vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani în valoare de trei miliarde de euro, la un cupon mai mic decât se aştepta Guvernul de la Atena.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb