Fitch a pus sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, calificativul de viabilitate al Erste

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2011

Agenţia de evaluare financiară Fitch a pus sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare calificativul de viabilitate al Erste, care reprezintă opinia Fitch privind bonitatea grupului austriac, după anunţul Erste de luni că va înregistra o pierdere considerabilă în acest an, anunţă Mediafax.

Ratingul pentru credite pe termen lung a fost confirmt la "A", cu perspectivă stabilă, cel pe periodă scurtă la "F1", iar calificativul de sprijin la "1", potivit unui comunicat al agenţiei. De asemenea, calificativul individual "B/C" se află sub supraveghere.

"Punerea sub supraveghere a calificativului de viabilitate urmează anunţului de luni al Erste că va raporta o pierdere semnificativă în trimestrul al treilea şi în anul fiscal 2011, din cauza unor amortizări substanţiale de fond comercial, a constituirii de provizioane considerabile pentru expunerea pe Ungaria, a reclasificării unui portofoliu de CDS-uri şi a modificării de reguli contabile legate de calculul de dobânzi la unele subsidiare din Europa Centrală ", se arată în comunicat. Simultan, Erste a anunţat că va amâna cu cel puţin un an restituirea participaţiei guvernului la grup şi că nu va plăti dividend pentru acest an.

Supravegherea cu implicaţii negative reflectă, în principal, temerile Fitch referitoare la profitabilitatea Erste în climatul operaţional dificil de pe mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est, mai ales Ungaria şi România.

Multe din măsurile anunţate, mai ales amortizarea de fond comercial, nu reflectă direct performanţele financiare actuale ale Erste. Grupul austriac se aşteaptă să revină pe profit în trimestrul al patrulea.

Fitch va lua o decizie în privinţa supravegherii după ce va evalua mai detaliat actualele trenduri ale profitabilităţii Erste şi capacităţii de generare de capital în mediul operaţional dificil. În evaluare, Fitch va ţine cont mai ales de modificări ale calităţii activelor, costurilor de finanţare şi necesarului de capital suplimentar la subsidiarele din Europa Centrală şi de Est.

Ratingul pentru credite pe termen lung şi cel de sprijin se bazează în continuare pe opinia Fitch că Erste ar primi sprijin din partea statului aus-triac dacă ar avea nevoie. Fitch a avertizat repetat că se aşteptă ca sus-ţinerea pentru sectorul bancar să slăbească în multe economii dezvoltate. O schimbare a opiniei Fitch privind disponibilitatea Austriei de a sprijini Erste şi alte mari bănci locale ar conduce la presiuni negative asupra ratingurilor Erste.

Grupul austriac continuă să beneficieze de prezenţa dominantă în ţări cu economie stabilă, precum Aus-tria, Cehia sau Slovacia, şi de un model de finanţare adecvat, cu dependenţă redusă de pieţele financiare, notează Fitch.

Erste a anunţat, luni, că va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei Banca Comercială Română cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după taxe), din cauza creşterii economice sub aşteptări, în cadrul unui set de măsuri "extraordinare", care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, după primele nouă luni, în ciuda unui profit din activitatea curentă de aproape 700 de milioane euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pai bine fartilor!, noi am votat pentru ca SIF sa schimbe actiunile BCR cu Erste si acum aflam ca Erste are probleme!?!?!

    E clar ca Erste nu o sa mai dea dividend si ca o sa faca in mod obligatoriu o majorare de capital social ceea ce duce la necesitatea SIF de a participa la majorarea de la Erste. Pai nu era mai bine sa participe la majorarea CS de la BCR??? 

    Beyyy, cand va scriam ca Austriacu' Smecher "dl. Wiemmer" ne vinde gogoshi ziceati ca's nebun...

    facem prinsoare ca si 'COCOSI'DE LA SIF2vor accepta conditiile umilitoare propuse de erste ptr bcr?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb