Fitch avertizează SUA, Moody's - băncile europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 noiembrie 2011

Fitch avertizează SUA, Moody's - băncile europene

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit, luni seara, perspectiva ratingului "AAA" al Statelor Unite la "negativă", de la "stabilă", şi i-a dat Washingtonului termen până în anul 2013 să prezinte un plan credibil de reducere a deficitului bugetar, ca să evite retrogradarea.

Revizuirea perspectivei a venit după ce, săptămâna trecută, comisia specială creată în Congresul SUA pentru găsirea unor măsuri de reducere a deficitului bugetar şi datoriei publice a eşuat în toate încercările de a ajunge la un consens. Comisia trebuia să găsească modalităţi de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1.200 miliarde euro, însă eşecul în acest sens face ca diminuarea cheltuielilor să intre automat în vigoare din 2013 (pe o perioadă de zece ani).

"Perspectiva negativă reflectă scăderea nivelului de încredere a Fitch că vor fi aprobate la timp măsurile fiscale necesare aducerii finanţelor publice ale SUA pe o direcţie sustenabilă şi pentru a asigura ratingul suveran AAA", conform Fitch.

Amintim că agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus, la începutul lunii august, în premieră, ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", ca urmare a divergenţelor politice de la Washington, care au împiedicat adoptarea unor măsuri concrete de reducere a deficitului bugetar şi datoriei publice. S&P a menţinut perspectiva "negativă" atribuită ratingului Statelor Unite.

Totodată, în 2 august, Moody's Inves-tors Service a atribuit perspectivă negativă ratingului SUA, însă l-a confirmat la "AAA". Săptămâna trecută, Moody's a avertizat autorităţile americane că ratingul ar putea fi în pericol în situaţia în care Congresul SUA "va da înapoi" de la tăierile automate a cheltuielilor cu 1.200 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, Moody's a anunţat, ieri, că ia în calcul reducerea calificativelor datoriilor subordonate ale băncilor din 15 state europene, urmărind să arate astfel posibila retragere a sprijinului guvernamental pentru acestea.

Toate ratingurile pentru datoriile subordonate ale 87 de bănci europene, cu sediul în ţări îndatorate, au fost plasate sub evaluare pentru retrogradare. Ratingul datoriilor sub-ordonate ar putea fi redus cu două trepte, conform agenţiei.

Menţionăm că datoriile subordonate sunt cele cu prioritate redusă la rambursare.

Potrivit Moody's, instituţiile de credit din Spania, Italia, Austria şi Franţa sunt cele mai afectate de evaluările agenţiei. Moody's a precizat că evaluarea va include băncile "BNP Paribas", "Société Générale", "UniCredit", "Banco Santander", "Credit Suisse" şi UBS.

Guvernele din Europa se confruntă cu deteriorarea flexibilităţii financiare şi ar putea lua în calcul reducerea sprijinului acordat băncilor, notează agenţia de rating.

La începutul acestei săptămâni, Moody's a avertizat că escaladarea rapidă a crizei datoriilor de stat ameninţă ratingurile tuturor statelor europene. Moody's a mai arătat că, în timp ce zona euro are, per ansamblu, o forţă economico-financiară mare, slăbiciunea instituţiilor sale continuă să împiedice rezolvarea crizei şi să afecteze calificativele atribuite datoriei statelor membre.

Euro a urcat cu 0,1% ieri, la ora 10.23, pe piaţa din New York, la 1,3337 dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb