Fitch: Băncile-mamă continuă să-şi sprijinie subsidiarele din Europa de Est

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 martie 2012

Băncile vest-europene, precum UniCredit sau Erste Group Bank, menţin sprijinul acordat subsidiarelor din Europa de Est, deşi încearcă să le direcţioneze spre atragerea de finanţare de pe pieţele locale din cauza noilor reguli privind capitalul, potrivit agenţiei de rating Fitch, citată de Bloomberg.

Creditorii din Europa de Vest, care controlează trei sferturi din activele sectorului bancar est-european, vor ca diviziile din regiune să-şi finanţeze activitatea de creditare din depozite şi fonduri atrase pe pieţele locale unde funcţionează, din moment ce resursele băncilor-mamă sunt restrânse de înăsprirea reglementărilor bancare internaţionale privind rezervele de capital.

Cu toate acestea, scăderile înregis-trate în finanţarea acestor subsidiare au avut caracter limitat, consideră Artur Szeski, director la departamentul pentru instituţii financiare al Fitch Varşovia.

"Vedem o modificare a politicii băncilor-mamă, însă nu am constatat vreun efect drastic în privinţa fondurilor aflate la dispoziţia subsidiarelor. Nu am observat nicio situaţie în care o bancă-mamă să nu pună la dispoziţia subsidiarei sale capitalul de care a fost nevoie", a spus analistul Fitch.

Grupul de acţiune al Iniţiativei de la Viena, format din reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, autorităţilor de supraveghere şi reglementare din regiune şi băncilor active în Europa de Est, se reuneşte marţi la Bruxelles pentru a discuta limitarea riscurilor de finanţare.

Iniţiativa de la Viena, adoptată la începutul anului 2009, a prevenit eventuale retrageri de capital de pe pieţele emergente în urma crizei financiare mondiale declanşată de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.

Szeski notează că băncile-mamă şi-au reafirmat angajamentul faţă de operaţiunile din Europa de Est prin recapitalizarea subsidiarelor, acolo unde a fost nevoie.

Erste, a doua bancă din regiune după grupul italian UniCredit, a injectat anul trecut capital în subsidiarele din Ungaria şi România, care au contribuit la pierderea înregistrată în 2011 de grup prin deprecierea activelor şi constituirea unor provizioane substanţiale pentru credite neperformante, aminteşte Bloomberg.

Raiffeisen, a treia bancă din Europa de Est, a anunţat săptămâna trecută că-şi va majora participaţiile deţinute la subsidiarele din Slovacia şi Cehia pentru a se pregăti pentru alinierea la directivele Basel III începând de anul viitor.

"Chiar şi în ţări unde băncile-mamă au avut probleme mari cu subsidiarele, Ungaria fiind un exemplu bun în acest sens, grupurile şi-au susţinut diviziile", a adăugat analistul Fitch.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb