Fitch plasează ratingul "Rompetrol" sub perspectivă pozitivă

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2007

Agenţia de rating Fitch a plasat ieri ratingul datoriilor pe termen lung atribuit The Rompetrol Group (TRG), sub perspectivă pozitivă, după anunţul potrivit căruia National Company KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat un contract de cumpărare a 75% din de la Rompetrol Holding SA, a informat Fitch. Achiziţia dă companiei o valoare de 3,6 miliarde dolari, a adăugat Fitch.

"Perspectiva pozitivă reflectă faptul că după finalizarea aces­tei achiziţii (ce mai trebuie să primească aprobarea din partea Comisiei Europene), noul acţionar majoritar al TRG va fi grupul NC KMG, o companie integrată de petrol şi gaze naturale susţinută de statul kazah, şi nu de o companie privată", spune Fitch.

Fitch estimează că apariţia unui investitor strategic ce beneficiază de un rating mai bun (BBB cu perspectivă stabilă) va avea drept consecinţă directă o restucturare financiară a TRG menită a îmbunătăţi poziţia slabă a grupului în ceea ce priveşte lichiditatea şi ratele de îndatorare, acestea reprezentând îngrijorări constante legate de ratingul TRG.

În plus, adaugă analiştii Fitch, intrarea în scenă a grupului NC KMG ar putea întări profitul de afaceri al companiei Rompetrol, de exemplu prin asigurarea accesului pe termen lung la livrările de petrol provenite din Kazahstan. Fitch plănuieşte să acţioneze asupra ratingului după dezvăluirea strategiei financiare şi de afaceri post-achiziţie a TRG.

TRG este o companie privată, cu sediul în Olanda, specializată în rafinarea şi distribuţia de petrol, majoritatea activelor acesteia fiind amplasate în România, spune Fitch. Principalul activ al companiei este Rompetrol Rafinare, a doua companie petrolieră din Româ­nia din punct de vedere al capacităţii de rafinare.

Principala sa rafinărie, Petromidia, are o capacitate de rafinare de 3,8 milioane tone pe an, deţinând o cotă de piaţă de 30% în ceea ce priveşte produsele rafinate de pe piaţa din România.

TRG mai operează o reţea de peste 600 benzinării prin intermediul subsidiarelor sale din România, Franţa, Bulgaria, Albania, Georgia şi Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb