FLORIN CÎŢU:  "Estimăm o scădere a veniturilor bugetare de 20 miliarde lei"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 aprilie 2020

Presiunile pe buget sunt foarte mari, deficitul a crescut semnificativ, spune ministrul finanţelor publice Cheltuielile suplimentare cu criza se ridică la 12-13 miliarde lei, în timp ce veniturile scad cu 20 miliarde lei

Guvernul estimează o scădere a veniturilor la buget de 20 miliarde lei, a declarat, ieri, într-o intervenţie la Realitatea Plus, ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu. Căderea veniturilor la buget vine în condiţiile în care economia a fost închisă controlat din cauza epidemiei de Covid-19.

Menţionăm că bugetul pe 2020, adoptat în finalul lunii decembrie 2019, preconiza venituri bugetare de 360 de miliarde de lei, în timp ce cheltuielile erau estimate la 400 miliarde lei.

Cîţu a mai spus că, având în vedere deficitul în creştere semnificativă, există nevoia să se reevalueze cheltuielile bugetare pe acest an, ministrul lăsând să se înţeleagă că se analizează în acest moment amânarea majorării pensiilor cu 40% din acest an.

"Şi spun foarte clar: în contextul acestei rectificări bugetare unde avem o creştere a cheltuielilor doar după câteva săptămâni din această criză de aproape 12-13 miliarde de lei (peste 1% din PIB) şi o scădere a veniturilor în jur de 20 de miliarde sau chiar mai mult, estimăm acum. După un astfel de impact, deficitul creşte semnificativ. Problema nu este că doar creşte deficitul, ci că deficitul trebuie finanţat. Şi tot spun asta şi vreau să repet: când promitem 1.000 sau 2.000 de lei cuiva trebuie să-i dăm, nu să-i producem doar pe hârtie. În acest context este clar că trebuie să reevaluăm acele sectoare, acea parte a bugetului cu cheltuieli mari, să vedem dacă putem unele dintre ele, ce aveam pentru anul acesta, să le amânăm (pentru 2021)", a precizat ministrul.

Întrebat la ce cheltuieli se referă, Florin Cîţu a răspuns că cele mai mari cheltuieli din buget sunt cele cu asistenţa socială - la care se adaugă şi plata pensiilor - şi cheltuielile de personal, semnalând că se ia în principal în calcul amânarea sau eşalonarea majorării pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, care necesită un efort bugetar iniţial de 24 miliarde de lei în acest an, adică peste 2% din PIB, şi de peste 50 de miliarde de lei anul viitor. Amânarea creşterii pensiilor din acest an ar acoperi, dacă calculele Guvernului privind căderea veniturilor la buget se vor adeveri, gaura la buget făcută de epidemia de Covid-19.

"Poate că găsim şi o modalitate de a amâna unele cheltuieli", a spus Cîţu.

Calculele privind căderea veniturilor la buget sunt relevante deoarece pe baza acestora se face programul de finanţare a deficitului bugetar, respectiv în ce volum trebuie să se împrumute România pentru a face toate plăţile. La deficit se adaugă un necesar de finanţare de 47 miliarde de lei pentru plata datoriei deja emise.

În primele două luni din acest an, veniturile s-au cifrat la puţin peste 51 miliarde de lei, din care 35 de miliarde de lei (68% din venituri) reprezintă cheltuielile rigide cu salariile şi pensile. Bugetul pe 2020 mai este construit cu o alocare de 50,7 miliarde de lei la investiţii şi cheltuieli de bunuri şi servicii de 50,9 miliarde de lei, locuri de unde s-ar putea muta bani pentru cheltuielile cu criza.

Ministrul a mai subliniat că banii pentru dublarea alocaţiilor votată de Parlament nu există în buget: "Dacă în ceea ce priveşte creşterea pensiilor, banii erau în bugetul iniţial, dar acolo a fost foarte clar că depind de execuţia bugetară, ce se întâmplă cu execuţia bugetară, şi vom vedea în continuare cum va merge execuţia bugetară. La alocaţii (dublarea lor - n.r.), lucrurile au fost foarte clare. Dublarea alocaţiilor nu a fost făcută la timp, deci banii nu sunt incluşi în buget anul acesta. Este greu de crezut, vom vedea cum merg lucrurile, dar o astfel de promisiune în acest moment... mai ales că cei care au făcut această dublare a alocaţiilor nu au indicat sursa de finanţare. Am tot cerut, dar nu mi s-a spus. În acest moment, când toate ţările din lume sunt în competiţie, se calcă în picioare pentru a găsi finanţare pentru deficite bugetare record în toate ţările din lume, faptul că aceşti bani nu sunt în buget creează o presiune suplimentară. Trebuie să fim clari: banii pentru dublarea alocaţiilor nu există în buget pentru că atunci când am făcut bugetul acea lege nu era în vigoare".

Acesta a adăugat: "Fac un apel la Parlamentul României să termine cu proiectele populiste. Pentru că pe hârtie toţi putem să promitem, dar trebuie să şi livrăm, iar contextul internaţional este unul foarte dificil în acest moment pentru finanţare. Văd că acum toate partidele semnează (proiectele populiste - n.r) care amână la plată, să nu platească nimeni impozite şi să dăm totul de la buget. Pe hârtie pare uşor dar este foarte periculos pentru că trebuie să ne finanţăm. Cele 3 măsuri importante pe care le-am luat au fost bine gândite ca să le şi putem finanţa".

Cîţu a notat că la elaborarea măsurilor de susţinere pentru mediul economic s-a luat în calcul situaţia economică prin care trece nu doar România, ci toată lumea. "Toate ţările suntem astăzi cu deficite mari, toate trebuie să se finanţeze. (...) Presiunile pe buget sunt foarte mari, ne uităm la toate categoriile de cheltuieli importante din buget, trebuie să facem o reevaluare, aşa cum a spus şi domnul presedinte, şi vom veni cu o soluţie zilele următoare, dar presiunea pe buget este mare. Deficitul a crescut semnificativ şi repet ce am spus acum o săptămână, trebuie să fim toţi solidari în acest moment", a conchis ministrul finantelor publice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai văd că pe ministru nu prea îl interesează dividendele de pe la companiile de stat care stau pe grămezi de bani! Și aia sunt tot banii românilor!

    1. Doar știe să se plângă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb