FLORIN CÎŢU: "Euroobligaţiunile ne oferă confortul să finanţăm toate cheltuielile din buget fără probleme"

Ziarul BURSA #Politică / 28 mai 2020

Guvernul se uită în continuare să iasă pe pieţele externe cu emisiuni de euroobligaţiuni pentru a finanţa deficitul bugetar după succesul împrumutului din ultima săptămână, a declarat, ieri, ministrul finanţelor Florin Cîţu, după şedinţa de guvern.

Cîţu a mai afirmat că este o premieră faptul că Guvernul reuşeşte să finanţeze un deficit bugetar de aproape 7% din PIB fără să ceară ajutorul unei instituţii internaţionale şi că acest împrumut oferă confortul ca în acest an să poată fi finanţate toate cheltuielile care sunt în buget, "fără să existe probleme în perioada următoare".

Ministrul a declarat: "Un alt subiect pe care vreau să îl ating, referitor la împrumutul pe care l-am luat de pe pieţele financiare de 3,3 miliarde de euro. Eu ţin minte că acum câteva săptămâni, triada Tăriceanu-Ponta-Ciolacu, ne acuzau că nimeni nu vrea să împrumute acest guvern, Am iesit, suntem astăzi pe pieţele internaţionale văzuţi foarte bine, există încredere foarte mare a investitorilor în acest guvern dacă interesul a fost atât de mare, a fost de fapt cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în această criza şi au fost mai multe ţări care au încercat să atragă mai mulţi bani şi nu au reusit. Această emisiune de obligaţiuni ne oferă confortul ca în acest an putem să finanţăm toate cheltuielile pe care le avem în buget fără să existe probleme în perioada următoare".

Emisiunea de săptămâna trecută a MFP a fost suprasubscrisă, nivelul final al subscrierii fiind de peste 3 ori mai mare decât oferta (14,5 miliarde de lei), la care au participat peste 585 de investitori, câţiva şi din Asia. Nivelul ridicat al cererii este pozitiv pentru statul român, care are cheltuieli suplimentare de cel puţin 120 de miliarde de lei de finanţat în acest an faţă de veniturile estimate, însă vine în contextul în care investitorii încă percep randamente ridicate pentru finanţarea ţării noastre în comparaţie cu Bulgaria sau Grecia, fără a mai menţiona dobânzile negative la care se împrumută economiile vestice.

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu o rată de dobândă de 2,750% pe an, şi 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu o rată de dobândă de 3,624% pe an. Banii au intrat în conturile Trezoreriei marţi, 26 mai.

Florin Cîţu a mai adăugat: "În ceea ce priveşte viitorul, bineînţeles că ne uităm în continuare la a ieşi pe pieţele internaţionale pentru a finanţa deficitul, şi vreau să spun că ce a reuşit acest guvern, să finanţeze un deficit bugetar de aproape 7% din PIB fără să ceară ajutorul unei instituţii internaţionale, fără să fim într-un acord cu vreo instituţie internaţională, reprezintă o premieră nu numai pentru România, dar pentru foarte multe ţări din lume. De aceea trebue apreciat faptul că acest guvern reuşeşte să ofere încredere investitorilor că banii plasaţi în România sunt bani siguri".

În data de 5 iunie, agenţia de rating S&P Global Ratings este aşteptată să publice decizia privind retrogradarea/menţinerea ratingului suveran "investment grade" al României, aflat cu o singură treaptă deasupra ratingului "junk". În finalul anului trecut, S&P a modificat perspectiva de rating a ţării noastre de la "stabilă" la "negativă". În cazul unei retrogradări, costurile de finanţare ale Guvernului sunt aşteptate să se majoreze semnificativ, în condiţiile în care unii investitori nu vor putea investi în titluri cu rating "junk".

Mihai Gongoroi

INSERT: Filip & Company a asistat Ministerul Finanţelor Publice în emisiunea de euroobligaţiuni

Casa de avocatură Filip & Company a acordat asistenţă Ministerului Finanţelor Publice, alături de casa de avocatură Linklaters, într-o emisiune de euroobligaţiuni în două tranşe care a atras de pe pieţele internaţionale 3,3 miliarde de euro, se arată într-un comunicat remis ieri Redacţiei.

Prima tranşă, în valoare de 1,3 miliarde de euro din eurobonduri devine scadentă în 2026 şi are o dobândă de 2,750%, în timp ce cea de-a doua tranşă, în valoare de 2 miliarde de euro devine scadentă în 2030 şi are o dobândă de 3,624%.

"Finanţarea economiei este marea provocare a acestui an. Efectele pandemiei se văd în economie şi în societate, iar statul trebuie să acceseze fonduri externe pentru a putea susţine programele de suport sau relansare. În această perioadă dificilă, România a reuşit o finanţare în termeni buni prin comparaţie cu ţările din aceeaşi categorie investiţională pe baza unui interes relativ ridicat al investitorilor şi într-un calendar extrem de comprimat. Ne bucurăm că am putut şi noi ajuta şi sperăm ca următoarea finanţare să se întâmple în pieţe mai calme", a declarat Alexandru Bîrsan, partener Filip & Company.

Echipa Filip & Company care a asistat Ministerul Finanţelor Publice în acest proiect a fost compusă în principal din Alexandru Bîrsan (partener), Monica Stătescu (counsel) şi Andreea Bănică (associate).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dobanda pentru un imprumut pe persoana fizica in Germania pe 12 ani 1,7- 2,2 ( in piata ) si cat obtine marele Catu ? Rusine.

    Basescu a zis ca daca PNL si Citu folosesc acesti bani pentru pensii si salarii sunt niste criminali.

    1. Si el care a vandut flota tarii ce este?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb