FMI a avertizat Ungaria în legătură cu majorarea ţintei de deficit bugetar

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2009

Cea mai gravă recesiune cu care s-a confruntat Ungaria în ultimii18 ani a redus veniturile obţinute de statul maghiar.

Cea mai gravă recesiune cu care s-a confruntat Ungaria în ultimii18 ani a redus veniturile obţinute de statul maghiar.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat Ungaria că majorarea ţintei de deficit bugetar pentru 2009 ar putea afecta economia maghiară, transmite Bloomberg. Majorarea ţintei de deficit de la 3,9% din Produsul Intern Brut ar putea afecta încrederea investitorilor, care a crescut în ultimele luni, a declarat Iryna Ivaschenko, reprezentatntul FMI în Ungaria. Ieri, o misiune a FMI a început o analiză trimestrială a politicilor bugetare ale guvernului.

"Relaxarea fără motiv a politicii fiscale în acest moment ar putea afecta încrederea, cu rezultat asupra economiei", a explicat Iryna Ivaschenko.

Cea mai gravă recesiune cu care s-a confruntat Ungaria în ultimii 18 ani a redus veniturile obţinute de statul maghiar. FMI şi UE au aprobat un plan al executivului maghiar de majorare a deficitului de la 3,9% din PIB în acest an pentru a limita necesitatea unor viitoare reduceri de cheltuieli.

În iunie, Parlamentul Ungariei a aprobat noua legislaţie fiscală, care include atât majorări, cât şi reduceri de taxe. Astfel, taxele pe venituri personale şi contribuţiile sociale plătite de către angajatori vor fi reduse cu 250 de miliarde forinţi în 2010 şi cu alte 150 de miliarde forinţi în 2011.

În schimb, TVA va fi majorată de la 23 la 25%, iar accizele la 30 de procente. De asemenea, proprietăţile imobiliare şi alte posesiuni cu o valoare cuprinsă între 30 milioane de forinţi (aproximativ 107.000 euro) şi 50 de milioane de forinţi vor fi taxate cu 0,35 procente, iar cele cu o valoare mai mare de 50 de milioane de forinţi vor fi taxate cu 0,5%. Taxa se va aplica şi pentru alte bunuri cu valoare mare, precum iahturi, avioane private sau automobile de lux.

Odată cu trecerea acestui pachet fiscal, s-a îndepărtat riscul unor alegeri anticipate, în condiţiile în care premierul Bajnai a avertizat că va rămâne în funcţie doar dacă alianţa la putere sprijină programul său, care este totodată şi unul dintre punctele cheie ale acordului de finanţare convenit de Ungaria cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Economia ungară, salvată printr-un credit de 25,1 miliarde dolari acordat în luna octombrie 2008 de FMI, se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimele două decenii, în condiţiile scăderii cererii din Europa Occidentală.

Guvernul de la Budapesta se aşteaptă ca economia Ungariei să se contracteze cu până la 6,7 procente în acest an. De asemenea, în lunile următoare se aşteaptă ca rata şomajului să depăşească pragul de 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb