Uniunea Europeană trebuie să integreze mai bine pieţele financiare pentru a accelera creşterea economică, a declarat, ieri, Michael Deppler, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru spaţiul european. "Suntem îngrijoraţi în privinţa dezvoltării sistemului financiar în Europa, din punctul de vedere al întăririi eficienţei economiei europene", a declarat Deppler, cu ocazia unui seminar pentru domeniul bancar, organizat de Parlamentul European. Acesta a adăugat că "integrarea financiară în Europa este un element critic pentru a susţine creşterea".
Şeful FMI pentru spaţiul european a mai spus că fragmentarea pieţelor financiare europene este responsabilă în mare măsură pentru plafonarea creşterii productivităţii în zona euro la un ritm inferior celui din Statele Unite. Acesta a incriminat, mai ales, serviciile pentru populaţie ale băncilor şi pieţele de capital din Europa. "Este o problemă şi una care trebuie să fie abordată", a continuat Deppler, citat de NewsIn, care a afirmat că cel mai mare obstacol către o piaţă financiară integrată în Europa este reprezentat de multitudinea de sisteme de reglementare naţionale diferite, precum în cazul conturilor de economii.
"Existenţa unor reglementări naţionale specifice şi a sistemelor de taxare particulare, la nivel naţional, segmentează în mod deosebit piaţa de conturi de economii pe teritoriul Europei", a mai spus Deppler. Oficialul a apreciat că integrarea pieţelor financiare în Europa nu este suficientă pentru impulsionarea creşterii, însă este o condiţie necesară pentru aceasta.
UE a introdus 42 de măsuri pentru a crea o piaţă financiară unică, cu scopul de a uşura eforturile investitorilor de a achiziţiona şi vinde acţiuni şi obligaţiuni în toate cele 27 de state membre UE, însă executivul european a apreciat că se află abia la jumătatea drumului către o integrare completă.