FMI DESPRE EUROPA EMERGENTĂ: Retragerea băncilor străine continuă, dar nu s-a intensificat

V.B.
Bănci-Asigurări / 16 februarie 2014

Băncile străine au continuat să-şi reducă finanţarea către ţările din Centrul, Estul şi Sud-Estul Europei (CESEE) în trimestrul al treilea din anul trecut, într-un ritm similar cu cel înregistrat în trimestrul precedent, risipind îngrijorările potrivit cărora retragerea lor din regiune s-ar fi intensificat după ce Rezerva Federală americană (Fed) a început să înăsprească politica monetară, în mai 2013, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Raportul FMI, care se bazează pe statisticile Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), apreciază că, deşi băncile străine şi-au redus poziţiile externe faţă de 14 dintre cele 20 de ţări ale CESEE, amploarea reducerilor a variat semnificativ în rândurile statelor. Astfel, cele mai mari reduceri ale finanţării băncilor străine către toate sectoarele s-au înregistrat în: Slovenia, Ungaria şi Croaţia. Pe de altă parte, în Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina şi Belarus au fost consemnate modificări pozitive în poziţiile băncilor.

Totuşi, FMI avertizează că, deşi retragerea băncilor din regiune nu s-a intensificat, condiţiile externe de finanţare au devenit mai dificile pentru ţările din CESEE, pe fondul creşterii costurilor cu împrumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima dată după 2009.

Cele mai afectate au fost ţările cu necesităţi mari de finanţare externă şi/sau fiscală. Unele dintre ele au înregistrat şi cele mai mari reduceri ale finanţării bancare în trimestrul al treilea.

Cele mai mari contracţii ale creditului şi cele mai mari reduceri ale finanţării băncilor străine se înregistrează în ţările cu slăbiciuni în fundamentele sectorului bancar.

FMI mai transmite că băncile din ţările cu o reducere a finanţării bancare de peste 10% din PIB de la sfârşitul lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croaţia, Bulgaria, România şi Ucraina) se caracterizează prin: deteriorare semnificativă a calităţii activelor, nivel scăzut al profitabilităţii şi dependenţă ridicată de finanţarea din partea băncilor-mamă.

"Acest lucru înseamnă că reducerea finanţării externe şi contracţia creditului tind să se coreleze cu fundamente slabe ale băncilor", subliniază Fondul.

În privinţa perspectivelor pentru acest an, FMI se aşteaptă la continuarea înăspririi condiţiilor de finanţare externă pentru pieţele emergente, în condiţiile continuării înăspririi politicii monetare a Fed-ului, dar şi a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Centrală Europeană printre cele mai mari 130 de bănci din zona euro. În plus, recentele episoade de volatilitate scot în evidenţă provocările care vor persista în tranziţia la dobânzi mai mari la nivel global.

În concluzie, 2014 va fi un an cu provocări pentru ţările CESEE, în contextul în care relansarea economică este lipsită de credite şi este susţinută în principal de exporturi, se mai arată în raportul FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb