FMI: Economia Greciei ar putea scădea cu 5,5% în 2011

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 septembrie 2011

Economia Greciei nu se va redresa nici în 2012, potrivit estimărilor FMI.

Economia Greciei nu se va redresa nici în 2012, potrivit estimărilor FMI.

Anul viitor va continua recesiunea în această ţară

Economia Greciei ar putea să scadă cu până la 5,5% anul acesta, iar recesiunea va continua şi anul viitor, spun reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în această ţară, care subliniază că statul elen trebuie să accelereze reformele în vederea revenirii pe creştere.

Bob Traa, şeful misiunii FMI în Grecia, a declarat: "Redresarea nu se va materializa fără o revigorare a reformelor. Credem că, în 2011, Grecia ar putea înregistra un declin economic de 5,5%. Întrucât va trece timp până ţara va ieşi din recesiune, estimăm că în 2012 aceasta va consemna un declin economic de 2,5%. Ne gândim că economia elenă nu va reuşi să înregistreze o creştere trimestrială până la sfârşitul anului viitor".

Luna trecută, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat că economia Greciei va scădea cu 3,5% anul acesta, după care va creşte cu 0,6% anul viitor, când datoria ţării va ajunge la nivelul record de 161% din PIB.

Schimbul voluntar de obligaţiuni va continua

Bob Traa a subliniat că planul privind schimbul voluntar de obligaţiuni, menit să reducă povara datoriei de stat a Greciei, va continua chiar dacă vor lua parte mai puţini investitori decât se anunţaseră iniţial.

"Sunt într-un fel optimist că va exista o rată de participare rezonabilă. Chiar dacă gradul de participare a investitorilor privaţi nu va ajunge la 90%, dacă se apropie de acest nivel, părţile vor ajunge probabil la un acord şi planul va funcţiona", a spus reprezentantul FMI. Acesta a explicat că mulţi investitori nu declară de obicei decât în ultima clipă că sunt interesaţi să ia parte la schema de participare voluntară a sectorului privat în noul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Bob Traa a refuzat să spună dacă Grecia va primi următoarea tranşă de împrumut, de 8 miliarde euro, de la UE, BCE şi FMI.

"Facem progrese dar nu ar fi corect din partea mea să fac speculaţii pe această temă. Nu am un glob de cristal, dar lucrăm 24 de ore din 24 ca să ajungem la un acord", a mai afirmat Traa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb