FMI: "Guvernul nu şi-a îndeplinit ţinta de reducere a arieratelor"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 februarie 2014

FMI: "Guvernul nu şi-a îndeplinit ţinta de reducere a arieratelor"

Creditele neperformante din sistemul nostru bancar au continuat să crească

Economia României va avea o expansiune de 2,2% anul acesta, conform estimărilor FMI

Guvernul de la Bucureşti nu şi-a îndeplinit ţinta de reducere a arieratelor asumată pentru ultimul trimestru din 2013, conform afirmaţiilor făcute ieri de Andrea Schaechter, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România. Reprezentantul FMI şi-a exprimat însă speranţa că Executivul va recupera.

Andrea Schaechter a declarat, într-o conferinţă de presă:

"Reducerea arieratelor asumată pentru finalul lunii septembrie - sfârşitul lunii decembrie, de un miliard de euro, nu a fost realizată. Sperăm ca Guvernul să revină şi să recupereze. Trebuie luate măsuri de restructurare în aceste companii. Avem ţinte trimestriale, iar ţinta pentru următoarea perioadă este mai mică de un miliard de euro".

Domnia sa nu a nominalizat companiile datoare, dar a precizat că sectorul transporturilor este unul cu probleme în acest sens.

Pe de altă parte, reprezentantul FMI a spus că nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar al ţării noastre a continuat să crească de la vizita anterioară a delegaţiei FMI, însă instituţia nu este îngrijorată de această evoluţie pentru că împrumuturile cu probleme sunt acoperite de provizioane.

"Creşterea creditelor neperformante a fost acoperită prin provizioanele pe care băncile le-au constituit în acest sens, la solicitarea BNR. Nu avem motive de îngrijorare cu privire la stabilitatea sistemului bancar", a subliniat Andrea Schaechter.

FMI: "România are o povară fiscală foarte ridicată"

România are o povară fiscală foarte ridicată, iar planul de reducere a contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale pentru angajator va fi analizată de autorităţile de la Bucureşti şi reprezentanţii FMI, a declarat Andrea Schaechter, menţionând că discuţiile pe această temă vor fi reluate în vară, în funcţie de evoluţia veniturilor bugetare.

"Guvernul are ca obiectiv acordarea de facilităţi pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, iar reducerea CAS ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv", a precizat reprezentantul FMI.

FMI: Creşterea economică nu se va mai baza doar pe agricultură

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că România va avea o creştere economică de 2,2% în 2014, după un avans de 2,8% în 2013, potrivit afirmaţiilor doamnei Andrea Schaechter.

"Pentru 2013, estimăm o creştere a PIB-ului României de 2,8%, cea mai mare de la începutul crizei", a spus reprezentantul FMI, adăugând că estimarea pe anul curent arată o expansiune de 2,2% a economiei ţării noastre.

"Este o creştere mai mică decât cea de anul trecut, însă vor fi şi alte sectoare în afara agriculturii care vor juca un rol important. Asistăm la o creştere a cererii interne, dar şi a exporturilor. Bugetul din acest an este unul de investiţii, care va duce la îmbunătăţirea infrastructurii şi va da un impuls construcţiilor", a precizat doamna Schaechter.

Conform spuselor sale, cererea internă se va baza pe investiţiile în infrastructură, pe absorbţia fondurilor europene şi pe o revenire a creditării. Totodată, FMI preconizezaă că planul Guvernului privind restructurarea creditelor bancare pe o perioadă de maximum doi ani, pentru persoanele cu venituri mici şi medii, va stimula cheltuielile de consum.

Amintim că, recent, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de cel mult 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani. Măsura, prevăzută să intre în vigoare la 1 aprilie, priveşte debitorii care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la rambursarea creditelor.

FMI: Amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi pentru carburanţi (n.r. - în aprilie) va fi compensată prin îngheţări ale cheltuielilor publice.

Andrea Schaechter, FMI: "Pregătirea ofertelor publice iniţiale aşteptate pentru acest an (n.r. - "Hidroelectrica", "Electrica" şi Complexul Energetic Oltenia") decurge conform planurilor. Scopul acestor listări este asigurarea de finanţare şi deschidere, transparenţă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb