FMI: "Legea dării în plată ar putea submina stabilitatea financiară"

S.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2016

"Legea dării în plată ar putea submina stabilitatea financiară"

Autorităţile române trebuie să evite măsurile care ar putea submina stabilitatea sistemului bancar în condiţiile în care recentele decizii destinate sprijinirii debitorilor ar putea submina stabilitatea financiară, predictibilitatea justiţiei şi avansul creditării, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI şi publicat astăzi pe site-ul instituţiei.

Potrivit raportului, un risc important pe termen scurt la adresa bilanţului băncilor sunt iniţiativele legislative care permit modificare unilaterală şi retroactivă a contractelor, respectiv Legea dării în plată adoptată de Parlament în luna aprilie.

"Sprijinul care este destinat să fie acordat debitorilor cu probleme nu este bine ţintit iar aplicarea retroactivă a legii ar putea afecta bilanţurile băncilor, submina drepturile de proprietate privată, predictibilitatea legii şi încrederea investitorilor şi va reduce creditarea. O diminuare a poverii datoriei acordată debitorilor cu probleme ar trebui ţintită, inclusiv prin cerinţe stricte de eligibilitate, respectând în acelaşi timp clauzele din contracte iar orice astfel de mecanisme ar trebui să fie supuse unor garanţii adecvate", se arată în raportul FMI.

Experţii FMI îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea faţă de propunerea conversiei forţate a creditelor în valută analizată de Parlament, care potrivit experţilor Fondului ar presupune modificarea retroactivă a contractelor. "În acest sens, autorităţile ar trebui să revizuiască unele elemente ale legislaţiei actuale privind clauzele abuzive pentru a elimina o altă sursă importantă de incertitudine", se mai arată în raport.

FMI recomandă introducerea elementelor preliminare necesare, de genul infrastructura instituţională sau sistemele operaţionale, pentru implementarea legii insolvenţei personale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ce credibilitate mai are FMI dupa halul in care a tratat Grecia?

    Acestia sunt nesimtiti pe fata.

    Tribunalul European a demonstrat clauzele abuzive si voi Fmi ati recomandat pt romania sa stea ca sa nu provoace risc sistemic. 

    Draga Fmi iti citez ceva dinntr-un proces C-143/13 sau C-26/13 cu privire la Directiva 93/13: 

    " Statele membre pot adopta sau mentine cele mai stricte dispozitii compatibile cu tratatul in domeniul reglementat de prezenta directiva pentru a asigura consumatorului un nivel maxim de protectie".

    Il gasiti pe curia.europa.eu 

    1. cind in 2009 romania era pe burta in fata UE , FMI a fost de partea noastra ,am facut un acord care din start se stia ca nu poate fi dus pina la capat,dar 99%datorita acelui acord romania a reusit sa fie in 2015 la crestere 4%

      in 2009 FMI a fost de partea domnului Isarescu :-)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb