Actualizare 18:15 Bursa din Atena a închis cu 3,65% mai sus
Indicele ASE al bursei din Atena a închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în urcare, cu 3,65%.
Indicele bancar a crescut, de asemenea, cu 17,%, după ce în cele trei zile anterioare a scăzut cu 63%
Dintre bănci, indicele Băncii Naţionale a Greciei s-a majorat cu 27%, iar cel al Attica Bank s-a apreciat cu 23%.
---
Actualizare 14:10
Există un sprijin puternic la Fondul Monetar Internaţional privind participarea la cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia dar instituţia nu va decide până în toamnă dacă se va alătura proiectului, a afirmat joi Thomas Ostros, reprezentantul Suediei în Board-ul FMI, transmite Reuters.
FMI a luat parte la primele două programe de asistenţă financiară pentru Grecia dar există dubii privind participarea la cel de-al treilea.
Participarea Fondului Monetar Internaţional la negocierile privind acordarea celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia este completă, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva, dezminţind informaţiile privind implicarea FMI în sprijinirea Atenei.
Şi publicaţia britanică "Financial Times" a anunţat recent, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că FMI nu se va alătura discuţiilor până când Grecia nu va implementa reforme cuprinzătoare.
"Există un sprijin puternic din partea FMI pentru a lua parte la noul program dar va mai dura. Vor exista negocieri în timpul verii şi al toamnei şi apoi Board-ul va lua o decizie în toamnă", a afirmat Thomas Ostros, într-un interviu acordat publicaţiei suedeze "Dagens Nyheter".
Ostros a avertizat că există riscul ca al treilea pachet de asistenţă financiară să amâne momentul în care Grecia va adopta reforme dureroase. "Ei au un sector public ineficient, corupţia reprezintă o problemă şi sistemul de pensii este mult mai costisitor decât în alte state", a declarat reprezentantul Suediei în Board-ul FMI.
Răspunzând recent întrebărilor jurnaliştilor legate de implicarea FMI în negocierile pentru al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, directorul general Christine Lagarde a apreciat că devine "un punct de vedere acceptat" faptul că o restructurare a datoriei este "inevitabilă" dar implicarea instituţiei ar putea depinde de Atena.
Un program de succes va necesita "ţinte fiscale considerabile" şi măsuri structurale care să scoată la iveală potenţialul economiei Greciei, pe de o parte, fiind de asemenea necesară o "finanţare suficientă" şi o restructurare a datoriei, pe de altă parte, a explicat şeful FMI.
---
Actualizare 13:15 Rata şomajului în Grecia a scăzut în mai la 25%
Rata şomajului în Grecia a scăzut uşor în mai, la 25%, de la 25,6% luna precedentă şi 27% în mai 2014, arată datele publicate joi de Oficiul Central de Statistică (ELSTAT), transmite Reuters.
Este cel mai scăzut nivel din iunie 2012, când rata şomajului se situa la 24,9%. Cel mai ridicat nivel - 27,9% - s-a înregistrat în septembrie 2013.
Rata şomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi rămâne în continuare la cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie s-a situat la 11,1% în mai.
Potrivit datelor ELSTAT, un număr de 1.200.981 de persoane nu aveau un loc de muncă în mai, în scădere cu 98.820 comparativ cu perioada similară din 2014.
Cea mai ridicată rată a şomajului, de 51,8%, este înregistrată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. În mai 2014, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a fost de 53,1%.
În mai, numărul de angajaţi era de 3.604.102 persoane, în creştere cu 81.832 comparativ cu perioada similară din 2014, a anunţat ELSTAT.
---
Actualizare 11:25
Indicele ASE al bursei din Atena a deschis şedinţa de astăzi în urcare cu 1,08%, după două zile de declin, fiind cotat la 650,15 puncte.
Indicele sectorului bancar, care a pierdut 63%, în ultimele trei zile, a mai scăzut cu încă 7,5% înainte de a se redresa, iar acum se tranzacţionează în urcare cu 2,8%, transmite The Guardian.
Cea mai mare bancă din ţară, National Bank of Greece, a revenit pe creştere cu 14,07%, în timp ce acţiunile Attica Bank se majorează cu aproape 20%. În schimb, Alpha Bank se depreciază cu 12,5%, iar Piraeus Bank scade cu 9,42%.
---
• Acţiunile băncilor greceşti nu se opresc din declin
• BCE menţine plafonul finanţării de urgenţă pentru băncile elene
Titlurile marilor bănci din Grecia au continuat să scadă şi ieri, după ce, luni şi marţi, în primele zile de tranzacţionare după ce s-a redeschis Bursa din Atena, au pierdut, cumulat, 60%. Declinul vine în condiţiile în care Atena menţine aproape toate restricţiile pe mişcările de capital.
Acţiunile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, s-au depreciat cu 24%, la 0,46 euro, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 30% (limita maximă admisă într-o zi), la 0,14 euro. Totodată, acţiunile "Alpha Bank" AE au coborât cu 30%, la 0,11 euro, iar titlurile "Eurobank Ergasias" SA - cu 27%, la 0,05 euro.
Indicele ASE al Bursei din Atena a pierdut 2,5%, ieri, ajungând la 643,22 puncte.
De menţionat că numai acţiunile băncilor au înregistrat scăderi masive, aproape jumătate din companiile incluse în indicele ASE urmând un curs pozitiv. Marţi, indicele ASE a închis la cel mai redus nivel din septembrie 2012, după ce luni ajunsese la cel mai scăzut nivel din istorie.
Bursa din Atena s-a redeschis luni, după ce a fost închisă timp de cinci săptămâni, pe fondul măsurilor de control al capitalului impuse în ţară în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro.
• Programul ELA, menţinut la circa 91 miliarde euro
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menţinut, ieri, nemodificat plafonul finanţării de urgenţă destinate creditorilor eleni (ELA), care pot accesa acum fonduri de aproximativ 91 miliarde de euro, conform unor surse citate de Reuters. Acestea afirmă că plafonul a fost menţinut deoarece banca centrală a Greciei nu a solicitat o majorare.
Luna trecută, BCE a majorat de două ori finanţarea de urgenţă destinată băncilor elene, cu câte 900 milioane de euro, după ce creditorii Greciei şi Atena s-au înţeles asupra unui nou acord de asistenţă financiară.
Premierul elen, Alexis Tsipras, a declarat, ieri, că Grecia se apropie de momentul încheierii acordului cu creditorii internaţionali.
"Suntem în ultima etapă a procedurilor pentru ajungerea la un acord cu instituţiile internaţionale", a spus Tsipras, adăugând: "În pofida dificultăţilor cu care ne confruntăm, sperăm că acordul va pune capăt incertitudinilor privind viitorul Greciei în zona euro".
Cele două părţi ar trebui să ajungă la un compromis cel târziu până în 20 august.
Valoarea depozitelor bancare din Grecia este în creştere, în condiţiile în care creditorii se pregătesc de recapitalizare, conform unei surse citate de Bloomberg.
De la redeschiderea băncilor, în 3 august, valoarea depozitelor a crescut cu aproximativ un miliard de euro, spune sursa citată.
•
Sindicatul controlorilor de trafic aerian din Grecia a declanşat, ieri, o grevă de patru ore, solicitând un sistem de control nou şi modern, precum şi majorarea numărului angajaţilor din domeniu. Pe aeroportul din Atena - cel mai mare din Grecia, au fost anulate circa 22 de zboruri, iar 173 reprogramate.