FMI vrea să-şi majoreze resursele cu 500 de miliarde dolari

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2012

FMI vrea să-şi majoreze resursele cu 500 de miliarde dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) intenţionează să-şi majoreze capacitatea de creditare cu până la 500 de miliarde de dolari, urmărind astfel să poată proteja economia mondială de înrăutăţirea crizei datoriilor din Europa.

În prezent, FMI dispune de aproximativ 385 de miliarde de dolari pentru împrumuturi.

"Pe baza estimărilor privind necesităţile globale de finanţare de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în următorii ani, Fondul ar dori să strângă resurse suplimentare în valoare de până la 500 de miliarde de dolari", a anunţat, ieri, FMI. Necesarul de 500 de miliarde de dolari include şi angajamentele recente ale statelor europene pentru creşterea resurselor FMI cu aproximativ 200 de miliarde de dolari.

"În acest stadiu preliminar, explorăm diferitele opţiuni în materie de finanţare şi nu vom face alte comentarii până la finalizarea negocierilor cu statele membre", au subliniat oficialii FMI.

Amintim că, săptămâna aceasta, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat că a primit aprobarea consiliului de administraţie pentru examinarea mijloacelor prin care pot fi majorate resursele instituţiei. Lagarde a solicitat în mai multe rânduri ca statele membre să-şi majoreze contribuţia la capacitata de împrumut a Fondului.

Principalele state vizate pentru majorarea reurselor FMI sunt, potrivit unor surse anonime citate de presa internaţională, China, Brazilia, Rusia, India, Japonia şi ţările exportatoare de ţiţei. Fondul vrea ca un acord în privinţa majorării resurselor sale să fie încheiat la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale programată pentru zilele de 25 şi 26 februarie, în Mexic.

"Cea mai mare provocare este să răspundem la criză într-un mod adecvat. Mulţi membri ai consiliului director au subliniat necesitatea şi urgenţa unor măsuri colective pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro şi protejarea economiilor la nivel global", a spus Lagarde.

Problema suplimentării resurselor FMI va fi probabil discutată la o reuniune G20, care va avea loc săptămâna aceasta, în Mexic.

Dolarul a avut un curs de 1,2829 unităţi/euro ieri, la ora 10.43, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,7% faţă de ziua precedentă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intrebare: Stiti din ce se produc respectivii bani? Raspuns: Din NMIC. Efectiv , in baza unui imprumut, legea bancara de oriunde in lumea asta, da posibilitatea bancii sa creeze pentru fiecare dolar imprumutat alti 9 dolari virtuali. Asta inseamna ca da ca eu imprumut 100 dolari, banca poate crea alti 900 pt. alti clienti. Care clienti vor fi nevoiti sa-i returneze, nu? Uite asa creeaza si FMI banii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb