FOND DE COMPENSARE Micii investitori, protejaţi împotriva falimentului societăţilor de brokeraj

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2004

Micii investitori de pe piaţa de capital, alţii decît cei instituţionali vor beneficia de o protecţie în plus. Aceştia nu ar trebui să fie afectaţi, dacă societăţile de intermediere care adminis-trează portofolii individuale de acţiuni intră în incapacitate de plată. În proiectul de lege al pieţei consolidate, aflat încă în dezbaterea CNVM, este prevăzută înfiinţarea unui fond de compensare a investitorilor. Scopul fondului este să compenseze investitorii în situaţia în care intermediarul se află în incapacitate să returneze fondurile băneşti sau instrumentele financiare datorate sau care aparţin investitorilor, clienţi ai societăţilor de brokeraj.

Acest fond ar urma să fie administrat chiar de intermediarii din piaţa de capital (bănci, societăţi de brokeraj, societăţi de administrare a investiţiilor). Plafonul de compensare va fi limitat la 20.000 de euro pentru fiecare portofoliu (format din bani şi acţiuni). Ciprian Ene, purtător de cuvînt al CNVM, ne-a precizat că pentru a atinge nivelul de compensare prevăzut de legislaţia europeană, adică 20.000 de euro, va exista o perioadă de tranziţie, în care contribuţia intermediarilor la fond va creşte eşalonat. Avînd în vedere experienţa altor state care au aderat recent la UE, este posibil ca termenul limită pentru atingerea plafonului de 20.000 de euro să fie anul 2011. Contribuabilii fondului vor fi societăţile de brokeraj care vor vărsa iniţial un procent anual din totalul portofoliilor micilor investitori. Acest procent nu a fost încă stabilit de CNVM. În alte state care deja au aderat la Uniunea Europeană, procentul este cuprins între 0,5 şi 1% din valoarea totală a portofoliilor clienţilor.

Reprezentanţii CNVM ne-au declarat că în Polonia, de exemplu, unde piaţa bursieră este mai dinamică, fondul de compensare a investitorilor a ajuns deja la 2 milioane de euro.

Bursa de Valori Bucureşti are deja înfiinţat un fond de garantare la care contribuie toate societăţile de brokeraj şi agenţii custode. Taxa plătită iniţial pentru acest fond este de 3% din capitalul social, la care se adaugă o taxă curentă de 5% celor mai mari trei tranzacţii realizate de intermediar într-un anumit interval de timp. Fondul de garantare al BVB a ajuns la peste 25 miliarde de lei şi are ca scop acoperirea riscurilor de neplată a unora dintre intermediari, de către ceilalţi.

Fondul de compensare a investitorilor aflat în proiectul de lege al CNVM va avea ca resurse financiare: contri-buţia iniţială a intermediarilor, venituri din investirea resurselor fondului şi venituri din realizarea creanţelor fondului. Resursele fondului vor fi investite în titluri de stat sau în alte instrumente cu venit fix şi cu risc scăzut. Contribuţiile plătite de intermediari la fond nu se restituie, inclusiv în cazul lichidării judiciare sau al dizolvării acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb