Micii investitori de pe piaţa de capital, alţii decît cei instituţionali vor beneficia de o protecţie în plus. Aceştia nu ar trebui să fie afectaţi, dacă societăţile de intermediere care adminis-trează portofolii individuale de acţiuni intră în incapacitate de plată. În proiectul de lege al pieţei consolidate, aflat încă în dezbaterea CNVM, este prevăzută înfiinţarea unui fond de compensare a investitorilor. Scopul fondului este să compenseze investitorii în situaţia în care intermediarul se află în incapacitate să returneze fondurile băneşti sau instrumentele financiare datorate sau care aparţin investitorilor, clienţi ai societăţilor de brokeraj.
Acest fond ar urma să fie administrat chiar de intermediarii din piaţa de capital (bănci, societăţi de brokeraj, societăţi de administrare a investiţiilor). Plafonul de compensare va fi limitat la 20.000 de euro pentru fiecare portofoliu (format din bani şi acţiuni). Ciprian Ene, purtător de cuvînt al CNVM, ne-a precizat că pentru a atinge nivelul de compensare prevăzut de legislaţia europeană, adică 20.000 de euro, va exista o perioadă de tranziţie, în care contribuţia intermediarilor la fond va creşte eşalonat. Avînd în vedere experienţa altor state care au aderat recent la UE, este posibil ca termenul limită pentru atingerea plafonului de 20.000 de euro să fie anul 2011. Contribuabilii fondului vor fi societăţile de brokeraj care vor vărsa iniţial un procent anual din totalul portofoliilor micilor investitori. Acest procent nu a fost încă stabilit de CNVM. În alte state care deja au aderat la Uniunea Europeană, procentul este cuprins între 0,5 şi 1% din valoarea totală a portofoliilor clienţilor.
Reprezentanţii CNVM ne-au declarat că în Polonia, de exemplu, unde piaţa bursieră este mai dinamică, fondul de compensare a investitorilor a ajuns deja la 2 milioane de euro.
Bursa de Valori Bucureşti are deja înfiinţat un fond de garantare la care contribuie toate societăţile de brokeraj şi agenţii custode. Taxa plătită iniţial pentru acest fond este de 3% din capitalul social, la care se adaugă o taxă curentă de 5% celor mai mari trei tranzacţii realizate de intermediar într-un anumit interval de timp. Fondul de garantare al BVB a ajuns la peste 25 miliarde de lei şi are ca scop acoperirea riscurilor de neplată a unora dintre intermediari, de către ceilalţi.
Fondul de compensare a investitorilor aflat în proiectul de lege al CNVM va avea ca resurse financiare: contri-buţia iniţială a intermediarilor, venituri din investirea resurselor fondului şi venituri din realizarea creanţelor fondului. Resursele fondului vor fi investite în titluri de stat sau în alte instrumente cu venit fix şi cu risc scăzut. Contribuţiile plătite de intermediari la fond nu se restituie, inclusiv în cazul lichidării judiciare sau al dizolvării acestora.