FONDUL PROPRIETATEA FACE OFERTĂ DE CUMPĂRARE LA VALOAREA NOMINALĂ Poker cu despăgubiri

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2013

Despăgubirea începe cu Ionuţ Popescu şi se termină cu Mark Mobius; un proces la două capete.

Despăgubirea începe cu Ionuţ Popescu şi se termină cu Mark Mobius; un proces la două capete.

Fondul Proprietatea (FP) va plăti 1 leu pe acţiune în programul de răscumpărare care vizează preluarea unui pachet de 4,35% din propriile titluri, preţ cu 34,22% mai mare faţă de cotaţia din piaţă, astfel că oferta se ridică la 600 milioane lei (134,4 milioane euro).

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, ieri, cererea Franklin Templeton pentru accelerarea programului de răscumpărare, prin ofertă publică de cumpărare.

Oferta se va derula în perioada 15 octombrie - 4 noiembrie, prin BCR şi casa de brokeraj Wood&Company Financial Services. După finalizarea ofertei publice, FP intenţionează să anuleze acţiunile răscumpărate şi să îşi reducă capitalul social cu valoarea contabilă a acţiunilor anulate.

Update 11:08 Acţiunile FP au atins un nou record

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat, la începutul şedinţei de tranzacţionare, până la un preţ record de 0,8095 lei/titlu, cotaţie cu aproximativ 4,2% peste închiderea de ieri.

---

Operaţiunea de răscumpărare a propriilor acţiuni de către Fondul Proprietatea are loc sub o aparenţă relativ paradoxală.

Pe de o parte, diminuarea numărului de acţiuni aflate în circulaţie, ca şi faptul că există un cumpărător constant (însuşi FP) conduc împreună, în mod logic, la creşterea preţului acţiunii, pe piaţă; pe de altă parte, propunerea pentru Adunarea Generală este ca, în acelaşi timp, să aibă loc o diminuare a valorii nominale a acţiunii.

Întrucât valoarea nominală este de 1 leu/acţiune, iar preţul la bursă este de 0,77 lei rezultă că, din combinaţia celor două mişcări, acţiunile FP tind la egalizarea valorii nominale cu aceea de piaţă.

Dacă însă rememorăm de la ce motivaţie s-a constituit Fondul Proprietatea şi evaluăm la ce serveşte el acum, vom descoperi o poveste interesantă.

Ideea Fondului Proprietatea a pornit de la Ministerul de Finanţe condus de Ionuţ Popescu în anul 2005. Autorităţile au inventat un mecanism absolut "original" de aşa-zisă despăgubire a cetăţenilor spoliaţi de regimul comunist.

Oameni care, de-a lungul unei jumătăţi de secol de comunism, mutaţi în camera servitorilor din propria casă, pentru care au mai plătit şi chirie la stat, s-au judecat după Revoluţie, zeci de ani, cu statul român ca să-şi primească despăgubirea.

În loc de asta, deşi statul le-a recunoscut drepturile, au primit drept despăgubire acţiuni la Fondul Proprietatea, care a fost alimentat cu bani şi acţiuni din averea ţării.

Desigur, nimeni nu a putut fi mulţumit că, în loc de justa despăgubire, a primit acţiuni a căror valoare fluctuează pe piaţă, la o valoare nominală care s-a dovedit mult timp superioară de trei ori celei care putea fi obţinută.

Aşa cum cu violenţă fuseseră deposedaţi de bunuri de statul comunist, tot aşa au fost despăgubiţi, "cu violenţă".

Având spectrul că nu vor primi nimic în viitor, ei au acceptat ceea ce le-a fost oferit - acţiuni FP.

Mai bine ceva decât nimic.

Mulţi erau bătrâni şi nevoiaşi şi nu mai aveau putere să se împotrivească. Este epoca când câţiva rechini le-au colectat acţiunile la preţ de cinci ori mai scăzut decât valoarea nominală, în cuprinsul unei pieţe informale.

Urmaşii deposedaţilor au fost "despăgubiţi" cu o cincime din valoarea furată de stat, lăsând spaţiu enorm de valorificare a acestor aşa-zise "despăgubiri".

În momentul în care Franklin Templeton a preluat administrarea Fondului Proprietatea a afirmat că mecanismul de despăgubire nu îl interesează şi că Fondul Proprietatea se va comporta ca un fond de investiţii clasic.

Prin urmare, a renunţat la valori imense la care ar fi avut dreptul pentru că a vrut să îşi justifice gestiunea.

Evident, pe cei "despăgubiţi" nu i-a consultat.

Astăzi, când valoarea de piaţă tinde să egaleze valoarea nominală, şi când FP face oferă de cumpărare la 1 leu/acţiune, noii deţinători - între care nu se mai numără decât puţini din cei care au avut dreptul la despăgubiri - îşi primesc valoarea justei despăgubiri de la statul român.

Mecanismul de "despăgubire" pus la cale de Ionuţ Popescu este mecanismul oricărui joc de noroc, aşa cum este şi pokerul, câştigă cel care are cei mai mulţi bani.

Brokerii sunt de părere că ştirea este pozitivă şi că preţul este bun

Nicolae Gherguş, director general al Confident Invest, spune că ştirea va fi privită cu bucurie de către investitori: "Operaţiunea va fi bine primită de acţionari. Cei care doresc îşi pot vinde o mică parte din acţiuni la preţul de 1 leu/titlu. Ulterior ofertei cred că le vor putea cumpăra din piaţă la un preţ inferior. Probabil că indicele de supraalocare a ofertei va fi stabilit către valoarea de 20:1. Teoretic, având în vedere că pachetul ce va fi cumpărat reprezintă în jur de 5% din numărul total de acţiuni şi pentru că nu văd niciun motiv pentru care toţi acţionarii să subscrie, atunci la alocare, toată lumea va vinde în jur de 5% din pachetul deţinut".

Domnia sa mai consideră că, într-un proces de răscumpărare din piaţă, erau avantajaţi acţionarii mai mici ai Fondului, care îşi puteau vinde mai uşor deţinerile, acţionarii mari, instituţionali, având, de regulă, costuri fixe ridicate aferente tranzacţiilor de volum mic şi că decizia de a achiziţiona prin oferta publică vine să egalizeze şansele de vânzare pentru toţi acţionarii.

Şi Nicu Grigoraş, director departament front-office Intercapital Invest, este de părere că preţul de răscumpărare a acţiunilor proprii FP (1 leu/titlu) este un preţ bun şi un pic suprinzător: "Preţul este foarte bun din perspectiva cotaţiilor viitoare ale Fondului Proprietatea".

Domnia sa opinează că, deşi vorbim de o cantitate mică de acţiuni (4,35% din capitalul social), ştirea este una pozitivă.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. - nimic despre ursache;

    - nimic despre lulache; 

    - nimic despre cei 5 ani de tranzactii la negru,":admise" de ursache si lulache. 

    - nimic despre calcarea in picioare a spiritului ordonantei privind guvernarea corporativa.

    asa ca...... mai usor cu manipularile. 

    1. nimic despre TAriceanu

      "noii deţinători - între care nu se mai numără decât puţini din cei care au avut dreptul la despăgubiri - îşi primesc valoarea justei despăgubiri de la statul român."... ceilalti ai pierdut deja la o cincime din valoarea asta..

    Nicule, 20:1 inseamna tot capitalul social tata...cam ciudat nu?

    Bidu e de 600m si vine ala si pune ask 2.5b actz sa se faca 20:1? Ineptie totala!!! 

    1. Nu e ineptie, teoretic daca subscriu toti actionarii vor vinde in urma alocarii prorata aproximativ 5% din actiunile detinute, Deci ala cu 1000 de actiuni va vinde 50 de actiuni iar ala cu 2,5 b va vinde 50 mil de actiuni. Este adevarat ca pentru cel mare este mai avantajos asa si mai pagubos pentru actionarul mic. Oare va subscrie si statul ?

      CNVM ar trebui sa analizeze posibile operatiuni de front-running la persoanele care au avut acces la informatii pentru ca evolutia pretului a fost destul de ciudata iar actinarii mari au tot ridicat mingea la fileu pentru FT iar acum sa nu scape aia mici de actiuni au bagat prorata.  

      Pai nu poti lansa un ordin de 2.5b actz la bid de 0.6b, cel mare trebuie sa-si sparga pachetul in cel putin 4-5 entitati diferite, sau sa-si ia ulterior ....romgaz/snp la un pret preferential

      Cred ca graba si prostia ASF a aprobat o Struto-Oferta care nu prea apare si nu este reglementata prin legile si regulamentele pietei de capital. Sunt multe lacune si semne de intrebare. O sa mai apara rapid cativa Sfaraiala la orizont.

      Exemplu : 

      (5) Intermediarul, ofertantul

      şi persoanele cu care acţionează în mod concertat nu mai pot efectua operaţiuni privind valorile mobiliare emise de societatea vizată începând cu data transmiterii către C.N.V.M. a documentelor prevăzute la alin.(1) şi până la data iniţierii ofertei publice.  

      nu te ajuta cu nimic daca spargi pachetul in 4-5 entitati diferite, tot 4.35% vinzi :)))

      Daca ai pachet de 18% vinzi mx 4.35%, daca ai 4% teoretic poti vine tot. Acum intelegi de ce treb sparte?

      Daca ai pachet de 18% vinzi mx 4.35%, daca ai 4% teoretic poti vine tot. Acum intelegi de ce treb sparte?

    de-abia astept scandalul...

    Acestea sunt riscurile cu piata informala. Daca fondul era cotat la BVB mai repede probabil ar fi fost mai bine pentru primii actionari. Ultimii actionari intrati in fond in locul statului au facut de fapt jocul rechinilor. De fapt pe langa "despagubiti" cel mai mare perdant a fost statul .

    Felicitari FT pentru reusita !

    Asteptam FP 2. 

    Stimata doamna Adina,

    felicitari pentru curajul domnilor administratori. Totusi imi permit sa pun inca o data intrebarea referitoare la aprobarea in AGA a raportului financiar consolidat, care in momentul la care Adunarea Generala a Actionarilor a avut loc , acesta inca nu fusese supus atentiei auditorului financiar, acesta facand referire in raportul financiar neconsolidat. Coroborand aceasta observatie cu raportul Bancii Mondiale asupra ROSC si continutul scrisorii de intentie catre FMI care prevede un "switly implement" cu siguranta va face ca reprezentantii FT vor putea intelege ca in esenta sunt identice operatiunile prin care se cereau discounturi la firmele de stat la listare si mariri de preturi atunci cand este propria firma :-) 

    Dispoziţii speciale privind societăţile admise la tranzacţionare

    Art.234.- Pentru valorile mobiliare admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, C.N.V.M. poate: 

    a) să solicite emitentului să furnizeze toate informaţiile care ar putea avea efect asupra evaluării valorilor mobiliare, în vederea asigurării protecţiei investitorilor sau menţinerii unei pieţe ordonate; 

    b) să suspende sau să solicite operatorului de piaţă suspendarea de la tranzacţionare a valorilor mobiliare, dacă consideră că situaţia emitentului este de aşa natură încât tranzacţionarea ar fi în detrimentul investitorilor; 

    c) să ia toate măsurile pentru a se asigura că publicul este corect informat; 

    d) să decidă ca valorile mobiliare admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată să fie retrase de la tranzacţionare, în condiţiile în care consideră că, datorită unor circumstanţe speciale, nu se mai poate menţine o piaţă ordonată pentru respectivele valori mobiliare. 

    Un lucru este cert .Cei de la Franklin T. prin ceea ce fac lucreaza pentru investitori pentru ca reusesc sa mareasca pretul actiunii FP . Oare cand o sa vedem si la alte companii de pe BVB intentii asemanatoare . Cine ii impiedica de exemplu pe administratorii de la sifuri sa lanseze si ei actiuni asemanatoare ? Valoarea sifurilor pe bursa au un discount intre 40% si 60% fata de valoarea activului net .

    1. Cei de la sif2 au avut rascumparare pe ordinea de zi AGA din aprilie anul asta - actionarii nu au vrut sa aprobe. Deci degeaba dati din gura, cand e vorba sa aprobati va dati la fund ...

      Aveti dreptate ! In ce ma priveste , nu am votat pt. ca in aprilie aveam sub 10 actiuni SIF2 . Dar raspunsul dvs. ridica o alta intrebare : de ce a fost respinsa ac initiativa de catre actionari ?

      Fiindca acesta era de fapt scenariul...ei sa se faca ca fac stiind ca nu se face cvorumul. este un joc de imagine lipsit de continut specific celor de la SIF2 care erau si sunt atat de gaunosi ca te inspaimanti gandindu-te cine-ti manipuleaza banii.

      Stmate anonim de la 7.3. . Totusi sa fim drepti si sa recunoastem ca Conducerile sifurilor in ultimii ani au prupus si au repartizat dividende consistente pt. actionariri , deci plus(++++) pentru administratorii sifurilr. In ac. privinta cei de la SIF2 sau miscat cel mai bine si parerea mea este ca au fost cei mai activi. Dar totusi actiunile se tranzactioneaza la in jur de 60% si sub 60% din VUAN . De ex. doar 6,3% din BCR cat are SIF5 din BCR valoreaza mult peste 120.000.000 EUR valoarea SIF5 pe bursa este in jur de 200.000.000 EUR . .Restul 3,5% din BRD , 2% dinTLV, ATB , BIO , SNP , TGN, TEL , ELMA , detinerilre di turism valoreaza doar 80.000.000 EUR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb