• Listarea la BVB, în jurul datei de 20 noiembrie
GDF Suez Energy România a anunţat, ieri, încheierea cu succes a primei emisiuni de obligaţiuni corporative de pe piaţa noastră de capital, în valoare totală de 250 milioane lei. Listarea obligaţiunilor cu simbolul GSER17 la BVB va avea loc în jurul datei de 20 noiembrie 2012.
Subscrierea s-a des-făşurat în perioada 17-23 octombrie, iar oferta de obligaţiuni a fost suprasubscrisă la 113%, a declarat, într-o conferinţă, Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy România. Aceasta este a doua emisiune ca valoare în lei de pe piaţa de capital.
Emisiunea a fost adresată investitorilor calificaţi de tipul fondurilor private de pensii, companiilor de asigurări şi de management al activelor. 37 de investitori au fost atraşi în cadrul ofertei de finanţare.
Cuponul şi scadenţa au fost stabilite după prospectarea pieţei efectuată de către intermediarul tranzacţiei - BRD. Dobânda fixă de 7,40% este cu circa 90 de puncte de bază procentuale peste dobânda oferită pentru obligaţiuni similare emise de către stat, a mai spus domnul Stab.
Directorul GDF Suez Energy România a subliniat: "Aceste obligaţiuni prezintă o serie de avantaje pentru toate părţile implicate, de tip «win-win», atât pentru GDF Suez, cât şi pentru investitori. Este cea mai interesantă opţiune de finanţare comparativ cu ofertele băncilor pentru împrumuturi bilaterale clasice şi ECA (Export Credit Agency). Oferă vizibilitate pe termen lung atât investitorilor, cât şi companiei, fiind un instrument financiar cu dobândă fixă".
Eric Stab a subliniat că GDF Suez a deschis drumul şi altor emisiuni corporative în România: "Opţiunea aleasă este inovatoare, reflectă valorile grupului GDF Suez, exigenţă şi îndrăzneală, şi se încadrează în politica sa de finanţare.
GDF Suez Energy România este un actor major pe piaţa locală. De aceea am ales listarea obligaţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, dând dovadă încă o dată de angajamentul nostru în susţinerea economiei româ-neşti. Ştim că această operaţiune solicită îndrăzneală şi exigenţă, acestea fiind două dintre valorile GDF Suez pe care încercăm să le impunem pe piaţă. 75% din datoria totală a Grupului este finanţată prin proiecte de acest gen - prin emisiuni de acest tip".
Domnia sa a subliniat că au fost luate în calcul şi alte variante de finanţare a companiei, dar aceasta a fost cea mai avantajoasă, o parte din fonduri urmând să fie folosite pentru parcul eolian al companiei din judeţul Brăila (circa 50 MW).
• Anghel, BVB: Mai multe proiecte de emisiuni de obligaţiuni corporative sunt în discuţie
Mai multe proiecte care ar putea fi finanţate prin emisiuni de obligaţiuni corporative sunt în discuţie în momentul de faţă, iar o parte dintre ele ar putea fi aduse pe Bursa de Valori Bucureşti în următoarele 12 luni, a declarat, ieri, preşedintele BVB, Lucian Anghel. Multe proiecte sunt în stadiul de aprobare de către acţionari.
Domnia sa apreciază că succesul GDF Suez va aduce, probabil, cel puţin câteva din aceste proiecte de corporate bond în următoarele 12 luni pe BVB, ceea ce este un lucru extraordinar pentru România şi anume încercarea de diversificare a surselor de finanţare.
"250 de milioane de lei să intermediezi printr-o platformă în momentul de faţă nu este un lucru la îndemâna oricui şi cred că nu este doar un succes al GDF Suez, al intermediarului - BRD, ci cred că este un succes al României".
Preşedintele BVB a subliniat că şi CNVM a avut un rol important în succesul emisiunii de obligaţiuni, pentru că a redus costurile acestei operaţiuni.
În ceea ce priveşte ofertele publice iniţiale şi secundare, aşteptate de la companiile de stat din energie precum Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz, Lucian Anghel şi-a exprimat încrederea că firmele din energie care au un potenţial extraordinar de dezvoltare vor stârni interesul financiar al investitorilor locali şi internaţionali.
Domnia sa a dat de înţeles că oferta Transgaz trebuie să se facă rapid, eventual până la finele lunii noiembrie,s întrucât decembrie şi ianuarie nu sunt luni bune pentru astfel de investiţii.
• BRD: Calitatea emitentului a asigurat succesul ofertei
Gabriela Gavrilescu, directorul general adjunct al BRD, a declarat că succesul emisiunii de obligaţiuni a fost asigurat în principal de calitatea emitentului: "Succesul a fost asigurat de emitent, care intră în categoria «ideal case», dar şi de încrederea acordată de investitori instituţionali. Investitorii caută acum noi oportunităţi de plasament".