Fondurile de investiţii la 31 martie 2008

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2008

Fondurile diversificate dar în special cele de acţiuni şi-au dovedit avantajele reducerii ris-curilor faţă de investiţiile directe în acţiuni, înregistrând, pe ultimele 12 luni (martie 2007- martie 2008) o depreciere (-11,7% media) mult sub cea a BET care a fost -23,5%;

Fluxul intrărilor nete în fonduri pe trim.I. a.c.(subscrieri minus răscumpărări) a scos în evidenţă importanţa fondurilor de obligaţiuni în perioadele în care bursa suferă corecţii prelungite, astfel că în trim.I., subscrierile nete la această categorie au depăşit 4 milioane de euro;

În ciuda corecţiilor masive înregistrate pe piaţa de capital, la finele lunii martie a.c., comparativ cu finele anului 2007, numărul investitorilor în fondurile deschise a fost mai mare cu 1,4%, cea mai mare creştere înregistrându-se la categoria fondurilor de obligaţiuni cu 15,8%;

U.N.O.P.C reprezintă Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv şi este organizaţia profesională neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv din Româ-nia care reuneşte18 societăţi de administrare a investiţiilor (S.A.I.), 5 Societăţi de Investiţii Financiare (S.I.F) şi două bănci depozitare. Începând cu iunie 2007 UNOPC este membru cu statut de observator în cadrul EUROPEAN FUND AND ASSET MANAGEMENT ASSOCIATION (EFAMA).

O.P.C.V.M. sunt Organisme de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare, (eng. UCITS - Undertaking for Collective Investment in Transferable Securities), respectiv terminologia utilizată în legislaţie pentru fondurile des-chise de investiţii.

O.P.C.V.M. sunt fondurile deschise şi societăţile de investiţii care îndeplinesc următoarele condiţii:

au ca scop unic efectuarea de investiţii colective, plasând resursele băneşti atrase, numai în instrumente financiare care sunt expres minimalizate în regulamentele şi normele emise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare care este autoritatea de reglementare şi operează pe principiul diversificării riscului şi al adminis-trării prudenţiale;

au obligaţia de răscumpărare continuă a titlurilor de participare emise, adică pe toată durata de funcţionare a respectivului OPCVM;

Un OPCVM se poate înfiinţa pe bază de contract civil sub formă de fond deschis de inves-tiţii, sau prin act constitutiv şi atunci este societate de inves-tiţii.

A.O.P.C. sunt "Alte Organisme de Plasament Colectiv" (eng. NON - UCITS), respectiv terminologia utilizată în legislaţie pentru fondurile închise de investiţii.

A.O.P.C sunt fonduri închise şi se înfiinţează pe bază de contract de societate civilă şi au obligaţia de a răscumpăra titlurile de participare emise, la intervale de timp prestabilite sau la anumite date în conformitate cu documentele de constituire.

Spre deosebire de fondurile deschise la care politicile de investiţii şi regulile de diversificare sunt foarte riguros reglementate prin regulamentele CNVM, la fondurile închise de investiţii aceste două elemente sunt mai permisive.

În conformitate cu standardele EFAMA, după politica de investiţii anunţată prin prospectul de emisiune al OPCVM, acestea se împart în:

monetare: pot investi 90% din active în instrumente monetare şi maxim 10% în obligaţiuni;

de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix: pot inves-ti în instrumente monetare şi obligaţiuni 90% din active şi maxim 10% în acţiuni;

diversificate: pot investi maxim 66% din active în acţiuni;

de acţiuni: pot investi peste 66% din active în acţiuni;

Risc (Valoare la Risc, prescurtat VaR) - indică pierderea maximă pe care o poate înregis-tra valoarea unităţii de fond într-un interval de timp şi cu o anumită probabilitate, în condiţii normale de piaţă. Pornind de la practica internaţională, acest indicator este calculat pe un orizont de timp de un an, cu probabilitatea de 95%.

De exemplu, dacă un fond are un indicator VaR de 10%, acest lucru înseamnă că la o investiţie de 100 RON în fondul respectiv, există o probabilitate de 95% ca pierderea pe care investitorul o poate înregistra într-un an să nu depăşească 10 RON, altfel spus să rămână cu cel puţin 90 RON din cei 100 RON investiţi iniţial. Dacă fondul ar avea un VaR de 25%, atunci există o probabilitate de 95% ca pierderea maximă pe care investitorul o poate înregis-tra într-un an să nu depăşească 25 RON, altfel spus să rămână cu cel puţin 75 RON din cei 100 RON investiţi iniţial.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb