FONDURILE DE PENSII ÎN PERIOADA CRIZEI Randamentele, sacrificate în favoarea siguranţei

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2008

Randamentele, sacrificate în favoarea siguranţei

Activele fondurilor de pensii sunt investite în instrumente sigure cu grad de risc scăzut, precum titlurile de stat potrivit reprezentaţilor administratorilor fondurilor de pensii.

Dorin Boboc, director de investiţii al Allianz Ţiriac Pensii Private, precizează că politica investiţională va presupune o diversificare a portofoliului pentru minimizarea riscului.

În opinia administratorilor, fondurile de pensii nu vor fi foarte afectate de criza financiară internaţională.

"În momentul de faţă, orientarea este mai degrabă spre prezervarea capitalului şi mai puţin spre randamente, ceea ce face ca ponderea obligaţiunilor suverane să fie mare", apreciază Radu Crăciun, director de investiţii al Interamerican Pensii.

Simona Diţescu, director general al BCR Administrare Fond de Pensii, consideră că fondurile de pensii, în special pilonul II (fonduri de pensii private obligatorii), sunt afectate de criza internaţională prin intermediul pieţei de acţiuni care a scăzut dramatic, chiar din luna mai când aces­tea au început să funcţioneze. Însă, în condiţiile în care ponderea acţiunilor în totalul activelor fondului de pensii nu este semnificativă, efectul este relativ limitat, adaugă Simona Diţescu.

Pe de altă parte "având în vedere nivelul scăzut al indicilor bursieri, investirea în acţiuni reprezintă şi o oportunitate pe care fondul de pensii nu trebuie să o rateze atunci când trendul bursier se va schimba", a adăugat reprezentantul BCR Administrare Fond de Pensii. Totodată, această criză financiară responsabilizează mai mult contributorul în alegerea pe care o face asupra fondului de pensii care îi va administra banii, este de părere Simona Diţescu.

La rândul său, Anne Marie Mancaş, director financiar a Generali Fond de Pensii, atrage atenţia că efectul crizei financiare este resimţit de toţi investitorii.

"Considerăm că, printr-o politică prudentă care evaluează cu atenţie toate riscurile, putem trece peste aceste turbulenţe în aşa fel încât, în momentul în care criza se va sfârşi, să putem să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale", a explicat reprezentantul Generali Fond de Pensii.

Fondurile aşteaptă să treacă refluxul Bursei

Scăderile de pe piaţa de capital din ţara noastră precum şi de pe pieţele internaţionale ţin departe fondurile de pensii de asfel de plasamente.

"Cred că va mai trece mult timp până vom vedea bursa pe o tendinţă crescătoare. Îngrijorările legate de criza financiară fac loc acum îngrijorărilor legate de recesiunea economică", spune Radu Crăciun. Chiar daca evaluările sunt atractive va trebui sa vedem mai întâi o încetare a scăderii şi o

stabilizare înainte ca fondurile de pensii să înceapă să investească, explică reprezentantului Interamerican Pensii.

Simona Diţescu consideră că piaţa noastră de capital este destul de influenţată de cele din ţările dezvoltate şi atrage atenţia că evenimetele negative amplifică declinul pieţei locale, iar cele pozitive nu se reflectă în aceeaşi măsură în evoluţia pieţei. "Asistăm totuşi la o panică ce poate fi într-o anumită măsură corelată cu momentul de reîntoarcere de trend", a adăugat directorul general al BCR Administrare Fond de Pensii.

Dorin Boboc consideră că piaţa de capital din ţara noastră nu s-a aşezat încă şi trece printr-o perioadă de volatilitate ridicată. Odată cu liniştirea pieţelor internaţionale am putea asista la o consolidare a pieţei noastre, a adăugat directorul de investiţii al Allianz Ţiriac Pensii Private.

Administratorii fondurilor de pensii estimează că moneda naţională se va deprecia în perioada următoare. Presiunile în direcţia deprecierii se vor accentua odată cu începutul lunii noiembrie, este de părere Radu Crăciun.

Reprezentanţii Allianz Ţiriac Pensii Private şi Generali Fond de Pensii consideră că BNR nu va permite o depreciere abruptă a leului faţă de moneda europeană.

În cel mai recent raport al său, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) explică că piaţa pensiilor private nu este afectată de criza financiară . La sfârşitul lunii septembrie ponderea cumulată a titlurilor de stat şi depozitelor bancare în totalul investiţiilor fondurilor de pensii private obligatorii era de 80%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb