Fondurile de pensii private au voie să plaseze banii în titluri de stat sau instrumente ale pieţei monetare

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 august 2007

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat recent Norma privind modificarea temporară a procentului maxim care poate fi investit în fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative, elaborată în aplicarea Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative. CSSPP a elaborat această normă, având în vedere perioa­da de început a existenţei fondurilor, când sumele acumulate din contribuţiile participanţilor nu asigură încadrarea în limitele de investire în instrumentele financiare declarate în prospect şi nici rentabilitatea propusă.

Potrivit Normei, un administrator poate investi în instrumente ale pieţei monetare, inclusiv conturi şi depozite în lei la o bancă, persoană juridică română, sau la o sucursală a unei instituţii de credit străine autorizată să funcţioneze pe teritoriul României şi care nu se află în procedura de supraveghere specială ori de adminis­trare specială sau a cărei autorizaţie nu este retrasă, fără să depăşească un procent mai mare de 20% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

De asemenea, administratorul poate inves­ti în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, emise de state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European fără aplicarea cerinţelor prevăzute de Legea nr.204/2006, respectiv în procent de până la 70% din valoarea totală a activelor fondului.

Administratorul poate decide să aplice aceste prevederi până la atingerea valorii de 1.000.000 lei active nete ale unui fond pe care îl administrează sau pentru o perioadă de maximum 1 an de la data colectării primei contribuţii la fondul de pensii facultative, cu obligaţia de notificare a CSSPP cu privire la data de la care începe să aplice prevederile art. 3, în termen de 5 zile lucrătoare de la luarea deciziei. În cazul în care aplică aceste prevederi, administratorul trebuie să modifice prospectul autorizat al schemei de pensii a fondului administrat, conform prevederilor Legii 204/2006 şi a normelor CSSPP.

Administratorul are obligaţia să revină la încadrarea stabilită de prevederile legii în termen de 90 zile de la atingerea valorii de 1.000.000 lei active nete administrate ale unui fond.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb