Fondurile de pensii private obligatorii aveau plasate, la sfârşitul lunii mai, peste jumătate (53,39%) din active în titlurile de stat, în scădere constantă faţă de lunile anterioare, potrivit buletinului lunar publicat luni de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
În aprilie, titlurile de stat aveau o pondere de 53,7% în strucura investiţiilor fondurilor de pe pilonul II.
În mai, obligaţiunile municipale aveau în structura investiţiilor o pondere de 3,89% din total active, în scădere faţă de aprilie şi martie 2009, se mai arată în raport.
O creştere semnificativă au înregistrat în mai obligaţiunile organismelor străine neguvernamentale, care aveau 7,01% din totalul activelor investite de fonduri (de la 4,5% în aprilie).
În schimb, obligaţiunile corporative au înregistrat o scădere faţă de luna anterioară, până la 24,21% din total active la sfârşitul lunii mai (de la 26,7% în aprilie).
În acelaşi timp, depozitele bancare au înregistrat o creştere uşoară faţă de martie şi aprilie 2009, până la 8,29% din total active (de la 7,4% în aprilie), în timp ce acţiunile, în continuă creştere în primele luni din 2009, au înregistrat 2,96% din total active (faţă de 2,5% în aprilie), se mai arată în raport.
Titlurile de participare au ajuns până la 0,74% din total active, iar instrumentele de acoperire a riscului au reprezentat în mai - 0,02% din total active fonduri de pensii obligatorii.
Fondurile private de pensii obligatorii aveau la sfârşitul lui mai, 26,7% din plasamente în străinătate, în scădere de la circa 30% în aprilie. Restul de 73,7% din activele fondurilor de pensii private obligatorii erau plasate în ţară.
Piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,44 miliarde lei (343,95 milioane euro) la sfârşitul lunii mai, în creştere cu 8,01% faţă de luna anterioară, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).