Fondurile de pensii private se pregătesc de investiţii în titluri nelistate

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2020

Fondurile de pensii private se pregătesc de investiţii în titluri nelistate

Radu Crăciun, APAPR: "Un prim domeniu de investiţii este cel IT, care este foarte dinamic şi pe care nu-l găsim reprezentat la Bursă"

Fondurile de pensii private Pilon II se pregătesc să investească în titluri nelistate, administratorii aflându-se în acest moment în stadiul modificării prospectelor care să le permită diversificarea plasamentelor, ne-a spus ieri, Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Pe lângă investiţii de tipul private equity, fondurile de pensii vor avea posibilitatea să plaseze resurse şi în fonduri ce investesc în imobiliare precum şi în parteneriate public-private (PPP), a spus Radu Crăciun care este director şi la BCR Pensii, domnia sa estimând pentru administratorul pe care-l conduce un orizont de două-trei luni până când se vor putea realiza efectiv astfel de investiţii.

Radu Crăciun ne-a declarat: "Un prim domeniu de investiţii este cel IT, care este foarte dinamic şi este păcat că nu-l găsim reprezentat la Bursă. Din punctul meu de vedere, un alt domeniu de viitor este zona serviciilor medicale private, unde nu avem decât MedLife deocamdată (n.r. la BVB). Avem o populaţie care îmbătrâneşte, ce are nevoie din ce în ce mai mult de asistenţă medicală. Pe urmă mă gândesc la industria procesării alimentare, pentru că avem materie primă din belşug dar avem prea puţini procesatori".

În ceea ce priveşte investiţiile în imobiliare, Radu Crăciun a punctat că, fondurile de real-estate nu trebuie să fie neapărat din ţara noastră.

"Este natural să le preferăm pe cele din România, dar dacă nu le găsim în România, sau dacă nu ne place structura lor investiţională, mergem în străinătate. Sunt fonduri de investiţii străine care investesc regional şi astfel putem să avem expunere şi pe România. Dar, încă nu am făcut analize de oportunitate în acest sens", a spus Radu Crăciun.

Referitor la plasamentele în PPP-uri, preşedintele APAPR a precizat că, cel puţin din punctul său de vedere, cu siguranţă nu vor fi pe primul loc între cele trei noi clase de active în care vor putea investi fondurile de pensii private, peste câteva luni.

Radu Crăciun a spus: "Aici, probabil că în primul rând vor fi obligaţiunile de finanţare a infrastructurii, de unde se obţin venituri constante prin dobânzi, există un termen de plată a principalului etc. Abia apoi sunt companiile de proiect, dar aici probabil că ar fi interesant mai degrabă să vedem un vehicul specializat în investiţii în infrastructură, în care fondurile de pensii private să plaseze banii. Să existe nişte administratori profesionişti, care să dea confortul că banii participanţilor nu sunt pierduţi ci sunt investiţi într-o idee viabilă. Trebuie să recunoaştem că, din păcate România nu prea are poveşti de succes în ceea ce priveşte PPP-urile, iar acest lucru ne dă dreptul să fim circumspecţi şi precauţi".

De asemenea, oficialul APAPR a precizat că un astfel de proces este îndelungat, fondurile de pensii urmând probabil să intre în astfel de investiţii abia peste câţiva ani.

Conform reglementărilor ASF, care vor intra în vigoare de la 1 februarie 2020, cel mult 10% din activele fondurilor de pensii private vor putea fi alocate investiţiilor private de capital, 15% în parteneriate public-privat şi doar 3% în fonduri de imobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb