Fondurile de pensii văd cu ochi buni posibilitatea reducerii cvorumului la SIF-uri

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2013

Fondurile de pensii văd cu ochi buni posibilitatea reducerii cvorumului la SIF-uri

Expunerea fondurilor de pensii pe SIF-uri era de 201,6 milioane lei la sfârşitul anului trecut

O reducere a cvorumului pentru Adunările Generale Extraordinare la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-uri) ar putea fi o oportunitate pentru fondurile de pensii, în condiţiile actuale de fragmentare a acţionariatului SIF-urilor, consideră Mihai Bobocea, Consilier al Board-ului Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, marţi, pentru ziarul BURSA, că vrea să propună parlamentarilor un amendament la Ordonanţa de Urgenţă 32/2012, prin care SIF-urile să se alinieze Legii 31/1990 a societăţilor comerciale, astfel încât să poată ţine Adunările Generale Extraordinare cu cvorumuri de 25%, la prima convocare, şi 20% la a doua.

"În principiu, comunitatea fondurilor de pensii vede această intenţie mai degrabă în ton uşor pozitiv, ca pe o oportunitate menită să rezolve din blocajele întrunirii AGA la SIF-uri şi, prin aceasta, să dea ocazia manifestării mecanismului decizional", ne-a spus reprezentantul APAPR, adăugând: "Desigur, acest punct de vedere ia în considerare şi gradul încă foarte ridicat de fragmentare a acţionariatului SIF-urilor".

Domnia sa ne-a mai declarat că fondurile de pensii, ca actori instituţionali importanţi pe piaţă, îşi manifestă în general dreptul de vot asociat deţinerilor lor în mai toate problemele importante discutate în cadrul AGA la SIF-uri.

Deţinerile fondurilor de pensii în SIF-uri erau, la 31 decembrie 2012 , de 201,6 milioane lei, adică aproape 2,1% din activele nete sau 18,7% din deţinerile totale de acţiuni ale fondurilor de pensii.

Mihai Bobocea a ţinut să precizeze că, momentan, nu este luată nicio decizie în sensul reducerii cvorumurilor la SIF-uri: "Trebuie de la început spus că este vorba de o intenţie, nici măcar de o propunere sau iniţiativă legislativă în acest sens, astfel că nivelul discuţiilor l-am situa mai mult la nivel de principiu în această fază. Rămân foarte multe de văzut până la aplicarea acestei intenţii anunţate recent de către conducerea ASF, inclusiv în ceea ce priveşte soluţiile juridice şi modalitatea efectivă de implementare".

În momentul de faţă, pentru AGEA, patru din cele cinci SIF-uri au nevoie de cvorum de 75% la prima convocare şi de 50%, la a doua.

La finele anului 2012, deţinerile de acţiuni reprezentau 11,18% din totalul activelor nete ale fondurilor de pensii, din care 75,62% erau acţiuni româneşti, restul fiind acţiuni străine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb