FORT: Elevii din 19 judeţe rămân, de astăzi, fără transport gratuit

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie

FORT: Elevii din 19 judeţe rămân, de astăzi, fără transport gratuit

English Version

Elevii din 19 judeţe reiau, de astăzi cursurile, cu mai puţini bani în buzunar, deoarece nu mai beneficiază de transport gratuit, se arată într-un comunicat de presă emis de Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), care susţine că situaţia respectivă a fost cauzată de o hotărâre de guvern.

În comunicatul citat se arată: "Începând cu data de 08.01.2024, elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi hotărâri de guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare şi să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plăţilor către operatorii de transport. Astfel, HG nr. 1337/2023 privind modificarea şi completarea HG nr. 810/2023 vine să bulverseze total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie, elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu".

FORT arată că, prin prisma modului în care a fost elaborată prima hotărâre de Guvern respectiv HG 810/2023, ce a produs efecte încă din luna septembrie a anului trecut, în foarte multe judeţe, printre care Botoşani, Iaşi, Suceava, Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în perioada septembrie - decembrie 2023.

"Este vorba de judeţele unde consiliile judeţene şi-au bătut joc de serviciul public de transport si au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile legale pentru organizarea licitaţiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee", precizează reprezentanţii transportatorilor în documentul citat.

Ei arată că HG 1337/2023 prevede la articolul II aliniat 2 că "începând cu data de 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean (...), inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean"

Drept urmare, începând de astăzi elevii din judeţele respective să achite abonamentele din propriul buzunar.

"Menţionăm că deconturile pentru transportul gratuit aferent lunii ianuarie s-ar fi depus la inspectoratele şcolare după data de 1 februarie pentru eventuala achitare", a mai transmis conducerea FORT.

Cu toate acestea, potrivit aliniatului 1 al aceluiaşi articol II din respectivul act normativ, prin excepţie, în judeţele în care până la data de 1 februarie 2024 nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, "inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti efectuează plata serviciilor de transport executate de operatorii de transport rutier pentru elevi, cel mult la nivelul valorii unitare lei pe kilometru, aprobată conform prevederilor art. 4 alin. (53) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023".

FORT precizează însă că respectiva modificare legislativă nu a fost discutată cu operatorii de transport.

În comunicatul citat se arată: "Deoarece noua hotărâre de guvern a apărut în decembrie, nu se înţelege sub nici o formă din textul articolului de mai sus, dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus în luna ianuarie, aferent transportului asigurat în decembrie, sau şi retroactiv pentru perioada septembrie - decembrie. Noua hotărâre de guvern nu a fost discutată cu operatorii de transport care, alături de asociaţiile elevilor, au sesizat Guvernul, încă de anul trecut, cu privire la problemele grave generate de proasta reglementare".

Reprezentanţii FORT susţin că noile norme au fost intenţionat eleborate pentru a da loc la interpretări în scopul evitării, prin orice mijloace, a efectuării deconturilor şi acordării gratuităţii la transport către elevi.

Nicu Ştefănuţă: "Guvernul nu a dorit să asigure un drept pentru elevi"

Deputatul european Nicu Ştefănuţă a transmis, la finalul săptămânii trecute, o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu în care îi solicită să rezolve urgent, până astăzi, situaţia elevilor din cele 19 judeţe.

În documentul respectiv, Nicu Ştefănuţă spune: "Cum arată guvernarea actuală că îi pasă de educaţia copiilor noştri, de viitorul ţării, când la început de 2024, elevii din jumătate de Românie sunt ameninţaţi că vor rămânefără transport gratuit din 8 ianuarie şi vor trebui să achite contravaloarea abonamentelor? Am prevăzut că va exista o problemă în respectarea acestui drept al elevilor încă din toamnă, atunci când am scris tuturor inspectoratelor judeţene şcoalare să întreb dacă transportul public gratuit al elevilor este asigurat şi dacă se primesc fonduri suficiente de la bgetul de statt pentru asigurarea acestui serviciu. Răspunsurile primite menţionează anul 2023, nu şi anul 2024. Precum reiese şi din comunicatul Federaţiei transportatorilor, Guvernul nu a dorit să asigure un drept pentru elevi, ci doar nişte peticeli de urgenţă care din prima lectură nu respectă legislaţia europeană privind transportul public".

În finalul scrisorii, deputatul european îi solicită premierului Marcel Ciolacu să rezolve rapid situaţia, deoarece elevii, indiferent de judeţul în care se află, trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ați enumerat doar 4 județe , unde sunt celelalte 15 județe?

    Se fac articole pe bandă rulantă, fără verificări, doar pentru a face vâlvă....  

    Care sunt judetele??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb