Fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital" a depus o ofertă pentru finanţarea Oltchim, susţin surse din combinat. Fondul este dispus să se implice acum în finanţarea combinatului vâlcean cu până la 50 milioane de euro, să-i asigure managementul şi să preia, în final, "Oltchim 2" - un SPV format din activele viabile ale societăţii.
Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) şi Ministerul Economiei (acţionarul majoritar al combinatului) nu se grăbesc deocamdată cu declaraţiile oficiale pe această temă pentru că poartă mai multe discuţii cu investitorii interesaţi. Conform surselor citate, este vorba de companiile Africa Israel Group (proprietarul mall-urilor AFI din ţara noastră), PCC (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participaţie directă şi indirectă de aproape 33%), SCR Grup deţinut de Ştefan Vuza, SOCAR şi grupul rus TISE. Sursele noastre afirmă că administratorii Oltchim s-au întâlnit, ieri, cu PCC (care ar fi tentat să se alieze cu grupul controlat de Ştefan Vuza şi grupul InterAgro condus de Ioan Niculae), iar săptămâna viitoare vor dis-cuta cu SOCAR. La începutul lunii iunie ar fi programată întâlnirea dintre reprezentanţii TISE şi adminis-tratorii combinatului vâlcean, mai spun sursele citate.
Planul administratorilor privind reorganizarea Oltchim şi această schemă de finanţare urmează să fie supuse aprobării comitetului creditorilor săptămâna viitoare.
BCR a refuzat să mai facă parte din comitet, iar în locul său a fost ales, recent, CEC Bank, susţin sursele citate.
Acest plan a fost prezentat în exclusivitate de ziarul BURSA şi presupune implicarea investitorului interesat cu o finanţare de 50 milioane de euro încă din această etapă. În schimb, investitorul primeşte managementul Oltchim 2 (creat în iunie) şi un drept de opţiune în etapa finală a reorganizării (bineînţeles dacă în toam-nă acest plan întruneşte votul creditorilor şi al judecătorului sindic). Finanţatorul are şanse ca, în etapa finală, să aibă unul sau mai mulţi competitori. Finanţatorul are dreptul să egaleze oferta cea mai mare din faza finală, iar dacă nu doreşte acest lucru, atunci îşi va recupera primul inves-tiţia, cu o dobândă negociată.
Părţile sociale emise de "Oltchim 2" (pentru Oltchim SA) vor fi cesionate, în termenii planului de reorganizare, investitorului pre-selectat sau, în cazul eşecului contractului semnat cu acesta, unui alt investitor strategic. Investitorul va fi selectat cu acordul creditorilor Oltchim.
Oltchim este în insolvenţă de la începutul acestui an, după ce, în septembrie 2012, tentativa de privatizare a eşuat. Realizatorul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar deţinut de stat la Oltchim, dar privatizarea a fost anulată pentru că Dan Diaconescu nu a plătit banii în termenul impus de autorităţi (zece zile de la desemnarea câştigătorului licitaţiei).
În tabelul preliminar al creanţelor, au fost înscrise obligaţii ale Oltchim de 800 milioane de euro, iar cei mai mari creditori sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica SA, BCR şi Banca Transilvania.
Principalii acţionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o deţinere de 54,8% din acţiuni şi PCC, cu o deţinere directă şi indirectă de circa 33% din titluri.