Rezilienţa economică în perioada următoare va fi atinsă cu statul în rol de partener al mediului de afaceri, susţine Florin Spătaru, ministrul Economiei.
"E important ca statul să devină partener şi să înţeleagă că îndeplinirea obiectivelor nu se poate face decât cu investitorii privaţi, care în aceste momente dificile au nevoie de capitalul de încredere din partea statului. Nu ne dorim un stat majoritar în economie, un stat care să intervină în piaţă, dar avem nevoie de un stat care să acţioneze unde trebuie şi să sprijine investitorii şi mediul de afaceri", a declarat Florin Spătaru.
Ministrul Economiei a mai precizat că pentru dezvoltarea economică este nevoie de cât mai multe acorduri de parteneriat public-privat şi de modalităţi de finanţare prin intermediul BEI şi BERD, pe lângă cele oferite de politica de coeziune 2021-2027.
"Mai mult ca niciodată - şi cred că vedem asta în ultimele zile - stabilitatea unui sistem financiar e importantă sau esenţială pentru asigurarea acestor planuri, pentru că putem să discutăm foarte mult de dezvoltarea unor unităţi de producţie, putem să discutăm foarte mult de ceea ce face Guvernul sau ceea ce facem prin ministerele de linie pentru încurajarea acestor investiţii, dar există şi o parte de cofinanţare care trebuie asigurată de sistemul financiar. Mă bucur foarte mult că discutăm în această perioadă, inclusiv la Parlament, de parteneriatul public-privat, de modalităţi de finanţare prin intermediul BEI, prin intermediul BERD-ului, pentru a putea să ne ducem la îndeplinire aceste obiective", a adăugat ministrul Economiei.
Florin Spătaru a arătat că ţara noastră va avea avea în cursul acestui an un instrument financiar care va încuraja producţia de echipamente pentru asigurarea independenţei energetice.
"Vorbim de panouri fotovoltaice, vorbim de pompe de căldură, vorbim de toate echipamentele necesare pentru realizarea acestei reţele energetice. De asemenea, vorbim de electrificare. În România, suntem în discuţii avansate - am şi aprobat un Memorandum săptămâna trecută în Guvern, prin care Ministerul Economiei se va ocupa de atragerea investitorilor şi dezvoltarea unor lanţuri de producţie pe producţia de baterii şi, de asemenea, vorbim de digitalizare şi automatizare, tot ceea ce ţine de crearea unor unităţi de producţie, dar şi unor unităţi hub-uri de cercetare, dezvoltare, inovare pe zona digitalizării", a precizat Florin Spătaru.
Ministrul Economiei a menţionat că în perioada următoare se doreşte dezvoltarea industrială pe bază de licenţe, mai ales că se va realiza asigurarea unui transfer tehnologic prin parteneriate cu companii străine şi asigurarea unor măsuri suport pentru companiile româneşti în achiziţionarea acestor licenţe şi dezvoltarea unor unităţi de producţie sub licenţe.
"Dacă vorbim de oportunităţi şi de posibilitatea ca România să devină hub industrial pentru piaţa unică europeană, suntem activi în toate iniţiativele privind dezvoltarea industrială. Toate crizele pe care le parcurgem duc la ideea rezilientei, creării unei economii europene independente. România are această oportunitate de dezvoltare, pentru că avem o tradiţie în domeniul producţiei industriale, suntem a şasea mare economie a Uniunii Europene şi putem dezvolta această zonă", a spus Florin Sp[taru.
Întrebat despre listările companiilor de stat, ministrul Economiei a amintit că, pe lângă Hidroelectrica va fi scoasă la listare şi societatea Salrom şi speră că numărul investitorilor va creşte.
"România are aceste companii fanion şi resurse ce pot fi puse în valoare în beneficiul cetăţenilor, nu doar pentru salarii şi locuri de muncă, ci şi pentru posibilitatea de a beneficia în urma acestor investiţii. Este greu să estimezi, dar dacă vom atrage prin listarea Hidroelectrica şi Salrom 100.000 de noi investitori pe bursă, atunci putem spune că vom avea succes. (...) Avem o strategie pe resurse minerale care poate aduce oportunitatea dezvoltării investiţiilor şi în beneficiul cetăţenilor. Am avut o discuţie cu cei de la Bursa de Valori Bucureşti despre crearea unui parteneriat în cadrul căruia Ministerul Economiei să poată să încurajeze fiecare investitor mai mic sau mai mare ca să investească în piaţa de capital", a declarat Florin Spătaru.
El a menţionat că anul trecut Guvernul a respectat obiectivele stabilite privind ţintele financiare.
"Chiar dacă inflaţia a fost destul de ridicată în ţara noastră, ţintele de deficit şi creşterea economică au fost la un nivel mai ridicat decât cel pe care ni l-am propus la începutul anului trecut. Abordarea realistă şi asumarea obiectivelor bugetare vor duce la creşterea nivelului de încredere, care se va concretiza în creşterea ratingului de ţară", a mai spus ministrul Economiei, care a concluzionat spunând că aşteaptă ca România să fie privită din punct de vedere investiţional ca o ţară mai atractivă, în ciuda actualului geosttrateic şi politic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 09:51)
un stat ultracorupt condus de hoti si mincinosi, de 33 de ani, cine sa aiba incredere??? cei care au contracte cu statul....panselute, borduri, autostrazi suspendate, autostrazi si substante dezinfectante in spitale contrafacute, doar astia au incredere.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 11:25)
Falimentul firmelor si companiilor in UE au crescut cu 26,8 %
in ultimele 3 luni,mai grav ca in 2022 in fiecare timestru trendul
a fost de crestere a numarului de falimente, arata Eurostat
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 12:46)
in primul an de plandemie 260.000 de firme au falimentat in Italia dar dupa primul an??? si astia toarna minciuni cu cresteri economice...hahaha