Fost şef APIA Caraş - Severin, trimis în judecată de DNA

F.A.
Anticorupţie / 19 noiembrie 2013

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Romică Pavel Anculia, director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş - Severin la momentul săvârşirii faptelor, fiind acuzat de complicitate la infracţiunea de luare de mită, trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, alături de acest au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Roma, primar al comunei Slatina Timiş, jud. Caraş - Severin la momentul săvârşirii faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunile de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, (şapte acte materiale) asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, şi Tudor Ioan Jurj, administrator la S.C. "Rox Impresa" S.R.L. Lugoj, acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, (şapte acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au arătat că în cursul anului 2011, Romică Pavel Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei sale de director al A.P.I.A. Caraş - Severin, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu Jurj Tudor Ioan (care deţine şi controlează mai multe societăţi comerciale).

"Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, sumele de bani virate de către A.P.I.A. fiind împărţite între cei doi inculpaţi menţionaţi şi primarii unor localităţi din judeţul Caraş - Severin. Contractele prin care erau alocaţi banii erau acordate în mod preferenţial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante erau controlate de aceeaşi persoană (Jurj Tudor Ioan)", potrivit sursei citate.

La asocierea infracţională iniţiată de Anculia Romică Pavel şi Jurj Tudor Ioan a aderat în cursul lunii noiembrie 2011 şi Roma Gheorghe, primar al comunei Slatina Timiş, jud. Caraş - Severin, care s-a angajat, ca parte a atribuţiilor asumate în cadrul asocierii, să încheie în numele primăriei un contract de prestări servicii cu firma lui Jurj Tudor Ioan, contract care să privească efectuarea lucrărilor de întreţinere a pajiştilor comunale, arată comunicatul DNA. Potrivit celor convenite, urma ca lucrările să nu fie efectuate decât în mică măsură, iar sumele neutilizate pentru efectuarea lucrărilor să se împartă între inculpaţi, în condiţiile în care, scriptic, apăreau ca decontate pentru aceste lucrări.

Ca urmare a acestor înţelegeri, în cursul lunii noiembrie 2011, Roma Gheorghe a acceptat semnarea unor documente cu un conţinut fictiv, întocmite de către o altă persoană, înscrisuri constând în contract de prestări servicii şi anexele acestuia, situaţii de lucrări, factură, proces - verbal de recepţie, oferte de preţ şi situaţii de lucrări toate emise în numele S.C."Melodrom Industries"S.R.L. (firmă controlată de inculpatul Jurj Tudor Ioan), atestând împrejurarea nereală a prestării totalităţii serviciilor contractate.

"În virtutea rolurilor asumate în cadrul asocierii infracţionale şi a contribuţiilor efective în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor frauduloase propuse, produsul infracţiunii, respectiv sumele de bani decontate pentru lucrări neefectuate, a fost împărţit între membrii asocierii infracţionale după cum urmează: Anculia Romică Pavel, Jurj Tudor Ioan şi Roma Gheorghe au beneficiat fiecare în mod egal de câte 21.500 lei", se mai arată în comunicat.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpaţilor, precizează DNA.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Arad, instanţă desemnată de Curtea de Apel Timişoara să judece prezenta cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb