Fost trader UBS, pus sub acuzare pentru manipularea Libor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iunie 2013

Autorităţile de reglementare de la nivel global caută alternative la indicele Libor, după ce SUA şi Marea Britanie au descoperit că bănci importante din lume au manipulat dobânzile.

Autorităţile de reglementare de la nivel global caută alternative la indicele Libor, după ce SUA şi Marea Britanie au descoperit că bănci importante din lume au manipulat dobânzile.

Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie (SFO) a lansat, ieri, opt acuzaţii de fraudă împotriva unui fost trader al băncii elveţiene UBS AG, Tom Hayes, în legătură cu manipularea dobânzii interbancare de referinţă Libor.

Acuzaţiile împotriva lui Hayes sunt primele aduse de procurorii britanici în cazul Libor. Asta, după ce Hayes, cetăţean britanic care a lucrat în Tokyo, şi un alt fost trader UBS, Roger Darin, au fost acuzaţi de conspiraţie de către Departamentul de Justiţie al SUA, în decembrie anul trecut.

Procurorii britanici au informat că Hayes a fost pus sub acuzare ieri dimineaţă, pentru conspiraţie la înşelăciune.

"Tom Hayes se afla la secţia de poliţie Bishopsgate în această dimineaţă (n.r. - ieri), unde i-au fost aduse opt capete de acuzare de fraudă", a informat SFO.

Hayes, care anterior a lucrat pentru banca americană "Citigroup", are o participare importantă în cazul împotriva UBS, bancă ce şi-a recunoscut vinovăţia pentru fraudă şi a plătit aproximativ 1,5 miliarde dolari amenzi către SUA, Marea Britanie şi Elveţia. Hayes este unul din cei trei traderi arestaţi şi interogaţi de Poliţie şi SFO în decembrie 2012.

Amintim că, săptămâna trecută, Asociaţia Bancherilor Britanici (BBA) a decis să modifice sistemul de stabilire a dobânzii interbancare de referinţă Libor, în sensul unei transparenţe care să evite manipularea ce a generat scandalul internaţional în materie.

Conform BBA, dobânzile anunţate de băncile membre în comitetul de stabilire a LIBOR, care sunt publicate în fiecare zi, vor fi făcute publice doar o dată la trei luni, pentru evitarea manipulării. Dobânzile vor fi, însă, calculate în continuare zilnic.

Modificarea, care urmează recomandărilor unei evaluări iniţiate de guvernul britanic, va intra în vigoare la data de 1 iulie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb