Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani

M.C.
Internaţional / 31 decembrie 2022

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani

Actualizare PATRIARHUL DANIEL:"Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate contemporană"

Patriarhul Bisericii Ordoxe Române, PF Daniel, a precizat că se roagă la Domnul Iisus Hristos să odihnească sufletul fostului papă Benedict al XVI-lea, "o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate contemporană", conform News.ro.

"Cu profundă durere, am aflat despre plecarea din această lume, după o îndelungată suferinţă pe care a îndurat-o cu mult curaj, a celui ce a fost al 265-lea episcop al Romei, Papa emerit Benedict al XVI-lea, o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate contemporană. Împărtăşim durerea Sanctităţii Voastre provocată de această pierdere şi adresăm condoleanţe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel Care este învierea şi viaţa (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Benedict al XVI-lea în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi", a precizat patriarhul Daniel, potrivit Patriarhiei Române.

---

Actualizare Casa în care s-a născut fostul papă Benedict al XVI-lea, deschisă în mod excepţional sâmbătă şi duminică

Casa în care s-a născut fostul papă Benedict al XVI-lea, din comuna Marktl am Inn, în Bavaria, şi-a deschis porţile astăzi pentru a marca decesul acestuia, informează DPA, conform Agerpres.

Locuinţa, care serveşte drept mic muzeu dedicat vieţii regretatului papă german, care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani, este de obicei închisă în timpul iernii, însă va fi deschisă în mod excepţional sâmbătă şi duminică.

În camera în care s-a născut Joseph Ratzinger la 16 aprilie 1927 au fost aprinse lumânări, iar pe o pânză neagră a fost aşezat un trandafir de culoare albă. O carte de condoleanţe a fost plasată în foaier.

Locuitorii din Marktl am Inn au aprins lumânări în piaţa din oraş, a povestit Franz Haringer, directorul teologic al casei natale a lui Benedict al XVI-lea.

"Ceea ce îmi amintesc cu precădere este capacitatea sa de a exprima credinţa în cuvinte simple şi clare - dar şi tema vieţii sale: credinţă şi gândire, credinţă şi raţiune: în calitate de credincios, nu trebuie să încetez să raţionez", a declarat Haringer.

---

Actualizare Secretarul general al ONU salută ''angajamentul său pentru pace''

---

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a omagiat memoria Papei emerit Benedict al XVI-lea, decedat sâmbătă la 95 de ani, salutând într-un comunicat angajamentul acestuia "tenace pentru nonviolenţă şi pace", relatează AFP, conform Agerpres.

"Puternicele sale apeluri la solidaritate cu populaţiile marginalizate de pretutindeni şi la reducerea decalajului crescând dintre bogaţi şi săraci sunt mai pertinente decât oricând", a subliniat liderul ONU.

---

Actualizare 5 IANUARIE: Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea

Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru joi, 5 ianuarie, şi vor fi prezidate de Papa Francisc, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Ceremonia va începe la ora 9:30 a.m. (08: 30 GMT).

Trupul neînsufleţit al lui Benedict al XVI-lea va fi expus începând de luni în Bazilica Sfântul Petru, a confirmat, de asemenea, Matteo Bruni într-o conferinţă de presă, precizând că Joseph Ratzinger a primit sacramentul bolnavilor cu puţin timp înainte de moarte.

---

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la reşedinţa sa de la Vatican, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce s-a retras din funcţie din cauza problemelor de sănătate, relatează BBC, conform g4media.ro.

A condus Biserica Catolică mai puţin de opt ani, până când, în 2013, a devenit primul Papă care a demisionat de la Grigore al XII-lea în 1415.

Benedict şi-a petrecut ultimii ani de viaţă la mănăstirea Mater Ecclesiae, aflată între zidurile Vaticanului.

Succesorul său, Papa Francisc, a declarat că l-a vizitat frecvent acolo.

Vaticanul a spus într-o declaraţie: "Cu tristeţe vă informăm că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a încetat din viaţă astăzi, la ora 9:34, la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican".

"Informaţii suplimentare vor fi furnizate cât mai curând posibil."

Deşi fostul suveran pontif era bolnav de ceva timp, Sfântul Scaun a precizat că a avut loc o agravare a stării sale din cauza vârstei înaintate.

Miercuri, Papa Francisc a făcut apel la ultima sa audienţă din acest an la Vatican să pentru "o rugăciune specială pentru Papa emerit Benedict", despre care a spus că este foarte bolnav.

Născut Joseph Ratzinger în Germania, Benedict avea 78 de ani când, în 2005, a devenit unul dintre cei mai în vârstă papi aleşi vreodată.

În cea mai mare parte a pontificatului său, Biserica Catolică s-a confruntat cu acuzaţii, reclamaţii legale şi rapoarte oficiale privind zeci de ani de abuzuri asupra copiilor de către preoţi.

La începutul acestui an, fostul Papă a recunoscut că s-au făcut erori în gestionarea cazurilor de abuz în perioada în care a fost arhiepiscop de Munchen, între 1977 şi 1982.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb