Fostul preşedinte al bursei, Viorel Pană: "BVB este o instituţie speculativă"

DRAGOŞ CARCIGA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august 2011

Viorel Pană

Viorel Pană

Viorel Pană, prim-vicepreşedintele Partidului Ecologist Român şi fost preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti între 1997 şi 2001, ne-a făcut o serie de declaraţii cu privire la ultima campanie a PER desfăşurată sub sloganul "Yes, we can"t!" ("Da, nu putem!") şi la evoluţiile din ultima perioadă a Bursei de Valori Bucureşti. Sloganul campaniei sale reprezintă o parafrazare a sloganului de campanie al lui Barack Obama din 2008 "Yes, we can!" ("Da, noi putem!") şi este în opinia prim-vicepreşedintelui PER caracterizarea atât a atitudinii clasei noastre politice din ultimii 20 de ani cât şi a modului în care BVB înţelege să se comporte în condiţii de criză.

Viorel Pană, care a condus BVB între 1997 şi 2001, acuză BVB de lipsă de curaj, pasivitate, atitudine ezitantă, iar conducerea instituţiei este învinuită de suficienţă. Domnul Pană precizea-ză că este pentru prima dată când face o astfel de declaraţie. În opinia sa, BVB nu a întreprins suficient de multe demersuri ca să devină o sursă alternativă de finanţare a economiei reale. Comparaţiile din ultima vreme ale BVB cu bursele din Varşovia şi din Sofia devin din ce în ce mai nefavorabile Bucureştiului. "Încep să gândesc dacă nu cumva procesul de < mutualizare > al Bursei de Valori a fost prematur şi a dus la acea stare de automulţumire şi suficienţă, atitudine care s-a manifestat în lipsa unei strategii în atingerea unor obiective reale privind interesele colective. Dimpotrivă, Bursa este în prezent exponentul unor interese de grup".

Fosul preşedinte al Bursei ne-a mai spus: "BVB este lipsită de o strategie coerentă de lucru în condiţiile crizei. Întâlnirile din ultima perioadă dintre conducerea Bursei şi brokeri arată dez-orientarea celor care astăzi dirijează destinele acestei importante instituţii.

BVB e azi o instituţie speculativă, nicidecum competitivă, astfel încât nu poate constitui o soluţie pentru scoaterea ţării din criză". Normal ar fi, în opinia lui Viorel Pană, ca BVB să poată atrage de pe piaţă fonduri care să poată fi investite în proiecte de infrastructură: "Creşterea consumului nu poate avea loc fără o creştere a investiţiilor; salariile trebuie restaurate nicidecum restructurate. BVB n-a dezvoltat suficient de mult o strategie agresivă pentru finanţarea economiei reale".

Reproşul implicit în caracterizarea Bursei de Valori Bucureşti drept "instituţie speculativă" (şi nimic mai mult) pare îndeajuns de grav, venind din partea unui fost preşedinte al său.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. De ce se mira dl.Pana, nu este noutatea? Cu un asa DG s-a ajuns aici? Dar cine l-a pus? Alte vremuri cu dl.Pana la putere.

    1. atunci sa revina Pana!

      Nu ar fi rea ideea deloc. Am afla atunci si noi cum se poate ca acest Ionescu care se pare ca place juridicul si avocatii s arunce asa cu banii cf.raport trimestrial. Sa-l intrebe cineva pe ce criterii a dat prime, pe ce criteri a taiat salarii ca si cum ar fi banii lui? Bani nemunciti si neprtetuiti de el. A cheltuit inca 600 de miliaoen asa ca tot este Bursa pe minus. Sa-l mai intrebe cineva cum a concediat si care au fost desigur criteriile ? De ce a cheltuiit din nou pe prof de engleza, pe evaluare pe IT, pe deplasari si care a fost rostul? Cunoaste cineva mai multa engleza? Ce s-a intamplat in urma evaluarii? Cati banii s-au cheltuit cu cele 3 case de avocatura, pe litigiile, pe viitoarele litigii. Bursei ii place sa arunce pur si simplu cu banii. Angajarile facute care sunt tot 5. Firmele care cauta si acum DG si HR. Mai bine ar cauta un DG care sa cunoasca performanta si profesionalismul.

      Daca acest Consiliul ii vor prelungi mandatul paiatei, este clar ca se doreste distrugerea Bursei si trebuie sa ne cautam de serviciu de urgenta. Insa eu nu cred ca numai cu FS si Zah poate ajunge din nou DG.

    Numai pasivitate dl.Pana? Dar nestiinta si prostie ce parere aveti? Un broker de pe drumuri pus ca DG este admisibil asa ceva? Si sa nu uitam prima lui decizie deci nu nera DG a fost acel cod dress si acela "imprumutat" de la o banca.

    Care strategie mai colegi de breasla. Baiatul asta care se pare ca acum inca se negociaza daca mai ramane sau nu si sper din tot sufletul sa nu, nici nu cunoaste termenul strategie, darami-te sa aibe si asa ceva. El este subjugat total adrenalinei si aventurismului. Tot ce face faca dupa ureche si dupa fitele lui FS. Deci dupa cum spuneam un aventurier pripasit pe la Casa BVB.

    In perioada respectiva ce tranzactii erau? Dar atunci era un Doru, un Marian Dinu un Andrei Siminel. Niciodata nu s-ar fi pus problema sa fie un asa DG nici pentru o secunda.Vremurile insa s-au schimbat si uite asa din taica nimeni poti conduce fara sa ai un minimum necesar de cunostinte.Dar vina nu este a lui asta sa nu uitam.

    1. Dar un Oprescu, un Pop, Anastasiu, oameni de valoare. Acum dupa cum se vede Valui a lui Farmache tine si cu dintii sa ramana. Dar ce vom face cu protejata? Eu cred ca ar fi bine sa plece la pachet.

    Daca tot se decide acum daca mai ramne sau nu, poate il intreaba cineva cum au fost concediati colegii nostri. Pe ce motive. Cand ei vorbeau despre promovare au concediat doi de la marketing.

    1. ce mai conteaza? au fost si gata.

      Au fost concediati 5 din staff. Deci o reducere de nu mai poti. Cand in BVB sunt peste 16 sefi cu adevarat responsabili daca se face sau nu profit.Dar ca la noi sau de ale lui Ionescu. Un litigu de munca conform facturilor din BVb costa peste 12 mii de euro, de nu se dau o parte din acesti bani salariatului in cauza care a prestat si a contribuit la bunastarea BVB? Tocmai pentru ca nu este o strategie Dupa el vant si pulbere. Daca a ajuns d-na Nicolae la Peronsal suntem de rasul curcilor.

      Iar ma provoci colega si intarzii la BVB. Cum de ce? Ionescu a ajuns dg din neant . Asa si FS a ajuns presedinte fara sa aibe pregatirea coresp. Concluzia se vede cu ochiul liber.

      Cand ei spun ca sunt pe minus si creza un post ptr.Anca sau o angajeza pe manelista, cum poti crede in acesti oameni, in pregatirea lor.Unde in tara se mai intampla asa? Ei vb despre transparenta, cunosc termenul? Cand dau pe un clip publicitar cu Chirila o suma uriasa, ce spun toate asta?

      asta sa crezi tu. nu poti concedia fara sa si platesti daca asta iti imaginezi tu .nu este de capul lui chiar daca faced numai ce-i cere dl.Presedeinte

    Adevarul este ca nici Pana nu era vreo lumina. Dar macar a mai adus la tranzactionare niste companii, niste BRD, niste SIF-uri si a incercat sa convinga Statul sa mai vanda pe Bursa niste companii. Pacaliciul asta de IOnescu a lui FS nu a adus NIMIC. Este platit din munca celor dinaintea lui. Daca CA-ul l-ar plati din ce a adus si aduce el Bursei l-am vedea in fata la Armeneasca, cu o plararie-n mana, cersind mila publica. Poate se indura Pasol de el si mai listeaza vreo societate.

    1. Pana are alta deschidere. Pana are priza la politic. Pana are si carisma si inteligenta. Pana este Pana. Cu o singura Pana din Pana lui ii face vant lui Ionescu de nu-l mai ridica nici FS si nici Zah.

      Combinatia cu Pasol nu-i face decat rau la imagine. A se vedea aparitiile la TV. Baietii aia sunt toba de piata de capital si imediat iti sare in ochi diferenta. Asa ca este vai de capul lui.

      Care imagine? Imaginea lui este zero. Combinatii la Bursa si atat. Zambete cohete cu blonda de la receptie si profesional din nou zero. Paiata BVB-ista face cea mai rea imgaine BVB-ului. Dar toata lumea o stie, el de ce nu?

      Pana a fost senator si vicepresedinte de mare partid. Avea oricum alta trecere in mediul politic decat SF. Si, dupa cum vede toata lumea astazi de pe Relaitatea si Antena3, vorbeste foarte bine. La nivel reprezentativ era foarte bun. Toate reusitele bursei mai importante sunt din periaoada aceea.

      Da, nu era o lumina. Si piata era la inceput atunci. Toti calcau prudent, dar aveau bunavointa si vroiau sa faca ceva. Problema cu cei de astazi este ca nu fac nimic si nu vor sa faca nimic ca sa mearga treaba. Si mau o mare problema: CARACTERUL!

      Ca doar langa Base nu a rezistat nimeni, nu?!!

      Dl.Pana avea grija si de salariati. La vremea aceea erau alti oameni, daca ar reface echipa cu siguranta am avea o piata puternica si nu ar mai spune FP ca se duce sa se listeze in alta parte. iar cei de la Erste nu ar fugi de Bursa ca dracul de tamaie. Si eu as fugi cand stiu ca la putere se afla una bucata Paiata

    Baieti,ISARESCU din amabilitate a numit bursa adolescenta,comportamentul paiatei IONESCU este mult sub pubertate,sperind ca C-ului sa dea dovada de maturitate si sa nu-i prelungeasca mandatul.

    1. Din pacate CA nu a dat dovada de maturitate cu ti-ai dorit tu. Si probabil ca si la 20 de ani dl.Isarescu va fi la fel de amabilit si va numi BVB tot adolescenta, dar daca ar veni dl.Pana cu siguranta multe sp-ar schimba in Bursa si la capitoluil tranzactii, emitenti, imagine, politic. Vom vedea daca CA-ul cu adevarat il vor mai tine 6 luni.

    Nu il stiu pe pana, dar am auzit numai de bine de el. oricum in 95 era presedinte la Bursa de Masrfuri. Daca s-ar intoarce in piata cu adevarat s-ar face lumina.

    Bursa, multumesc ca existati. Am trecut prin perioade foarte grel in ultimu timp am ramas fara servici, casnicia mea este foarte greu sotu meu nu ma baga deloc in seama, sunt ff suparata, fac terapie la psiholog de peste 10 ani dar se pare ca loviturile sunt tot mai grele si nu le duc nici cu terapie. Dar am gasit aici un mediu de oameni cu care ma regasesc, imi dati ocazia sa imi spun pasurile cum nici un alt ziar nu mi-ar da, sa zic si eu de oamenii care m-au lovit. Va multumesc inca o data ca sunteti pe piata, nu stiu cati cititori aveti, dar macar eu va voi fi fidela, m-ati salvat de la moarte a sufletului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb