FOSTUL VICEGUVERNATOR CRISTIAN POPA: "Pledez pentru o înţelegere amiabilă între bănci şi clienţii cu credite în CHF"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2015

"Pledez pentru o înţelegere amiabilă între bănci şi clienţii cu credite în CHF"

Băncile şi clienţii lor care au credite în franci elveţieni (CHF), asistaţi eventual de Asociaţia Română a Băncilor, ar trebui să depună mai multe eforturi pentru rezolvarea calmă, cu avantaje de ambele părţi, a situaţiilor tensionate apărute în ultima perioadă, a declarat, ieri, fostul viceguvernator BNR, Cristian Popa.

Domnia sa a precizat, ieri, într-o conferinţă: "BNR nu are competenţe în domeniu. Banca Naţională şi-a făcut datoria în 2006-2007 când a avertizat populaţia asupra riscurilor creditării în monede exotice. Eu pledez pentru o înţelegere amiabilă între părţi, cu beneficii pentru toţi cei implicaţi. Nu cred într-o soluţie de asumare a unor costuri fie de bănci, fie de către statul român".

Fostul viceguvernator a explicat că, în prezent, există în jur de 75.000 de credite în franci elveţieni, ceea ce reprezintă în jur de 4% din totalul împrumuturilor, faţă de un nivel de 15-16% din perioada 2008-2009. Cristian Popa susţine că în perioada menţionată creditele în franci au fost convertite în euro sau lei.

Domnul Popa estimează că există condiţii în piaţa regională care ar putea favoriza, în acest an, fluctuaţii mari pe piaţa valutară: "România este mai ferită de efectele acestor fluctuaţii decât alte ţări din regiune, dar este un element la care trebuie să fim atenţi în perioada următoare. Avem creştere economică, rezerve adecvate, consolidare fiscală bună, iar ponderea participaţiilor nerezidenţilor din titlurile de stat este în jur de 20%".

Riscurile la care fostul viceguvernator a făcut referire sunt regionale de natură politică şi, în unele cazuri, militară - situaţia din Orientul Mijlociu, tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, care pot afecta ţara noastră prin proximitate şi nu prin expunere, precum şi modul în care se va rezolva problema grecească. "Pe ansamblu, trebuie însă să luăm în considerare şi impactul situaţiei economice a SUA asupra Uniunii Europene", a completat domnia sa.

Domnul Popa a mai spus că la nivelul României se înregistrează o tendinţă manifestă de inflaţie foarte scăzută pentru acest an, în vreme ce Ungaria şi Cehia simt mult mai puternic impactul deflaţiei din zona euro. Domnia sa a subliniat că în România, avem un coş al preţurilor de consum în care produsele alimentare domină: "La ora actuală, există o serie de sancţiuni aplicate Rusiei şi, de asemenea, sancţiunile aplicate de Rusia altor ţări din Uniunea Europeană, ceea ce va face ca - pe termen mediu - presiunile din partea preţurilor produselor alimentare aflate sub sancţiune să nu fie neglijabile pentru România".

Fostul viceguvernator a amintit că Germania obişnuia să exporte mult către Rusia, iar acum exportă mult în China.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Debitorii in CHF trebuie sa fie asistati de ANPC, nicidecum de ARB. Nu ar fi rau sa se implice si DNA-ul.

    "Nu cred într-o soluţie de asumare a unor costuri fie de bănci, fie de către statul român". Despre ce intelegere amiabila vorbeste individul asta?

    Nea Caisa, vezi ca mai sunt zeci de mii de credite externalizate prin Olanda (vezi cazul OTP).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb