FOTBAL ŞI BANI Afacerişti ruinaţi pe terenul de joacă

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 25 august 2010

Afacerişti ruinaţi pe terenul de joacă
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Ce au fost şi ce au ajuns patronii-meteorit din fotbalul nostru

    Intraţi în forţă pe uşa din faţă în fotbalul nostru, pentru notorietate şi glorie rapidă, mulţi afacerişti autohtoni au fost nevoiţi apoi să iasă pe uşa din spate, aproape ruinaţi de echipele pe care le-au patronat, dar mai ales de managementul falimentar pe care l-au promovat.

    Patronul formaţiei Unirea Urziceni, Dumitru Bucşaru, se înscrie pe o lungă listă de investitori care au dezvoltat relaţii tumultoase cu fotbalul şi care au decis, mai devreme sau mai târziu, să se retragă din fenomen. Atipic, Bucşaru nu a urmat traiectoria celorlalţi patroni de echipe de fotbal. În prima fază, ei au încercat din răsputeri să-şi facă imagine, apărând extrem de des în mass-media, dar în momentul în care au tras linia şi au făcut toate socotelile au decis să plece. Bucşaru a câştigat destul de bine din fotbal, peste 10 milioane de euro, numai din Liga Campionilor, dar alte afaceri şi actuala criză l-au determinat să facă pasul înapoi în ceea ce priveşte fotbalul.

    O listă lungă

    Chiar dacă au fost animaţi de intenţii bune, Gheorghe Florea (Rocar), Eugen Huţu (Foresta), Nicolae Puiu (FC Oneşti), Dumitru Sechelariu (FCM Bacău), Heinrich Schorsch (FC Baia Mare), Dinel Staicu (U. Craiova), Emanoil Savin (Apulum), Nicolai Boghici (Oţelul), Nicolae Bara (UTA), Vladimir Cohn, Vasile Turcu (Dinamo) au renunţat la fotbal după ce au constatat că nu este o afacere care să-i umple de bani.

    Nicolae Puiu a reuşit să promoveze pe prima scenă cu FC Oneşti, părând a fi un potent om de afaceri. După câţiva ani tumultuoşi, în care fotbalul şi politica l-au stors de bani, Puiu a decis să se retragă, averea sa diminuându-se serios, fiind de câteva ori în pragul falimentului. În acest moment trăieşte retras în casa lui din Oneşti, având venituri extrem de modeste şi nicio afacere în plan.

    Eugen Huţu a avut o traiectorie asemănatoare cu Foresta Fălticeni, echipa pe care patronat-o mai mulţi ani. Spre deosebire de Puiu, afaceristul din nordul ţării fiind ceva mai longeviv în fotbal. O dispută cu primăria Suceava, legată de mai multe spaţii comerciale l-au scos pe Huţu de pe orbita fotbalului. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a obţinut atragerea răspunderii materiale a lui Eugen Huţu, pe care instanţele de judecată l-a obligat la plata a 29,7 miliarde de lei vechi. În acest moment, fostul boss al echipei de fotbal Foresta Suceava nu are niciun bun personal şi trăieşte la limita sărăciei.

    Niciuna din firmele cu care s-a lansat în afaceri nu mai este activă.

    Traiectoria lui Dumitru Sechelariu în fotbal a fost strâns legată de cariera sa politică, eşecul în alegerile locale din 2004, când a candidat pentru realegerea în funcţia de primar din partea PSD, însemnând începutul sfârşitului pentru FCM Bacău. A mai încercat o relansare cu ajutorul PNG-ului prietenului Gigi Becali, dar eşecul a fost total. Situaţia materială a echipei din Bacău nu este una foarte strălucită, nici celelalte afaceri ale lui Sechelariu nu mai merg prea grozav, în repetate rânduri încercând să închidă sau să vândă fabrica de hârtie de la Letea. Cu serioase probleme de sănătate, Sechelariu este cercetat în continuare de către DNA, acuzaţia fiind: cumpărarea de influenţă.

    Gheorghe Florea a încercat ceva cu Rocar Bucureşti şi Fulgerul Bragadiru, dar, scârbit de atacurile la care a fost supus, s-a retras rapid, vânzând echipa lui Anton Doboş, care, la rândul lui, i-a plasat-o lui Marian Iancu sub titulatura de Poli Timişoara. Florea s-a decis să-şi vadă exclusiv de afaceri şi ascensiunea în cadrul masoneriei. Nici acestea nu au evoluat aşa cum şi-ar fi dorit, în urmă cu un an fiind cercetat penal pentru ca a emis numeroase cecuri şi bilete la ordin fără acoperire.

    Meteorici ca investitori pe prima scenă au fost Emanoil Savin, primar în Buşteni, care a investit la Apulum Alba Iulia, şi Nicolai Boghici, un investitor de avarie la Oţelul Galaţi. După ce a câştigat alegerile în Buşteni, ca membru al Partidului Conservator, Savin a trecut rapid, după doar doi ani, la Partidul Democrat Liberal. Edilul din Buşteni a renunţat să mai investească la formaţia din Alba Iulia, care oricum se împotmolise în mocirla fotbalului nostru. Afaceristul gălăţean, Neculai Boghici a făcut vâlvă cu nişte afaceri controversate, legate de returnări de TVA, după care a ieşit complet din scena publică.

    Fostul deputat Nicolae Bara a încercat să readucă pe UT Arad la gloria de altădată, dar a eşuat lamentabil, renunţând la echipă după mai multe contre cu investitorii locali. Afaceristul nu a avut mână bună în materie de sport, dar nici în presa sportivă, căci a deschis şi după doar doi ani a închis cotidianul "Sport Total". Înaintea startului actualului sezon din Liga a 2-a, UTA are datorii de aproximativ 3,5 milioane de euro.

    Teoretic, Vasile Turcu este în continuare acţionar la Dinamo, dar practic nu a mai investit niciun euro de mult timp. Extrem de activ în apariţiile publice, Turcu a reuşit să stârnească numeroase scandaluri în interiorul clubului Dinamo. Cum construcţiile nu au mai mers ca înainte, Vasile Turcu a decis că este cazul să-şi drămuiască mai bine banii. Dar şi apariţiile sale sunt tot mai rare în mass-media.

    Problemele financiare cu care se confruntă acum cluburile noastre de fotbal, multe dintre ele cu datorii imense către stat, vor completa cât de curând lista celor care au capotat subit în competiţia pentru imagine pe spinarea fotbalului.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. numai afaceristi de carton.

      1. urmeaza gigi becali si securistii de la Dinamo. apropo marele securist netoiu ce mai face?

        Netoiu s-a despartit de doamna Luki Georgescu (Vincon) si nu prea mai dispune de lichiditati asa ca s-a retras la ferma.

        dar badea ce zice. i-a dat bani de ferma?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
    Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    thediplomat.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb