Interesele oculte care gravitează în jurul fotbalului sunt pe cale să compromită definitiv acest sport. Scandalul care a cuprins FIFA devine tot mai amplu şi promite să se întindă pe mai multe episoade. Suspendările lui Blatter şi Platini reprezintă doar o piesă dintr-un puzzle complicat, pe care anchetatorii încearcă să-l rezolve, inclusiv cu ajutorul membrilor Comisiei de Etică a FIFA. Laţul devine tot mai strâns şi dincolo de demisii şi suspendări semnalele sunt clare că foarte curând vor fi dictate şi primele condamnări. Jose Maria Marin (Brazilia), fost preşedinte al Confederaţiei Braziliene de Fotbal (CBF), a fost extrădat în Statele Unite ale Americii, au anunţat autorităţile elveţiene, citate de Mediafax. Marin, în vârstă de 83 de ani, este bănuit de luare de mită în legătură cu atribuirea drepturilor de marketing pentru ediţiile Copei America din 2015, 2019 şi 2023, şi pentru Cupa Braziliei din 2013 şi 2022. De altfel, în debutul scandalului, şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, pe 27 mai, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie. Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi Jose Maria Marin (Brazilia), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO, sunt cercetaţi pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină, dar este cercetat şi modul în care au fost desemnate ţările gazdă pentru turneele finale ale Campionatelor Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar).
Încrederea opiniei publice în conducerile FIFA şi UEFA, dar şi în corectitudinea unor competiţii, este în acest moment la un nivel minim, la acest lucru contribuind corupţia de la vârful celor două instituţii, dar şi numeroasele dezvăluiri legate de ramificaţiile tot mai extinse ale mafiei pariurilor în rândul jucătorilor, arbitrilor şi oficialilor.
În altă ordine de idei, dar legat tot de atribuirea unor competiţii, de corupţie şi incompetenţă, trebuie spus că ţara noastră riscă să piardă dreptul de a organiza meciuri din cadrul Campionatul European din 2020. Mai multe obligaţii din caietul de sarcini sunt foarte departe a a fi îndeplinite. Linia de metrou care să lege Aeroportul Otopeni de centrul Capitalei şi modernizarea arenelor pe care echipele ar urma să se antreneze sunt două dintre cele mai costisitoare lucrări care trebuie neapărat realizate. În plus au apărut probleme legate şi de avizele de funcţionare ale Arenei Naţionale, care diminuează încrederea în capacitatea autorităţilor noastre, implicate direct în acest proces, de a îndeplini toate criteriile impuse de UEFA în momentul acceptării candidaturii.
1. Ar fi bine...
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 09.11.2015, 10:56)
... daca coruptia s-ar marginii la fotbal sau macar la sport, dar, din pacate, ea este prezenta si la nivel politico-economic. Faptul ca scandalul a rabufnit se datoreaza luptei acerbe de la varful FIFA, iar unii dintre "combatanti" "au dat din casa"...