Criza financiară a dus la diminuarea contractelor, în mai multe valuri, la nivelul întregii Ligi 1. Dacă în 2008 în prima divizie jucau fotbalişti plătiţi şi cu 450.000 de euro pe an, acum sunt foarte puţini care mai ajung la 200.000, majoritatea contractelor situându-se sub 100.000 de euro. Aceşti paşi înapoi au dus la diminuarea numărului de străini din prima divizie, oferind o şansă nesperată tinerelor talente autohtone, care în ultimii ani aveau şanse tot mai mici să se afirme. Chiar dacă în primă fază valoarea competiţiei interne scade, deoarece jucătorii de valoare din Portugalia sau America de Sud nu acceptă contracte mai mici de 20.000 de euro pe lună, pe termen lung aceasta este o oportunitate de dezvoltare a departamentelor de juniori şi tineret de la cluburi, care să asigure din pepinierele proprii baza de selecţie pentru primele echipe. Dacă ne raportăm la datele din ultimul an, lucrurile nu au involuat foarte mult. Conform statisticilor, Liga I ocupă locul 14 în clasamentul celor mai puternice campionate din lume în 2012, întocmit de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului. În plus, Steaua, echipă formată în proporţie de 90% din jucători autohtoni a avut un sezon foarte bun în Europa League.
În acest moment, loturile celor 18 cluburi autohtone au în componenţă 30% jucători de peste hotare, mult sub media europeană. La începutul ediţiei de campionat erau legitimaţi la cluburile de la noi 165 de "stranieri", un număr destul de mare, dar trebuie precizat că mai mult de 60% din aceştia nu sunt titulari la echipele lor. În turul campionatului 2012-2013, în Liga 1 au evoluat jucători din 50 de ţări, majoritate fiind din Brazilia, 32. În pauza de iarnă mai mulţi stranieri au decis să plece din Liga 1, Rapid şi Dinamo pierzând cei mai mulţi, astfel că la startul returului numărul acestora scăzuse sub 140. Săptămâna trecută a avut loc un episod interesant la clubul Dinamo. Conducerea clubului a refuzat să transfere un fotbalist italian, care în ultimul an nu mai evoluase la nicio echipă, principalul argument fiind acela că cerea un salariu la acelaşi nivel cu unul dintre cei mai buni jucători ai echipei, Alexe.
O altă măsură impusă la nivelul întregului continent va oferi o şansă în plus tinerilor jucători. Echipele vor fi obligate să încheie cu jucătorii contracte de muncă, în urma cărora vor plăti impozite către statul român conform legislaţiei în vigoare, a anunţat prim vicepreşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), Emilian Hulubei. Acordul semnat de UEFA şi de asociaţiile patronale şi sindicale la nivel european în ceea ce priveşte contractul cadru care va trebui implementat într-un an în fotbalul autohton. Jucătorii nu vor mai putea fi plătiţi prin contracte de prestări servicii sau să primească donaţii, fapt ce va spori substanţial cheltuielile cluburilor legate de salarizarea angajaţilor. Astfel că vom asista la un nou val de reduceri ale contractelor. Cluburile fac presiuni la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) pentru ca acest acord legat de contractele de muncă să nu intre în vigoare în forma propusă de AFAN. Cert este că pentru viitorul fotbalului de la noi tot răul actual poate fi transformat într-un bine viitor.