FOTBAL ŞI BANI Liber la insolvenţe

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 12 noiembrie 2014

Liber la insolvenţe

Liga 1 se poate transforma începând de anul viitor în Liga Insolvenţei. Problemele financiare ale cluburilor sunt tot mai mari, la multe echipe jucătorii sunt neplătiţi cu lunile, principala sursă de venit pentru majoritatea echipelor o reprezintă banii din vânzarea drepturilor TV, în condiţiile în care sponsorii dispar, spectatorii sunt tot mai puţini, iar oamenii de afaceri dispuşi să investească în fotbal sunt din ce în ce mai rari. Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a luat o decizie menită să ajute cluburile aflate în impas, astfel că grupările din Liga I nu vor mai fi retrogradate în cazul în care nu vor obţine licenţele pentru sezonul următor. Pe termen scurt, această decizie poate reprezenta o gură de oxigen pentru anumite grupări, dar pe termen lung poate duce la regresul întregii competiţii. Pe site-ul FRF au fost postate deciziile Comitetului Executiv de la începutul acestei săptămâni, printre care şi aceea legată de licenţiere, fără foarte multe amănunte: "Aprobă cu majoritate de voturi (un vot împotrivă - Emilian Hulubei) Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi de Fair Play Financiar, ediţia 2014, Regulamentul privind procedurile comisiilor pentru acordarea licenţei cluburilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, ediţia 2014, şi Regulamentul privind procedurile de monitorizare financiară a cluburilor din Liga I, ediţia 2014, cu menţiunea că sancţiunea pentru intrarea în insolvenţă a cluburilor va fi aplicabilă începând cu data de 1 iulie 2015". Pe surse s-a aflat că sancţiunile vor varia de la o amendă de maxim 100.000 de lei până la depunctarea echipelor în cauză, maxim şase puncte. Criteriile de obţinere a licenţei rămân aceleaşi, doar sancţiunile sunt mai blânde.

În această primăvară UEFA a informat FRF că se opune suspendării procesului de licenţiere în ţara noastră, dar a recomandat adoptarea altor sancţiuni decât excluderea din Liga I: "Pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerinţele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licenţiere să fie suspendat, alte sancţiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul naţional al primei divizii". Actuala decizie a Comitetului Executiv a fost prefaţată de o declaraţie din luna aprilie a preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu: " Recomandarea UEFA este să avem o relaxare în ceea ce priveşte licenţierea pentru următoarea ediţie de campionat (2015/2016). Altfel spus, în primă fază, dacă nu îndeplineşti condiţiile de licenţiere să nu fii imediat retrogradat, ci să ţi se ia câteva puncte. În a doua fază - ţi se dă un anumit termen, de 30 de zile - nu ai reuşit să îndeplineşti condiţiile, ţi se mai iau câteva puncte, mergând practic până la sancţiunea să ţi se suspende dreptul de a face transferuri de jucători. Altfel spus, o relaxare, nu mai vorbim de retrogradare, ci de depunctare a echipelor".

Sportul Studenţesc, Poli Timişoara, Rapid şi Gloria Bistriţa sunt printre echipele care au fost retrogradate la masa verde în Liga a 2-a pentru că nu au îndeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obţinerea licenţiei, timişorenii ajungând în eşalonul inferior din postura de vicecampioană a ţării. De asemenea mai multe echipe nu au reuşit să promoveze din Liga a 2-a, chiar dacă sportiv îndeplineau condiţiile, pentru că nu obţinuseră licenţa. Pierderea licenţei a dus la mai multe procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, şi la tot atâtea scandaluri publice, U Cluj a avut câştig de cauză în 2013, reuşind să se menţină în Liga 1, iar în această vară Rapid a câştigat la TAS dreptul de a promova în primul eşalon, chiar dacă nu obţinuse licenţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb