FOTBAL ŞI BANI Licenţierea a băgat fotbalul autohton în criză

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 21 iunie 2011

Licenţierea a băgat fotbalul autohton în criză

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal trebuia să decidă, ieri, soarta formaţiilor Poli Timşoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor, în particular, şi a fotbalului autohton în general. Desfăşurarea lucrurilor a fost grăitoare pentru cât de prost sunt făcute regulamentele. Au existat două decizii, care se băteau cap în cap, în cele din urmă cele trei echipe, în acest moment fără drept de joc în Liga 1, urmând să ajungă la judecata Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Aşa cum se anticipase încă de acum două săptămâni, în urma unui vot al membrilor Comitetului Executiv, s-a găsit portiţa salvatoare pentru Poli Timişoara şi Gloria Bis-triţa. Chiar dacă aceste formaţii nu au primit licenţa, din cauza problemelor financiare, ele puteau evolua în prima ligă şi în sezonul următor. Dumitru Costin, membru în Comitetul Executiv, a declarat după şedinţă: "S-a votat ca la nuntă, incredibil. După vot a venit Mircea Sandu şi a spus că nu am fi avut dreptul să supunem la vot aşa ceva. Incredibil! Dumitru Dragomir a propus la rubrica diverse să se voteze pentru ca în următorii trei ani să nu se mai ţină cont de manualul de licenţiere şi pentru rămânerea în Liga I a echipelor FC Timişoara şi Gloria Bistriţa. S-a aprobat, cu 9 voturi pentru, 2 abţineri şi 2 împotrivă. Eu şi domnul Marius Stan am fost împotrivă".

Din acest punct se rupe filmul şi lucrurile capătă o altă turnură. Iniţial, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a părăsit sala înaintea votului, pe care l-a şi contestat ulterior, spunând că a fost unul nestatutar.

La scurt timp, Sandu a revenit la cârma şedinţei şi a venit cu o altă hotărâre care anula votul iniţial: toate cele trei cluburi fără licenţă trebuie să meargă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi în funcţie de ce decide această instanţă să fie configurat şi clasamentul final al Ligii 1 pentru sezonul 2010-2011 şi să fie decisă şi ultima echipă promovată. "Sandu a încălcat toate regulile democraţiei. Nu credeam să ajungem într-o astfel de situaţie. Votul Comitetului Executiv ne-a dat dreptate şi ne-a menţinut în Liga 1 şi el a răsturnat totul. Mi-au spus că voi primi procesul verbal al şedinţei peste vreo 3-4 zile", a declarat Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei Bis-triţa. Concret, Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa rămân retrogradate, FC Bihor fără drept de promovare, doar o decizie a TAS mai putând să mai schimbe această stare de fapt.

Componenţa Comitetului Executiv al FRF este următoarea: Mircea Sandu (preşedinte), Dumitru Dragomir (vicepreşedinte), Octavian Gogu (vicepreşedinte), Cristian Borcea, Marius Stan (reprezentanţi Liga 1), Cornel Şfaiţer, Marian Rusen (reprezentanţi Liga 2), Ştefan Stana, Cristian Bobar (reprezentanţi Liga 3), Paul Costaş (reprezentant al cluburilor de copii şi juniori), Sorin Ţerbea (fotbal în sală), Marian Pălărie (fotbal feminin), Vasile Avram (preşedinte Comisiei Centrale a Arbitrilor), Dumitru Costin (preşe-dintele Sindicatului fotbaliştilor).

Viorel Duru, directorul Comisiei de Licenţiere, nu a făcut niciun pas înapoi, chiar dacă asupra deciziilor instanţei conduse de el, au planat semne de întrebare: "Comisiile de licenţiere s-au condus după prevederile regulamentului". Acest lucru a fost confirmat şi de Andrea Traverso, Directorul UEFA pentru Licenţierea Cluburilor şi Fair-Play Financiar: "Sistemul de licenţiere din România este similar cu cel care a fost implementat în majoritatea federaţiilor europene. Avem 49 de membri (din 53) care au pe lângă sistemul de licenţiere pentru participarea în cupele europene, un alt sistem care se referă la competiţiile naţionale. Începînd cu anul 2005, toate cluburile care doresc să participe în Liga Campionilor şi Europa League trebuie să obţină licenţa din partea federaţiei naţionale. Fără această licenţă, clubul nu poate participa în competiţiile noastre. Un club care nu primeşte licenţă este retrogradat într-o divizie inferioară. UEFA supervizează procesul, pentru ca sistemul să fie aplicat corect şi consecvent. Din lista care ne-a fost prezentată la 31 mai, am luat notă că lui Poli i s-a refuzat licenţa, prin decizia organismului de apel. Din acest motiv, clubul Poli Timişoara nu poate participa în competiţiile UEFA. În ultimii doi ani am urmărit îndeaproa-pe activitatea de licenţiere din Româ-nia pentru a fi siguri că au fost implementate recomandările noastre. Suntem foarte mulţumiţi de activitate. Soluţionarea problemelor legate de competiţia internă revine exclusiv federaţiei naţionale, care trebuie să respecte legislaţia naţională şi recomandările UEFA". Practic reprezentantul forului continental a anunţat că nu se implică în "bucătaria internă" a FRF, un lucru fiind clar, Poli Timişoara nu va fi primită în competiţiile europene.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Un lucru este clar.Prea multe excrocherii la nivele inalte,indiferent de activitate.

    E incredibil! A fost nevoie de un abuz al presedintelui FRF, ca sa nu se produca o incalcare flagranta a regulamentelor. Dupa acest episod Dragomir, initiatorul votului, ar trebui scos din fotbal. Atatea smecherii spulbera orice urma de credibilitate.

    copii ar trebui sa citeasca articole despre fotbalul romanesc in locul cartii junglei. s ar amuza teribil daca ar intelege ce se intampla...nici eu nu mai inteleg prea multe!

    in conditiile in care Duru propune ca TAS ul sa nu fie ultima instanta de judecata!!! (ce decide el sa fie litera de lege)  

    se propune ca din sezonul viitor sa nu se mai tina cont de datoriile cluburilor la stat dar totusi anul acesta echipele datornice sa fie taxate...cumva avem doar 3-4 echipe datornice? toata liga 1 are datorii la stat dar se pot gasi parghii pt diverse cluburi...timisoara si a castigat dreptul de a juca in europa pe teren! si acum ii se refuza acest drept...

    nu doar sandu si dragomir trebuiesc schimbati...nu sunt ei singurii vinovati 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb