FOTBAL ŞI BANI Liga 1 reintră în scenă puţin mai săracă

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 13 iulie 2012

Liga 1 reintră în scenă puţin mai săracă

Fotbalul autohton reintră în scenă după o vacanţă de vară în care principalele teme au fost Campionatul European, cazul Universitatea Craiova şi recesiunea financiară, ultima problemă afectând în mod direct toate cluburile. Sezonul va fi deschis de Supercupa Româ-niei, care se va disputa sâmbătă de la ora 21.00 - Naţional Arena, între câştigătoarea Campionatului, CFR Cluj, şi deţinătoarea Cupei, Dinamo. Vinerea viitoare se va pune în mişcare şi campionatul naţional, primele partide fiind: Pandurii Târgu Jiu - Universitatea Cluj şi CS Severin - Dinamo Bucureşti.

În ciuda declaraţiilor optimiste ale unor patroni de echipă, câţi au mai rămas, din prima Ligă, problemele financiare sunt evidente, acest lucru fiind vizibil în special pe piaţa transferurilor, cu două - trei excepţii, majoritatea cluburilor preferând să conserve loturile din sezonul trecut . În continuare drepturile TV reprezintă colacul de salvare pentru bugetele multor echipe. Formaţii precum Gloria Bistriţa, CSMS Iaşi, Concordia Chiajna, CS Severin, U Cluj, FC Braşov, Oţelul, Gaz Metan se bazează pe aceşti bani, care le acoperă cheltuielile pentru viitorul sezon în proporţii cuprinse între 35 şi 70%. Contractul dintre Liga Profesionistă de Fotbal şi posturile de televiziune care transmit meciurile (Digi Sport, Dolce Sport şi Antena 1) se încheie în 2014, toate pachetele de meciuri pe trei sezoane fiind vândute pentru 101 milioane de euro. Chiar dacă la vremea res-pectivă a existat un mic scandal, deoarece la prima licitaţie nu s-a reuşit vânzarea tuturor pachetelor, în cele din urmă, în ciuda recesiunii, drepturile TV au fost vândute pe o sumă similară cu aceea de la precedentul contract. În urma licitaţiei s-au obţinut 45.200.000 de euro pentru trei pachete pe trei ani, iar prin vânzarea directă au mai fost obţinute 55.800.000 de euro pentru şase pachete, ambele sume conţinând TVA.

Criza financiară globală s-a răsfrânt, nu se putea astfel, şi asupra fotbalului autohton. Au exis-tat "trei valuri" care au lovit Liga 1, fiecare făcându-se simţit atât pe piaţa transferurilor cât şi în ceea ce priveşte salarizarea jucătorilor, iar acum ne aflăm foarte aproape de un nou "val". În medie, salariile din Liga 1 au scăzut cu aproximativ 10%, la acest lucru contribuind şi "dispariţia" din peisajul fotbalistic autohton a unor fotbalişti cu contracte foarte mari. Pe termen scurt acest regres financiar se va reflecta în valoarea campionatului, din ce în ce mai scăzută, şi în reprezentarea în cupele europene, tot mai palidă, România prăbuşindu-se efectiv în clasamentul UEFA al coeficienţilor, nu mai puţin de 15 locuri, faţă de anul 2008 când se afla pe poziţia a 7-a. Există însă şi o parte bună care va avea efect pe termen lung: din lipsă de lichidităţi, patronii şi antrenorii se văd obligaţi să se reorienteze spre piaţa internă, tinerii jucători având astfel o şansă să debuteze în prima divizie. De altfel, câţiva tineri de pers-pectivă vor apărea la startul sezonului 2012- 2013, FC Vaslui, Viitorul Constanţa, Dinamo având câteva propuneri pentru viitorul echipei naţionale.

Pentru că există întodeauna tentaţia comparaţiei, în funcţie de valoarea totală a loturilor, Liga 1 se află pe locul 13 în Europa, 273.000.000 euro fiind suma totală a preţurilor jucătorilor din prima divizie autohtonă. Acest clasament este dominat, firesc, de Anglia (3.308.000.000 euro), Spania (2.432.000.000 euro), Italia (2.211.000.000 euro) şi Germania (1.741.000.000 euro), distanţa faţă Liga 1, nu doar în bani, fiind uriaşă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb