Preşedintele rus Vladimir Putin continuă să-şi manifeste deschis susţinerea faţă de actuala echipă de conducere a FIFA, în ciuda problemelor în justiţie, dar şi de imagine, pe care aceasta le are. Cu ocazia tragerii la sorţi a grupelor pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2018, Vladimir Putin va avea o întâlnire cu preşedintele în funcţie al FIFA, Sepp Blater, existând speculaţii că în cadrul acesteia se va vorbi inclusiv despre "candidatul urmaş" care să fie susţinut la alegerile pentru preşedinţia FIFA, programate anul viitor. Preşedintele rus nu s-a sfiit să acuze, în repetate rânduri, SUA de imixtiuni în activitatea unei organizaţii sportive, lăsând să se înţeleagă că de fapt nu Blatter este "ţinta" acestei desfăşurări de forţe, ci este vizat Campionatul Mondial din Rusia. "Preşedintele va lua parte la tragerea la sorţi. Este de asemenea prevăzută o întâlnire cu Sepp Blatter", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Atribuirea organizării Campionatului Mondial din 2018 Rusiei a stârnit nenumărate controverse, existând inclusiv acuzaţii de corupţie, după izbucnirea scandalului de la FIFA punându-se în discuţie chiar retragerea dreptului de organizare atât pentru Rusia, cât şi pentru Qatar, gazda Mondialului din 2022.
Rusia a obţinut în 2010 organizarea Campionatului Mondial de fotbal, care se va desfăşura între 14 iunie şi 15 iulie 2018, în unsprezece oraşe din partea occidentală a ţării. Bugetul iniţial alocat de către Moscova pentru această competiţie a fost de 14,5 miliarde de dolari, dar preşedintele rus a dat asigurări că nu va fi o problemă dacă se va dovedi că până la urmă totalul costurilor va ajunge la 30 de miliarde de dolari. Finalul lunii mai a anului 2017 reprezintă data limită pentru încheierea lucrărilor la construirea şi reamenajarea tuturor stadioanelor care vor găzdui meciuri la mondialul rus. Tragerea la sorţi a preliminariilor zonei europene va avea loc sâmbătă seară, în Palatul Constantin din Sankt Petersburg, în prezenţa a 3.000 de invitaţi, printre care reprezentanţii a circa 140 de federaţii naţionale.
Revenind la alegerile viitoare de la vârful FIFA, acestea vor avea loc pe 26 februarie 2016. Există nemulţumiri în rândul mai multor federaţii naţionale, care ar fi dorit ca anul aceasta să fie tranşată chestiunea înlocuitorului actualului preşedinte, tocmai pentru a fi diminuate problemele de imagine ale acestui for. Elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iunie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară, pe 29 mai. "Nu voi candida la alegerile pentru preşedinţia FIFA din 26 februarie 2016. Doresc mult succes tuturor candidaţilor, inclusiv lui Michel Platini ", a declarat Blatter. Fostul mare fotbalist francez Platini, care a devenit în ultimul an un aprig contestatar al lui Blatter, este favorit să câştige şefia FIFA.
FIFA se confruntă cu un scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului. Justiţia elveţiană a deschis, la rândul său, o anchetă despre condiţiile de atribuire a Mondialelor 2018 şi 2022.
Echipa naţională a ţării noastre este cap de serie la tragerea la sorţi, care va avea loc la Sankt Petersburg. Federaţia Română de Fotbal va fi reprezentată de preşedintele Răzvan Burleanu şi de selecţionerul Anghel Iordănescu. Echipa noastră revine în prima urnă valorică datorită poziţiei pe care o ocupă în clasamentul FIFA pe luna iulie, locul 8. Cele 52 de reprezentative vor fi împărţite în nouă grupe (7 grupe de câte 6 şi două grupe de 5). Echipele de pe locurile 1 se vor califica direct la Campionatul Mondial, în timp ce 8 din selecţionatele de pe locurile secunde vor disputa un baraj în dublă manşă. Iată componenţa urnelor la tragerea la sorţi: Urna 1: Germania, Belgia, Olanda, Portugalia, România, Anglia, Ţara Galilor, Spania, Croaţia; Urna 2: Slovacia, Austria, Italia, Elveţia, Cehia, Franţa, Islanda, Danemarca, Bosnia-Herţegovina; Urna 3: Ucraina, Scoţia, Polonia, Ungaria, Suedia, Albania, Irlanda de Nord, Serbia, Grecia; Urna 4: Turcia, Slovenia, Israel, Irlanda, Norvegia, Bulgaria, Feroe, Muntenegru, Estonia; Urna 5: Cipru, Letonia, Armenia, Finlanda, Belarus, Macedonia, Azerbaijan, Lituania, Moldova; Urna 6: Kazahstan, Luxemburg, Liechtenstein, Georgia, Malta, San Marino, Andorra.
Preliminariile Cupei Mondiale din 2018 vor începe în septembrie 2016 şi se vor încheia în noiembrie 2017.