FOTBAL ŞI BANI Tristeţea corupţilor

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 22 februarie 2016

Comisia de recurs a FIFA va anunţa, cel mai probabil astăzi, verdictul în cazul apelurilor înaintate de Joseph Blatter, preşedintele demisionar al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, şi Michel Platini, preşedintele suspendat al UEFA. Cei doi contestă suspendările pe câte opt ani dictate împotriva lor de către Comisia de Etică a FIFA. Săptămâna trecută aceştia şi-au susţinut punctele de vedere la sediul FIFA de la Zurich. Dacă Blatter şi Platini nu vor obţine câştig de cauză în faţa FIFA, ei vor putea apela la ultima cale de atac, în faţa Tribunalului de Arbitraj al Sportului (TAS), la la Lausanne, cea mai înaltă jurisdicţie sportivă. Este interesant că în ciuda multor evidenţe, a unor dovezi palpabile şi a scandalului de corupţie care a zguduit fotbalul mondial anul trecut, ambii se consideră nişte victime ale unor "maşinaţiuni de culise" şi se arată complet dezamăgiţi de această situaţie.

Magistraţii FIFA i-au găsit vinovaţi, pe 21 decembrie 2015, de "abuz de poziţie", "conflict de interese" şi "management defectuos". Platini a respins orice acuzaţie de corupţie în cazul primirii a 1.800.000 de euro în 2011, din partea lui Joseph Blatter, pentru o activitate de consilier încheiată în 2002, activitate pentru care nu a existat niciun contract scris. Conform Comisiei de Etică, Blatter nu a putut să demonstreze că a transferat banii către Platini în mod legal.

Dacă Platini încă mai speră să-şi refacă imaginea şifonată serios după acest scandal şi să revină în fruntea UEFA, destul de puţin probabil în actualul context, Blatter pare să se fi resemnat cu gândul că la 80 de ani a ieşit definitiv pe uşa din dos a fotbalului: "Aflat la FIFA de 40 de ani, am dezvoltat fotbalul, iar acest sport nu a fost niciodată mai bun ca acum. Nu aveţi decât să vă uitaţi la Liga Campionilor pentru a vedea calitatea fotbalului. Plecarea de care am parte este o tristeţe, dar ce pot face, există situaţii în care nu ai armele cu care să lupţi şi, dintr-o dată, nu mai ai prieteni". Blatter a fost înlocuit în fruntea FIFA de camerunezul Issa Hayatou, preşedinte interimar al acestui for, acesta urmând să organizeze, fără a candida, alegerilor din 26 februarie. Cei cinci candidaţi care se vor lupta pentru preşedinţia FIFA sunt: Gianni Infantino(Elveţia), secretarul general al UEFA, şeicul Bin Ebraihm Al Khalifa (Bahrain), Tokyo Sexwale (Africa de Sud), Ali Bin Al Hussein (Iordania), Jerome Champagne (Franţa).

În mai 2015, justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, la o primă estimare fiind vorba de aproximativ 150 de milioane de dolari. În decembrie 2015, autorităţile elveţiene au arestat încă 12 persoane, la Zurich, în cadrul aceluiaşi dosar de corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb