Staţiunile montane de pe Valea Prahovei au o şansă uriaşă să-şi facă reclamă în toată Europa cu ocazia Fes-tivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Din nefericire pentru o parte din edilii din zonă, ca într-un banc absurd, zăpada este o binecuvântare şi un blestem, atrage turiştii, dar creează probleme pe şosele şi trotuare. Chiar dacă delegaţiile au început să sosească, nu toate problemele au fost rezolvate. Dacă în anumite cazuri există scuze, e greu de priceput cum într-o staţiune precum Predeal, localitate "părtaşă" la cel mai important eveniment sportiv al ultimilor 30 de ani, îndepărtarea zăpezii de pe trotuare este o problemă imposibil de rezolvat. Dacă turiştii autohtoni sunt trataţi cu indiferenţă, deşi e anormal, măcar pentru cei din afara ţării şi pentru sportivii care vor să se deplaseze pe jos este necesar să se facă un efort. Şi trans-portul sportivilor către pârtia de biatlon de la Cheile Grădiştei reprezintă o altă problemă în condiţiile în care covorul asfaltic nu se prezintă "în cea mai bună formă", dar e posibil ca într-un hei-rup de final şi aceste probleme să fie rezolvate.
Din fericire există şi numeroase lucruri bine făcute la timp. Primăria Braşov va amplasa un ecran de 24 de metri pătraţi în Piaţa Sfatului pentru ca toţi cei interesaţi să poată viziona des-chiderea oficială a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) care va avea loc duminică începând cu ora 19.30. Festivitatea de deschidere va fi onorată de prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge. Conform secretarului general al COSR, Ioan Dobrescu, delegaţiile, inclusiv a ţării noastre care numără 100 de persoane, vor beneficia de cazare la nivel de 3-4 stele: "România va avea o delegaţie de circa 100 persoane, sportivi şi antrenori, o delegaţie numeroasă ţinând cont că suntem ţară gazdă şi participăm pentru prima oară. Este o competiţie de mare importanţă, după Universiada din 1981, este cea mai mare pe care România a organizat-o vreodată. Avem un atu mare, spre deosebire de alte ţări care au făcut cazarea în condiţii de internat-cămin, România oferă condiţii de hotel de 3-4 stele pentru toţi participanţii, condiţii extraordinare pentru nivelul acesta de vârstă''. Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, este convins că această competiţie demonstrează faptul că ţara noastră a fost plasată pe harta sporturilor de elită: "Este prima oară în istorie când flacăra olimpică s-a aprins pentru România şi acesta este un lucru care ne şi dovedeşte respectul de care ne bucurăm în lumea sportivă internaţională, dar şi faptul că acum suntem într-adevăr pe harta sporturilor de elită". Flacăra olimpică va rămâne în această săptămână în curtea interioară a Primăriei Braşov, unde braşovenii şi turiştii vor avea posibilitatea să o admire şi să se fotografieze cu aceasta. În 17 februarie, în cadrul unui moment festiv, sportivi din Braşov o vor purta până la Arena "Ion Ţiriac" a Liceului cu Program Sportiv, în cadrul ceremoniei oficiale de deschidere .
Festivalul Olimpic al Tineretului European se desfăşoară în perioada 17-22 februarie la Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Predeal şi Cheile Grădiştei. La cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret din Româ-nia sunt aşteptaţi 1.500 de participanţi din care 900 de sportivi şi 600 de membri ai delegaţiilor. Se vor întrece 559 de băieţi şi 351 de fete astfel: 182 de concurenţi la schi alpin, 147 la biatlon, 162 la schi fond, 86 la săriturile cu schiurile, 91 de concurenţi la snowboard, 50 la patinaj artistic, 62 la patinaj viteză şi 120 de concurenţi la hochei pe gheaţă. Primul membru al unei delegaţii sportive străine care a sosit în Satul Olimpic este Valeri Kuvaev, şeful delegaţiei Federaţiei Ruse care a înregistrat oficial această echipă în competiţia FOTE 2013. Delegaţia Rusiei este cea mai numeroasă, fiind alcătuită din 104 persoane, din care 66 de sportivi. Până vineri vor ajunge în Poiana Braşov unde se află Satul Olimpic toate cele 45 de delegaţii străine informează organizatorii într-un comunicat de presă. Prima ediţie de iarnă a FOTE a avut loc în anul 1993 în Italia, desfăşurându-se apoi în Andorra, Suedia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Elveţia, Spania, Polonia şi Cehia.