FP demarează procedura de selecţie a administratorului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii / 8 octombrie

FP demarează procedura de selecţie a administratorului

English Version

Administratorul fondului ar trebui să se axeze pe investiţi în entităţi naţionale, inclusiv întreprinderi de stat, conform unui criteriu de selecţie

Acţionarii FP au prelungit, recent, mandatul de administrator al Franklin Templeton până în martie 2026, dar au respins solicitarea Finanţelor privind conservarea patrimoniului actual al fondului

Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea (FP) demarează procedura de selecţie a unui administrator de fond de investiţii alternative (AFIA) pentru FP, conform unui raport al emitentului publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În plus, Comitetul va desfăşura procedura de selecţie utilizând serviciile consultantului de selecţie Numis Securities Limited, membru al Grupului Deutsche Bank, conform hotărârilor acţionarilor din data de 27 septembrie, când au fost aprobate şi o serie de criterii de selecţie.

Conform unui criteriu, administratorul FP ar trebui să se axeze, în principal, pe "continuarea investiţiilor în entităţi naţionale, inclusiv întreprinderi de stat, ceea ce poate implica investiţii directe sau indirecte suplimentare în entităţi nelistate". Lipsa investiţiilor este principalul reproş pe care Ministerul Finanţelor, care controlează 11% din drepturile de vot ale FP, i l-a adus actualului administrator Franklin Templeton, care a optat pentru vânzări de active şi returnări de numerar către acţionari sau rascumpărări de acţiuni proprii şi diminuări de capital social, cu argumentul că, astfel, obţine cel mai ridicat randament pentru acţionari.

Conform unui alt criteriu, adminstratorul FP trebuie să funcţioneze la standarde globale în ceea ce priveşte administrarea activelor, deservirea clienţilor, conformitatea, raportarea financiară, relaţiile cu investitorii şi administrarea riscurilor şi să aibă experienţă şi expertiză în mandate investite în România şi/sau pe pieţe similare.

Potenţialii candidaţi pot să transmită intenţia de participare la operaţiunea de selecţie către Deutsche Numis până cel târziu în data de 21 octombrie 2024, se mai arată în raportul de la BVB.

La finele lunii trecute, acţionarii FP au prelungit mandatul de administrator al Franklin Templeton cu încă un an, respectiv până în martie 2026 şi au respins solicitarea privind conservarea patrimoniului actual al fondului şi interzicerea răscumpărărilor de acţiuni proprii, venită din partea Ministerului Finanţelor. De asemenea, au ales-o pe Ileana-Lăcrămioara Isărescu, fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în Comitetul Reprezentanţilor FP pentru un mandat de trei ani, în vreme ce al doilea loc disponibil în board a rămas vacant, deoarece niciunul dintre candidaţi nu a îndeplinit numărul necesar de voturi.

Pentru luna august, fondul a raportat o Valoare Unitară a Activului Net de 0,6621 lei care, faţă de preţul acţiunii de ieri de la ora prânzului, de 0,3586 lei, echivalează cu un discount de tranzacţionare de circa 46%. Evaluarea bursieră a Fondului Proprietatea se ridică la circa 1,28 miliarde lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb