Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) atrage atenia că modificările aduse Codului Fiscal vor avea un impact sever asupra industriei ospitalităţii din România. Potrivit unui proiect de Ordonanţă realizat de Ministerul Finanţelor, TVA va creşte de la 9 la 19% pentru băuturile care conţin zahăr, TVA în Horeca va creşte de 5 la 9%, iar impozitul pe dividende urcă de la 5 la 8%, în timp ce pragul la microîntreprinderi urmează să fie redus la 500.000 euro, informează News.ro.
"Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) atenţionează că modificările aduse codului fiscal aşa cum au fost publicate astăzi, 5 iulie, în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de Finanţe vor avea un impact sever asupra industriei ospitalităţii din România", arată federaţia într-un comunicat.
Conform proiectului de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, se propune creşterea TVA- ului de la 5% la 9% în HORECA. De asemenea, se propune abrogarea Legii 170 privind impozitul specific, ceea ce trece automat tot sectorul HORECA pe impozit pe venit, chiar dacă operatorii sunt sau nu sunt microîntreprinderi.
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalitătii din România face apel la toţi parlamentarii României să ia în considerare faptul că impactul sever asupra HORECA vine pe fondul tuturor celorlalte crize cu care industria se confruntă în ultimii doi ani.
"Considerăm că NU ESTE momentul pentru o impozitare crescută şi pentru eliminarea unor facilităţi fiscale! Facem apel la toţi parlamentarii României să ia în considerare impactul sever pe care aceste măsuri îl vor avea în industria HORECA şi să îşi asume politic că au adoptat măsuri ÎMPOTRIVA Industriei Ospitalităţii din România! Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) va face toate demersurile necesare şi posibile pentru a se asigura că parlamentarii înţeleg impactul negativ al acestor măsuri asupra industriei şi că vor corecta aceste propuneri, în sensul eliminării lor", spune Corina Martin, secretar general FPIOR.
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii reprezintă interesele câtorva mii de operatori din industria ospitalităţii din toată ţara. FPIOR este dedicată creării unei comunităţi de profesionişti care să găseaşcă şi să implementeze cele mai bune soluţii pentru industria ospitalităţii, nu doar apărându-i interesele în discuţiile cu autorităţile dar şi creând noi oportunităţi şi platforme pentru ca jucătorii din industrie să fie mai eficienţi şi să ofere produse şi servicii de cea mai înaltă calitate utilizatorului final. Membrii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii sunt patronatele locale HORETIM Timişoara, Horeca Transilvania (Cluj), Resto Constanţa, Asociaţia Horeca Oltenia, Asociaţia HoReCa Bacău, Asociaţia Patronală Horeca Argeş, Asociaţia Ospitalităţii Bihor, Hore Ca'N Maramu (Maramureş), Asociaţia HORECA Sibiu şi Organizaţia Patronală a Cârciumarilor Braşoveni.