• Mark Mobius: Fondul Proprietatea are 500 de milioane de euro cash, dar s-ar putea să nu îi ajungă pentru susţinerea companiilor din portofoliu
Majorarea capitalului "Fondului Proprietatea" pentru susţinerea companiilor din portofoliu este luată în calcul de către Mark Mobius, preşedintele "Franklin Templeton", compania care a semnat recent un contract de administrare cu Fondul.
Potrivit lui Mobius, o astfel de operaţiune ar fi benefică Fondului Proprietatea şi în măsura în care aces-ta va putea emite mai multe acţiuni, care vor putea fi oferite investitorilor spre subscriere în cadrul unei viitoare listări duble, pe Bursa de la Bucureşti şi cea de la Londra.
"Fondul Proprietatea are 80 de companii în portofoliu pe care vrem să le facem cât mai atractive şi să le ajutăm să se dezvolte", a afirmat, ieri, Mark Mobius, adăugând: "În acest sens, am putea avea nevoie de bani suplimentari, s-ar putea ca cei 500 de milioane de euro cash ai Fondului să nu fie de ajuns, motiv pentru care ne gândim şi la o eventuală majorare de capital".
Preşedintele "Franklin Templeton" nu a precizat exact cum ar urma să fie majorat capitalul social al Fondului Proprietatea, însă a dat asigurări că participaţiile acţionarilor nu vor fi diluate.
"Dacă statul va dori să vândă o parte din deţinerea sa, am putea să o valorificăm pe pieţele internaţionale şi să facem, astfel, rost de bani suplimentari sau să facem o majorare de capital şi Fondul să emită acţiuni noi. Dacă vom face o listare dublă sau chiar triplă a Fondului, ne-ar ajuta foarte mult dacă am avea mai multe acţiuni pe care să le oferim spre subscriere investitorilor. Trebuie să stabilim aceste aspecte cu guvernul", a mai spus, ieri, Mark Mobius.
Portofoliul Fondului Proprietatea reuneşte participaţii la unele dintre cele mai importante companii autohtone, precum Transelectrica, Trans-gaz, Petrom, Hidroelectrica sau Romgaz.
Conducerea "Petrom" a anunţat deja intenţia să majoreze capitalul social al companiei, fiind vehiculată cifra de 1 miliard de euro. Fondul Proprietatea ar trebui să vină, în acest caz, dintr-un foc cu 200 de milioane de euro ca să îşi păstreze participaţia de 20% din companie.
• Mark Mobius: "Pumnii strânşi pentru listarea Fondului anul acesta"
Franklin Templeton Investment Management a semnat contractul de administrare cu Fondul Proprietatea la finele lunii februarie, însă Mark Mobius estimează că va prelua conducerea efectivă a Fondului abia la începutul lunii iulie, anul acesta: "Sperăm că în perioada următoare vor fi rezolvate toate aspectele legale, astfel încât să putem prelua conducerea Fondului de la 1 iulie şi, în septembrie, să fim pregătiţi pentru listarea lui la Bucureşti".
Preşedintele "Franklin Templeton" a spus că este în favoarea unei listări duble a Fondului, la Bucureşti şi la Londra, dar că nu este sigur că va reuşi să ducă Fondul pe bursa londoneză, în acest an.
"Noi sperăm să listăm Fondul, anul acesta, la Bursa de la Bucureşti, ţineţi-ne pumnii pentru acest deziderat. Interesul nostru este să aducem cât mai mulţi bani în piaţa de capital românească. Ne-am dori o lis-tare dublă, însă, pentru cotarea Fondului la Londra, este nevoie de mai mult timp, fiind un demers care trebuie pregătit cu grijă".
Potrivit reprezentanţilor Fondului, până la numirea efectivă a "Franklin Templeton" în poziţia de administrator al FP, mai trebuie parcurşi o serie de paşi precum modificarea Actului Constitutiv al Fondului printr-o Hotărâre de guvern, cu avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobarea modificării Actului Constitutiv în AGEA şi numirea FTIM în calitate de administrator unic, prin decizie AGOA.
De asemenea, mai este nevoie de înregistrarea administratorului unic la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi la Depozitarul Central.
Fondul Proprietatea mai are timp până pe 9 aprilie ca să se înregistreze la CNVM în categoria organismelor de plasament colectiv.
• Fondurile Franklin Templeton se uită cu interes pe Bursă la companiile din energie şi transporturi
Fondurile administrate de Frank-lin Templeton se uită cu interes la companiile din sectorul energetic şi al transporturilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, a spus, ieri, Mark Mobius, atrăgând atenţia că orice decizie de investiţie în aceste companii trebuie luată cu grijă astfel încât să nu ducă la un conflict de interese cu poziţia de administrator al Fondului Proprietatea.
"Consider că sunt atractive companiile din sectorul energetic, al transporturilor, fie el feroviar sau al construcţiei de drumuri. Trebuie să fim foarte atenţi să nu creem un conflict de interese privind o eventuală achiziţie în una dintre aceste companii şi calitatea de administrator al Fondului Proprietatea pentru că am putea fi acuzaţi că deţinem informaţii privilegiate", a spus, ieri, Mark Mobius.
Un fond administrat de Franklin Templeton a acumpărat, la finele anului trecut, 6% din dezvoltatorul imobiliar "Impact" Bucureşti direct de la acţionarul principal al companiei, Dan Ioan Popp.
• FP a depus documentaţia pentru înscrierea ca organism de plasament colectiv
Fondul Proprietatea (FP) a depus, ieri, cea mai mare parte a documentaţiei necesare înscrierii la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca organism de plasament colectiv de tip special, sub forma unei societăţi închise de investiţii, măsura fiind necesară listării la bursă. "În următoarele săptămâni, vor fi depuse documentele necesare restante", se arată într-un comunicat al FP.
1. creem
(mesaj trimis de creem în data de 26.03.2010, 09:32)
"cream" trebuia scris. daca l-ati citat exact pe mobius, i se iarta, ca nu stapaneste bine limba romana. dumneavoastra, insa...
2. Asociatia Actionarilor privati de la FP reprezinta
(mesaj trimis de Asociatia Actionarilor din FP (aafp.ro) în data de 29.03.2010, 17:03)
micii actionari privati dar multi din FP, adica cei ptr care statul a inventat FP ca forma de despagubire, sunt rezervati fata de strategiile prea ombilicate ale dlui Mobius,desi bineintentionate. Caci noi stim unde va duce asta:la o noua aminare a listarii fondului, caci Ministerului FInantelor agreaza doar solutiile simple.De aceea ii amintim dlui Mobius ca FP nu este un fond privat, ci un proiect mixt, cu o latura sociala in care statul prefera solutii simple, in defavoarea celor cu profit maxim. Cel putin pina la listare. Cine nu tine cont de asta, se va confrunta cu noi aminari decizionale din partea guvernului, care s/a blocat acum din nou la niste amarite de avize...Si mai avem 2 HG de parcurs...Deci haideti sa/l listam odata, fara majorari de capita sau alte strategii care necesita noi si noi avize din partea guvernuluil. Altfel ne prinde 2012