Franţa alocă 5 milioane de euro pentru Maroc, după seismul devastator

F.D.
Internaţional / 11 septembrie 2023

Franţa alocă 5 milioane de euro pentru Maroc, după seismul devastator

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a cerut luni să nu fie creată o "proastă polemică" în jurul eventualului ajutor al Franţei pentru Maroc după seismul devastator, relatează Agerpres.

"Aceasta este o dispută proastă, o dispută total deplasată", a declarat Catherine Colonna la postul BFM, care a întrebat-o despre motivele pentru care Marocul nu a cerut ajutorul Parisului, în timp ce a acceptat ajutoarele din partea Spaniei şi Regatului Unit.

"Marocul nu a refuzat niciun ajutor, nicio propunere. Nu aşa trebuie prezentate lucrurile", a declarat Colonna, subliniind că "Marocul este suveran". "El este singurul în măsură să determine care sunt nevoile sale şi ritmul în care doreşte ca ajutoarele să fie aduse", a adăugat ea.

"Suntem la dispoziţia autorităţilor marocane şi avem toată încrederea în ele pentru organizarea ajutoarelor în modul în care cred ele că este cel mai bine", a mai spus şefa diplomaţiei franceze, infirmând existenţa unor tensiuni în relaţiile dintre cele două ţări.

Relaţiile dintre Paris şi Rabat sunt dificile de când preşedintele francez Emmanuel Macron încearcă să apropie Franţa de Algeria.

De luni de zile, nu mai există un ambasador al Marocului în Franţa, iar vizita preşedintelui francez în Maroc nu s-a concretizat nici în prezent.

Cu toate acestea, Catherine Colonna a dat asigurări că relaţiile sunt departe de a fi rupte, subliniind că Emmanuel Macron a discutat în repetate rânduri în timpul verii cu regele Marocului, Mohammed al VI-lea.

Ea însăşi a avut o discuţie lungă duminică cu omologul său marocan, a subliniat Colonna.

"Toate contactele sunt luate la toate nivelurile. Să lăsăm asta (tensiunile) deoparte. Sunt oameni care suferă. Sunt oameni care au nevoie de ajutor", a insistat ea.

Şefa diplomaţiei franceze a mai anunţat un ajutor de 5 milioane de euro sprijin pentru ONG-urile care sunt la ora actuală "la faţa locului" în Maroc.

Acest ajutor financiar este deblocat din fondurile de rezervă ale Ministerului Afacerilor Externe francez, pentru ca "ONG-urile aflate la faţa locului să poată lucra".

"Multe ONG-uri de diferite naţionalităţi sunt deja la faţa locului pentru a ajuta populaţia" afectată de seism, care s-a soldat cu peste 2.100 de morţi şi peste 2.400 de răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu, a mai subliniat Colonna.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 5 milioane de euro,

    cat 1 buc./sitem Patriot,

    ce efort financiar din partea Frantei 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb